Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám závažný problém. Jsem studentkou sexty osmiletého gymnázia a pár let se potýkám se šikanou u nás ve třídě. Jedna parta kluků nedokáže snést, že se kamarádím s jejich kamarádem a snaží se nás rozeštvat: nepouštějí mě si k němu sednout, říkají mi, že mě nechce a jemu, že jsem blbá, vyštvávají mě z různých skupin, které máme v rámci vyučování vytvořit atd. Před pár týdny jsme měli sojený tělocvik, měli jsme se rozdělit do družstev, mě ani jedno nechtělo, když jsme hráli, někdo křičel, že to zkazím. Jinak se mi často stává, že o hodinu po mně někdo hází různé věci, dokonce mi někdo strčil do skříňky použitý kondom. S učitely to nejde řešit, třídní chce, abych se přizpůsobila ostatním (mám jiné koníčky, záliby a názory), když se to řešilo přes výchovnou poradkyni, tak ona udělala ve třídě anketu, co jim na mě vadí a nevadí, zjistilo se prý, že neumím komunikovat nebo tak něco (já to vím zprostředkovaně od rodičů, mně ty výsledky nikdo do ruky nedal a ani se mnou o tom nemluvil). Ty viníky nikdo moc nepotrestal, akorát mně byla doporučena psycholožka, je to fajn paní, ale nadává na praktiky u nás na škole.
Před pár dny mě zase šikanovali, zase zesměšňovali kamaráda, že sedí se mnou. Rozčílilo mě to natolik, že jsem jednomu vyždímala houbu nad židlí. Ze třídy se zatím neozvalo žádné zastání, někdo křičel, že bych měla dostat dvojku z chování, někdo zase, že to není šikana, tak co blbnu.
Kamarádka mi doporučila, ať jdu na jinou školu, nejlépe na jeden gympl, kam chodí většina mých kamarádů, protože si myslí, že si zasloužím lepší vzdělání a spolužáky, že bych na té současné škole zakrněla (učím se 6 jazyků). Ale našim se ten nápad nelíbí, máma nechce, abych si zvykala na nové prostředí a zhoršil se mi prospěch. Já ale zjišťuju, že zůstat na téhle škole je sebevražda, lepší už to nebude a já chci fungovat ve škole úplně normálně, ne si psát omluvenky na tělák, protože mě nechtějí do družstva, nebo dělat projekty sama, protože ve skupině by mě nerespektovali apod.
Předem děkuji za odpověď.
Spousta dětí má stejné problémy jako ty, ve škole platí, že kdo se odlišuje, je to špatné, nikdo se tě nezastane, protože by se sám vystavil taky posměchu. Jsi velmi vnímavá dívka, zjevně velmi citlivá, také jsem taková bývala, měla jsem pocit, že mi ublížilo mnoho spolužáků, hlavně dívek, nesla jsem si to s sebou jako nespravedlnost dlouho, ještě několik let po maturitě jsem měla problémy jít na sraz. Nevím, jak moc tě to potěší, ale letos oslavíme 10 let od maturity a já se docela těším. Když jsem se snažila o tom zpětně s některými lidmi mluvit, nepamatují si to, vůbec to nevnímali. Tak jsem to odkopla pryč. Že tě nechtějí do družstva, na to bych se vykašlala, to není tak důležité. Měla bys jim nedávat najevo, jak tě jejich chování trápí a vytáčí, to je ten důvod proč to dělají. Je zvláštní, že výchovná poradkyně to s tebou neprobrala. Asi bych to ještě být na tvém místě zkusila, nevšímat si jich, jeď na sebe, uč se, ať máš dobré výsledky a to je to, proč jsi ve škole. Kamarády hledej jinde. Je to těžké, ale jsi už v sextě. Nesnaž se vždy na ně reagovat. Najdu kondom? Hodím ho do koše a nehnu brvou, něco po mně hodí, jen se tak kounu, zvednu oči vsloup a nereaguju. Přestane je to bavit. Nejsi náhodou velmi atraktivní? Někteří kluci neumí dát najevo, že se jim holka líbí. jsi jiná než ostatní holky, ty jsou jedna jako druhá, stejně se češou, oblíkají, poslouchaj stejnou hudbu, chodí v houfu, pořád se chichotaj a trapčej, ty jsi jiná a proto jsi zajímavá. Ale patřit k nim nechceš, tak se neměň, nehledej chybu u sebe a neustupuj, buď svá, jen se obrň a nedopusť, aby se tě jejich dětinské a demenstní jednání dotklo. Máš nad nima navrch. Hodně štěstí
