Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fyzika laborka

Od: kikul odpovědí: 1 změna:

dobrý den mám dělat laborku z páky a nevím jak na to jako na výpočet mohli by jste mi napsat ty vzorečky abych věděla jak to mám počítat moc by mi to pomohlo je to rozhodující známka moc moc prosím.několik otázek nebylo zodpovězeno tak moc prosím aspon na tu mou tak jednoduchou otázku,prosím odpověd. Moc děkuju :)*slunce*

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

nero33*
hodnocení

0x

Nějak moc nevím, kolik se toho na tom dá počítat, ale zkusím to. Páka se používá jako prostředek ke zpřevodování síly. Základním přepokladem je to, že aby to bylo staticky v klidu, musí se rovna ohybové momenty na obou stranách páky.

Mo1 = Mo2

moment je rameno krát působící síla, tedy:

F1 * a = F2*b

z téhle rovnice vyjádříš to, co Tě zajímá: jedna síla, druhá síla nebo délka ramene páky.

Velmi jednoduše se to dá vysvětlit na běžné houpačce. Budeš se s kamarádem houpat na houpačce a oba budete mít k místu, ve kterém se houpačka kýve, stejně daleko a oba budete vážit stejně. V tu chvíli působíte oba dva stejnou silou na houpačku a houpačka se nebude kývat, pokud se neodrazíte nohama. Ale ve chvíli, kdy si Ty sedneš ne na konec houpačky, ale kousek blíž, Tvůj kamarád lehce houpačku překlopí ke své straně. Sice vážíte stejně, ale on má větší páku (působí větším momentem). A přesně toto je princip páky. Na tohle vzorečky nepotřebuješ, stačí když to pochopíš a pak se Tě může učitel ptát, na co chce. ;) Pokud tomu nerozumíš, klidně se ještě zeptej.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]