Nejste přihlášen/a.
Omlovam se, uz jsem asi hodne unaveny a nejak to v tom nevidim. Je mi jasne, ze to musi byt lehke, neprijde mi na tom nic sloziteho :
Geometricka posloupnost ma prvni tri po sobe jdouci cleny : sinx, tgx, 1/cosx. Jaky je kvocient GP?
Je mi jasne, ze cleny jsou : sinx, sinx/cosx, 1/cosx. Je to GP, tedy musi platit 2.clen = 1.clen * q ( tedy sinx * q = tgx -> tedy q by melo byt 1/cosx, ale z druhe dvojice vychazi : 1/sinx...? nebo ne?)
Uz si vazne asi " stojim na kabelu ", ze me ani takovy jednoduchy priklad nenapadne..
Diky za vsechny tipy.
Tady není co radit, prostě máte pravdu a tak, jak je příklad zadaný (pokud v zadání není nějaký překlep) se prostě o geometrickou posloupnost nejedná.
Správné (přesněji řečeno korektní) zadání by mohlo být například
uvěžujte geometrickou posloupnost s prvními dvěma čelny sinx, sinx/cosx, a s kvocientem 1/cosx. Neříkám samozřejmě, že to tak bylo míněno, jen že takhle by v tom nebyl rozpor. Ostatně zkusmesito ověřit pro x = 0. Pak by první dva členy byly nulové a (už kvůli první nule) by nulová byla celá geometrická posloupnost bez ohledu na kvocient, takže by nemohla mít třetí člen 1/cosx, který pro x = 0 by se rovnal jedné.
Chybu tedy hledejte na opačné straně komunikačního procesu, případně v samotném informačním kanálu.
doplněno 06.08.13 09:53:Ještě mne napadlo (což by ovšem opět byla chyba v komunikačním procesu - nejjasné zadání) že se má hledat nejen kvocient, ale také x, pro které tato poskloupnost je geometrická, tedy v podstate řešit rovnici
cos x = sin x
Obecně vzato geometrická posloupnost je určena dvěma prvky a vy máte zadány tři. To by odpovídalo tomu, že máte hledat tři veličiny, například ptvní člen (je dán), kvozient a právě to x. Nicméně je-li tomu tak, spadá to do kategorie komunnikačních chyb, tak, jakjste otázku položil, je to neřešitelné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.