Tohle ale k ničemu nevede. I já byl na základní škole obětí šikan. Dle učitelů jsem si to samozřejmě zavinil sám, jelikož jsem měl jiné zájmy a tak podobně. Obvyklé kecy. Pokud si nebude agresorů všímat, ti si to vyloží po svém, jakožto projev slabosti, a útoky budou stupňovat. Pokud někdo nepadne na zem po facce, příště dostane ránu do břicha. Pokud ho nesloží ani tohle, přerazí mu páteř. Pokud vyhodí použitý kondom, a agresor uvidí, že to nemělo zamýšlený efekt, bude muset přitvrdit. Příště tam bude mít co? Výkaly, nebo mrtvou kočku? A když ani tohle nezabere?
Já si myslím že bys měla přestoupit na tu školu kde máš kamarády. Být tebou tak si s rodiči o tom promluvím. Určitě bys tam byla spokojenější a to by se mohla projevit na známkách. Jestli tvý rodiče ví čím si ve škole procházíš tak nechápu proč nesouhlasí s přestupem. Toto se dít mému dítěti tak to okamžitě řeším, ve škole udělám průvan a dítě bych přihlásila do jiné školy.
Je možné že s přestupem by se prospěch troch zhoršil ale do matury je daleko, takže v tom nevidím problém.
Radila byh ti at si s s rodiči promluvíš, vzdyď jde o tvůj život.
zaráží mě chování některých jedinců, v tvém příběhu. Nejvíc mě překvapují rodiče a taky přístup školy k řešení tohoto problému. To že se odlišuješ od jiných není jenom u tebe. Tohle je i najiných školách. Někdo je tlustý, hubený, málomluvný, nadprůměrně inteligentní(to je asi tvůj případ), hloupý (to není tvůj případ. 6 jazyků už o něčem vypovídá) atd... Když už tě nechtějí příjmout do party, prosím, ale že škola toleruje, že ti dělají naschvály, tak to je špatný. Začne to použitým kondomem, pak to bude mrtvá myš, krysa, holub, kočka a skončit to může třeba granátem. Začne to drobnostma a pak se to bude stupňovat.
Třídní je taky mimo, jestli si myslí, že se musíš přizpůsobit ostatním. Tady nejde o to, aby ses přizpůsobovala, ale o to, aby ti neďělali naschvály. Proč jednoduše neřekne před třídou, aby tě nechali na pokoji. Výchovná poradkyně ve vaší škole je taky jenom do počtu, když to řeší přes psycholožku. Ta konec konců taky vidí, že to na té škole není v pořádku. Ta tvá psycholožka už mluvila s rodiči? Ona ti může taky hodně pomoc v tom aby je přesvědčila, aby tě dali na jinou školu. Nechápu tvoje rodiče, že když máš možnost jít na lepší školu, že tě tam nepřevedou. Argument, že si budeš zvykat na nové prostředí a zhorší se ti prospěch je hodně zhovadilej.
Vypadáte jako velice rozumná slečna, která ví, co chce. Souhlasím, že přestup na jinou školu vypadá jako nejlepší řešení. Podle mě nenávist okolí není maličkost, je to důležitá věc.
Obecně jsem zastáncem, když lidé dělají nějaké "obchody" v rodině. Zkuste s rodiči "vyměnit" něco za to, když Vás podpoří v přestupu. Především asi slibte, že budete makat na učení víc, abyste zabránila případným průšvihům v nové škole.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.