Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik citrónů na dobití mobilu?

Od: adameek odpovědí: 18 změna:

1 citrón = 1 volt (přibližně)

230 citrónů = 230 voltů?

Jde to takhle?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jako jak? Především jakýkoli zdroj (i citron) lze zapojit do serie , pak se napětí sčítají, nebo paralelně, pak napětí zůstává a vzroste kapacita, nebo kombinovaně.

K nabití mobilu potřebuji zdroj nějakých takových bratru 5V stejnosměrných, s dostatečnou kapacitou. 4ili základní článek by sestával z pěti citronů seriově a takových článků by muselo být vice zapojených paraleln+ů kolik, to z zadané charakeristiky citronu neplyne.

Těch 230 V by mobil asi zničilo. Takové napětí potřebuje na vstupu běžná nabíječka, z té pak po transformaci vyleze to nabíjecí napětí, ovšem aby je mohla transformovat (základem je nějaký transformátor _plus ještě usměrňovač a asi něco dalšího), potřebuje ho střídavé.

axlik*

On to právě myslel tak, že by se k nim zapojila nabíječka. Jinak pochybuju o tom, že citrony by měli dostatečnou kapacitu k nabití mobilu ;)

hodnocení

0x
k citronům zdroj, který je na střídavé napětí nepřipojíš, takže bude 5 citronů v sérii (5V). ovšem kolik takových pětic budeš muset mít paralelně aby to nabilo mobil nezjistíš, pokud neznáš kapacitu citronu a kapacitu baterie telefonu.

Ledaže by pan koleka padesátkrát za vteřinu ručně přehazoval póly.

figurek*
hodnocení

0x

haha. *smich**smich**smich*. To je dotaz.

Mrkni se, na kolik voltů je baterie v mobilu nebo jaký je výstupní napájecí proud a výstupní napájecí napětí mobilní nabíječky.

Možná že na štítku najdeš 3,7V/0,35A.

Jestli ano, potom za sebe do série budeš muset zapojit 3,7 citronu, abys dostal 3,7 Voltu a toto sériové zapojení budeš muset ještě asi tak 100 x zapojit paralelně, abys dostal onen nabíjecí proud 0,35A.

Já bych řekl odhadem, že budeš potřebovat nejméně 370 citronů. *smich*

To už vyjde levnějc koupení nové, nabité baterie. *smich*

noviny*
hodnocení

0x

Jak jsi přišel na to, že má citron napětí 1 V? Mám pocit, že je to něco kolem 3 V. Pokud to budeš zkoušet nezapomeň, že musíš mít zinkovou a měděnou elektrodu (nebo jiné vyhovující). Nemám s tím zkušenosti, ale něco mi říká, že citron bude mit o dost větší kapacitu, než jak píší rádci výše. Ale je to pouze odhad.

praivo*

Citron opravdu má 0,7-1 V, zkoušel jsem to kvůli jinému dotazu. Teď bohužel žádný po ruce nemám, až budu mít, zkusím.

doplněno 10.05.13 18:58:

Teď jsem měřil banán, 0,92 V, 0 mA.

doplněno 10.05.13 19:32:

Pomeranč: cca. 0,9 V, 50 µA --> 5 citronů v sérii = 4,8 V, 50 µA. To na nabití mobilu rozhodně není. Ale na rozsvícení modré LED nebo digitální hodinky to stačí.

doplněno 10.05.13 21:17:

*5 pomerančů v sérii

Ptám se jak blbej, ale zvědavost mi nedá. Jak se zapojí citrony na ledku? Kde vezmu druhý pól, z druhé strany citronu? Na kterém konci je plus? *smich*
praivo*

Nastuduj si něco o chemických zdrojích napětí. Do každého citronu (/pomeranče/brambory/...) jsou při tomto zapojeny 2 elektrody, měděná (+) a zinková (-). Pak stačí ty citrony (v mém případě pomeranče) spojovat do série, dokud nevytvoří dostatečné napětí (na obrázku 4,75 V naprázdno a asi 2,6 V při připojení LEDky (spojení její katody se zinkovou elektrodou na prvním pomeranči = uzavření obvodu)).

doplněno 10.05.13 20:36:

"100%" (z koncentrátu...) pomerančová šťáva z Lidlu: 0,99 V / 2 mA*sok* (ale rychle se vybíjí).

Kolik citrónů na dobití mobilu?

hodnocení

0x

Tohle je správně uhozená diskuse, to se mi líbí... *haha*. Jen čekám, kdy se objeví nějakej prudič s poznámkou, že by chtěl mít takovéhle starosti.

praivo*

Mně se to nezdá uhozené, beru to zcela vážně, takovéto pokusy se mi líbí :)

Ale jo, kdysi jsem zkoušel vyrobit "kristalku", kde byla místo kristalu leštěnce olovnatého na hřebíku napíchnutá brambora *smich*. Bohužel to tenkrát nefungovalo :( i když mě starší brácha přesvědčoval o opaku.

Mnš fungovala, ovšem ta brambora není místo krystalu; blejno olověné. musí být zapíchnuté do bramboru, přesněji přemotovat dvě oddělené půlky bramboru.

doplněno 10.05.13 21:15:

přemosťovat

doplněno 10.05.13 21:18:

Nebo germaniová dioda

krystalky.estranky.cz/...

*sok* Aha, takže se po 52 letech konečně dozvídám, kde jsem tenkrát dělal chybu. Jenže tohle zapojení funguje i bez té brambory. Když připojím diódu (třeba 7nn40) mezi anténu a uzemnění, paralelně k diódě pak vysokoohmová sluchátka, hraje to taky. S blejnem jsem to nezkoušel :D.

hergot
hodnocení

0x

Hele a jak asi chutná vybitej pomeranč? Jen otázka :D

zajixxx*

No, prostě, už nemá tu správou šťávu xDDDD

:)...:D...*smich*...*haha*

Super, tak jsem se o půlnoci už dlouho nezasmál. Držím se za pusu, abych nevzbudil celý barák :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]