Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Goniometrické vzorce

Od: katkam* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

chtěla bych od Vás pomoc, nevím si rady, jak se řeší tenhle typ příkladů, jestli by mi někdo hodný nemohl tenhle jako vzorový spočíst:)

Předem děkuji za návod jak postupovat.

Goniometrické vzorce

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

3x

Mno, mohl by se vám hodit vzorec, který říká, čemu se rovná druhá mocnina sinu a druhá mocnina kosinu.

Pak taky vzorce pro tangens a kotangens jako podíl dvou dalších funkcí.

Interval je zadaný jen proto, abyste si při odmocňování vybrala ze dvou možných hodnot (+ a -) tu správnou.

hodnocení

0x

Vztahů mezi goniometrickými funkcemi je neúrekom, a ty nejzákladnější se dají skrnout do mnemotechnické pomůcky, kterou připojuji jako obrázek. K jejímu použit nejprve popíšu geometrické funkce sekans a kosekanc, definované vztahe,

sec x = 1/cos x, cosec x ´1/sin x, které se příliš neooužívají, ale pro tu pomůcku se hodí.

Pomůcka funguje tak, že funkce, které jsou na kružnici na protilehlých stranách průměru, dávají součin 1 (zde tg x*cotg x=1, ty dzbylé dvojice vlastně obsahují definici funkcí sec, cosec.

A další vztahy: když si na obrázku najdete výraz, který má dva výrazy nad sebou ve "véčku", pak čtverec tohoto výrazu je roven soužčtu čtverců na ramenech toho véčka, konkrétně

1 = sin² x + cos² x

sec² x = tg² x + 1

cosec² x = 1 +cotg² x

(ty poslední dva vztahy si jistě upravíte dosazením za secans a cosecanc na vztahy mezi funkcemi běžně používanými).

doplněno 18.03.13 11:41:

A ještě ten obrázek

Goniometrické vzorce #2
luke237
Premyslel jsem vice nez den, jestli na tento prispevek reagovat a nakonec mi to nedalo a musim se zeptat - odkud je to prebrane? Pripada mi zajimave natolik, ze bych si chtel ulozit puvodni zdroj. *palec*

Tohle jsem domaloval, podle toho, jak ¨jsme se to učili ještě na gymplu. Taky to není graficky moc dokonalé.

doplněno 19.03.13 09:35:

Taky, kduž nám to učitel maloval,tak podtrhl vrcholy těch véček(jedničku a tak). A šipečky jsem moc neřešil, některé mi tam zbyly z původního obrázku, který ilustroval něco jiného.,

doplněno 19.03.13 10:07:

Někde se to určitě najde, ale já nevím, kde ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]