Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Styl tance na maturitních plesech

Od: marta20 odpovědí: 8 změna:

Ahoj,

zajímalo by mě, jaký styl tance se tančí při maturitních plesech, kdy se tančí s rodiči a učiteli.

Díky :)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Záleží na tom co si studenti - maturanti domluví s kapelou. Obvykle bývá tradiční walz.

jirbar*
hodnocení

2x

Na slušném maturitním plese se dohodne s kapelou a vydá a vytiskne taneční pořádek s náplní do půlnoci.

Pochopitelně musí být zastoupeno polka, valčík, waltz, cha cha, rumba, jive, samba, blues, tango, foxtrot.

Co se pak tančí je jiná věc. Dost jich i na ten waltz tančí tak že si to pletu s předsmrtnými křeči.

Taneční pořádek si dělají studenti sami, protože je to jejich ples. Já byla letos na dvou maturiťácích a byla tam opravdu muzika jen na samostatné vlnění. Avšak po stužkování - po celém tom programu byl tak k půlnoci walz. Rodiče jej většinou umí tančit, tak vedly ty mladé. Po walzu byl pomalý foxtrot a to už tančili mezi sebou tančili ploužák.

jirbar*

Psal jsem snad že ten taneční pořádek má dělat třeba Kalousek? A jak se zdá taneční negramot. A tanec na vlnění to tedy neznám. V dotazu je zmíňka o tanci. Teda předpokládám, že se má jednat o společenský tanec, nikoliv o lidový, břišní atd.

A waltz ten neumí skoro nikdo. Ani ty trdla co právě absolvovali taneční protože spíš seděli u piva.

A pomalý FOXTROT co to je. Nepleť si 3/4 takt. Nebo snad slowfox. Ten je pěkně těžký. To spíš swing nebo quickstep. No to by se pomlátili.

Oni totiž většinou a já jim říkám taneční trdla a je jich 99% "obsadí" prostor u okolních stolů, takže a nějakých kolových tancích (a těch je dost včetně foxtrotu) se může jen zdát.

A FOXTROT ten má přesný rozsah rytmizace takže žádný pomaklý foxtrot neexistuje

A že taneční úroveň jde do kytek není nic nového. To jen každý "závistivě" čumí na Stardenc a Ti co si chtějí opravdu zatančit musí 2x ročně chodit do tanečních pro pokročilé.

doplněno 18.03.13 22:04:

Oprava hrubé chyby. Žádný 3/4 ale 4/4 takt. Rytmizace 30 Slowfox a 55 Rychlý foxtrot Quckstep

martinaa*

Dovolím se Vás opravit - po 50. letech se foxtrot rozdělil na rychlou a pomalou verzi - rychlé se říká quickstep a slowfoxtrot, neboli slowfox.

K dotazu - už jsem objela dost plesů, ať jako účinkující, nebo jako host. Kapela by měla na začátku hrát nějaké ty lidovky, ať si zatancují rodiče a dědeček a bábi. Sóla pro maturanty s rodiči apod. jsou jasná:) Potom něco modernějšího a samozřejmě i ploužáky, a potom opět zamíchat nějaké ty polky a valčíky. Lidovky by měly ustat kolem 23 - 23:30h a pak už by měla hudba přejít na modernější, aby se mladší ročníky nenudily. Stejně většina prarodičů odchází kolem té půlnoci, a přece jen - je to ples hlavně pro mladé maturanty.

Zažila jsem super ples s super kapelou Premiér, kteří hráli jak klasiku (jako valčík zvolili Vltavu od Smetany) a pak to pořádně rozjeli. Na druhou stranu jsem navštívila i ples s kapelou Kanci paní nadlesní - hráli skvěle, ale pouze pro mladé a moc přeřvaně. Nechápu, proč v 10h večer začali hrát Visací zámek apod., bylo jasně vidět, jak starší ročníky mají problém ustát hlasitost i styl hudby a raději odcházeli domů...

doplněno 19.03.13 13:07:

Je sice pravdou, že už to není, jak za časů našich babiček, kdy se do tančních nosily rukavice a na plesech se tančila výhradně klasika. Já si ples bez klasiky neumím představit... Nicméně je fakt, že maturitní ples je především maturantů, ne jejich babiček a dědečků, takže proč by si to maturanti nemohli udělat podle sebe? Ten ples, co jsem vzpomínala jak druhý, byl sice děs, ale maturanti se evidetně bavili. Co tedy s tím? Na takový ples přístě prostě nepůjdu a vyberu si jiný, třeba reprezentační ples města Brna, kde mám tedy jistotu, že se bude hrát klasika a vše bude "na úrovni a starosvětské".

