Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké se píše i/y

Od: ljar odpovědí: 12 změna:

Jaké i/y se píše ve větě Koně běhali? Učitelka nám to opravila na y.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pravidla.cz:

Podstatná jména rodiče, koně, lidičky mají koncovky jako neživotná, avšak shodu jako jména životná: Svědomití rodiče by to nedopustili. Čtyři vraní koně táhli kočár

Není úča nějaká divná?

hodnocení

2x
Internetová jazyková příručka Akademie: 2.1.3 Rodiče, lidičky, koněPřestože podstatná jména kůň a lidičky mají některé pádové tvary jako jména rodu ženského, koncovka přísudku je stejná jako u jmen rodu mužského životného (-i). Totéž platí pro podstatné jméno rodiče, které má v 1. pádě mn. č. koncovku shodnou se jmény mužskými neživotnými.Rodiče byli zdrávi. Naši rodiče nás nikdy nebili. Byli pozváni lidičky z celého okolí. Koně se splašili a divoce se vzpínali.Označuje-li však podstatné jméno kůň věc neživou, např. věc pouze se koni podobající, je v množném čísle shoda podle rodu mužského neživotného:Tělocvičné koně stály v koutě. Šachové koně chyběly, ostatní figurky ne.I zde však platí, že pro shodu podmětu s přísudkem je rozhodující gramatický rod, nikoli rod přirozený (viz kapitola 2.1). Píšeme proto: Dřevěné koně z kolotoče byly opraveny,ale Dřevění koníci udělali dětem radost. Viz prirucka.ujc.cas.cz/...

michaltopic*
hodnocení

0x

Učitelka by se měla zamyslet ;)

albatros498022*
hodnocení

0x

Je asi nějaká divná nebo co.

hodnocení

0x
Ten kůň bez koně jako muž bez muže.Rod mužský,životný.Muži běhali-koně běhali.

pt®
hodnocení

0x

No, já jednou přišla do školky pro vnoučátka a na nástěnce visela cedule od paní učitelky, že se ve školce "vyskytli" vši. Takže, doufej, že paní učitelka umí ČJ. - pt

doplněno 16.03.13 13:11:

Správně je to: Koně běhali. - Běhat může živý kůň.

Kůň je rodu mužského, životného a skloňuje se podle vzoru "muž".

Jé,teď jste mně něco připomněla.Nedávno jsem také viděla ceduli před obchodem potravin,stálo tam "lacyné brambori":D

dericcaster*

Nebyli to Ťamani? U nás mají obchůdek s kde čím a takové reklamní nápisy jsou celkem běžné - noví, pjekný...

Ve stavebninách jednou měli bílý pÝsek, no měl to napsané křídou, tak jsem mu tu jednu čárku navíc umáznul .-D

iz*
hodnocení

0x

Nedělej si z nás legraci!

Nevěřím, že by Vám to paní učitelka takto opravila.

hodnocení

0x

Ovšem ve větě Šachové koně běhaly po šachovnici bude tvrdé y (Ale Šachoví koně běhali) Nebo ne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]