Nejste přihlášen/a.
1 citrón = 1 volt (přibližně)
230 citrónů = 230 voltů?
Jde to takhle?
Jako jak? Především jakýkoli zdroj (i citron) lze zapojit do serie , pak se napětí sčítají, nebo paralelně, pak napětí zůstává a vzroste kapacita, nebo kombinovaně.
K nabití mobilu potřebuji zdroj nějakých takových bratru 5V stejnosměrných, s dostatečnou kapacitou. 4ili základní článek by sestával z pěti citronů seriově a takových článků by muselo být vice zapojených paraleln+ů kolik, to z zadané charakeristiky citronu neplyne.
Těch 230 V by mobil asi zničilo. Takové napětí potřebuje na vstupu běžná nabíječka, z té pak po transformaci vyleze to nabíjecí napětí, ovšem aby je mohla transformovat (základem je nějaký transformátor _plus ještě usměrňovač a asi něco dalšího), potřebuje ho střídavé.
haha. . To je dotaz.
Mrkni se, na kolik voltů je baterie v mobilu nebo jaký je výstupní napájecí proud a výstupní napájecí napětí mobilní nabíječky.
Možná že na štítku najdeš 3,7V/0,35A.
Jestli ano, potom za sebe do série budeš muset zapojit 3,7 citronu, abys dostal 3,7 Voltu a toto sériové zapojení budeš muset ještě asi tak 100 x zapojit paralelně, abys dostal onen nabíjecí proud 0,35A.
Já bych řekl odhadem, že budeš potřebovat nejméně 370 citronů.
Jak jsi přišel na to, že má citron napětí 1 V? Mám pocit, že je to něco kolem 3 V. Pokud to budeš zkoušet nezapomeň, že musíš mít zinkovou a měděnou elektrodu (nebo jiné vyhovující). Nemám s tím zkušenosti, ale něco mi říká, že citron bude mit o dost větší kapacitu, než jak píší rádci výše. Ale je to pouze odhad.
Citron opravdu má 0,7-1 V, zkoušel jsem to kvůli jinému dotazu. Teď bohužel žádný po ruce nemám, až budu mít, zkusím.
doplněno 10.05.13 18:58:Teď jsem měřil banán, 0,92 V, 0 mA.
doplněno 10.05.13 19:32:Pomeranč: cca. 0,9 V, 50 µA --> 5 citronů v sérii = 4,8 V, 50 µA. To na nabití mobilu rozhodně není. Ale na rozsvícení modré LED nebo digitální hodinky to stačí.
doplněno 10.05.13 21:17:*5 pomerančů v sérii
Nastuduj si něco o chemických zdrojích napětí. Do každého citronu (/pomeranče/brambory/...) jsou při tomto zapojeny 2 elektrody, měděná (+) a zinková (-). Pak stačí ty citrony (v mém případě pomeranče) spojovat do série, dokud nevytvoří dostatečné napětí (na obrázku 4,75 V naprázdno a asi 2,6 V při připojení LEDky (spojení její katody se zinkovou elektrodou na prvním pomeranči = uzavření obvodu)).
doplněno 10.05.13 20:36: "100%" (z koncentrátu...) pomerančová šťáva z Lidlu: 0,99 V / 2 mA (ale rychle se vybíjí).
Tohle je správně uhozená diskuse, to se mi líbí... . Jen čekám, kdy se objeví nějakej prudič s poznámkou, že by chtěl mít takovéhle starosti.
Ale jo, kdysi jsem zkoušel vyrobit "kristalku", kde byla místo kristalu leštěnce olovnatého na hřebíku napíchnutá brambora . Bohužel to tenkrát nefungovalo
i když mě starší brácha přesvědčoval o opaku.
Mnš fungovala, ovšem ta brambora není místo krystalu; blejno olověné. musí být zapíchnuté do bramboru, přesněji přemotovat dvě oddělené půlky bramboru.
doplněno 10.05.13 21:15:přemosťovat
doplněno 10.05.13 21:18:Nebo germaniová dioda
...:D...
...
Super, tak jsem se o půlnoci už dlouho nezasmál. Držím se za pusu, abych nevzbudil celý barák :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.