Každý má možnost volby, kde se mi to nelíbí, tam nechodím.;)

p.s.: - s kolegou hrajeme často plesy apod., a skutečně hrajeme podle přání maturantů, je-li to v našich silách a repertoáru. Takže "prý si to mladí přejí" není kec, ale realita.

jirbar*

Tvrdím snad něco jiného. Prostě "pomalý"foxtrot byl odjakživa Slowfox budiž Slowfoxtrot rytmizace asi 30 Název Rychlý foxtrot nebo-li taky Qickstep rytmizace asi 55 to už je něco jiného. Na soutěžích se tančí jenom Quickstep.

Pořádný ples jakým by maturitní ples měl být, se zahajuje třeba Štrausem Na krásném modrém dunaji. Po půlnoci ať si hrají Kabáty.

Znám hudby kteří Kabátama zahajují. Prý si to mladí přejí. Když ta úroveň jde do kytek i s maturantama, tak je to dost ubohé.

Dneska jsem se dozvěděl že se prodává maso nacpané vodou protože si to lidi přejí.

Oboje je kec. V prvním případě se bojí pořadatelé, že by jim mládež nepřišla na ples (maturitního se to snad netýká) v druhém případě jde o zisk prodejce.

doplněno 18.03.13 22:19:

Tohle je třeba jedna z hudeb která ty zásady ctí. A tam kde jednou hráli již jinou hudbu nechtějí. A že jezdí i stovky kilometrů daleko. Stačí se jen podívat na program akcí.

errori.cz/...

doplněno 18.03.13 22:23:

Třeba 1. února Ples podnikatelů v Ústí nad Labem je to z Dobrušky docela dost daleko.

samostatné vlnění:

- viděl jste mladé na to něco jiného tančit než se vlnit a mít ruce nad hlavou, řvát a pískat?

doplněno 18.03.13 22:48:
Souhlas s martinaa : Dovolím se Vás opravit - po 50. letech se foxtrot rozdělil na rychlou a pomalou verzi - rychlé se říká quickstep a slowfoxtrot, neboli slowfox
Já byla na dvou maturitních plesích. Především tam měli studenti svoje vystoupení v několika částech. Možná, že jsem měla smůlu, že ani na jednom se nehrály žádné lidovky, spíš jsme si mohli zatančit cha-cha nebo jive a to velmi málo. S přibývacími hodinami přibývalo na hluku a složení skladeb pro mladé. Kapela přidávala decibely a většina z nás to nemohla ustát, protože se třepal žaludek. Vlních osob a pískotu přibývalo a nás pozorujících ubývalo. Když kapela vyhlásila soutěž o písničku na přání, tak parket ječel, že chce něco od skupiny Vypsaná fixa (omlouvám se, jestli to píši špatně) Stoly se pomalu vyprazdňovaly a odcházeli jsme skutečně po půlnoci domů. Řekla bych - splnili jsme společenskou událost. Když jsem se později ptala, kdo sestavoval přehled skladeb, tak s úsměvem mi bylo sděleno, že dali seznam kapele sami mladí - vždyť to byl jejich ples.

pajulle*
hodnocení

0x

já jsem měla maturitné ples loni, a bylo jen na nás, jak jsem si co domluvili s kapelou... ze začátku jsem měli jako třída předtančení, tak nás ošerpovali, potom přišel na řadu tanec s učiteli a pak s rodiči... na to se samozřejmě tančí klasiky... ale je to jen na domluvě... určitě se toho nemusíš bát... :) pak bylo ještě pár takovej těch starších písniček, ale českejch a ty zná každej a dá se na to tancovat všelijak :D... takže přeji krásnej ples a ať se vše vydaří... ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]