Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maturitní kánon

Od: domisacekdomi odpovědí: 10 změna:

Které knihy jste četli vy? Nějaké čtivé, krátké (ideálně i zfilmované nebo namluvené, aby se mi lépe pamatovaly)
Tady je náš (gymnazijní) seznam: ulozto.cz/...

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

askmenow*
hodnocení

4x

Já tedy ještě maturovala podle starého systému, ale i tak ti snad nějak rozumně poradím.

Doporučuji Romea a Julii a Hamleta, oboje celkem krátké. Na zopakování poslouží i převyprávění pro děti, které se dá sehnat v knihovnách a je krátké a jednoduché )ale určitě z něj nelze vycházet, nepochytíš styl atd.)

Robinson Crusoe není nejkratší, ale je to vážně oddechové čtení, četla jsem to poprvé, když mi bylo osm, pro středoškoláka to musí být jednohubka. Filmových zpracování je hodně, ale jak sjou věrná originálu nevím.

Havran a Černý kocour a jiné povídky je příjemné čtení, to se líbilo i spolužákům, kteří mco nečtou. Doporučuji.

Paní Bovaryová - Zfilmováno, čtení to není nejkratší ani nejjednodužší, ale zase se o tom dá dobře mluvit.

O.Wilde _ Obraz Doriana Graye - Doporučuji. Ne až tak dlouhé, úchvatné.

K.J.Erben _ Kytice - Máš přečteno za chvilku, čtivé. I zfilmováno.

B.Němcová _ Babička - Většina lidí ji nemá ráda, já ji milovala, považuji to za příjemné čtení, také zfilmováno, dokonce několikrát. Považuji za základní vzdělání všech Čechů.

J.Neruda _ Povídky malostranské - také doporučuji, čtivé, navíc dost možná vystačíš, i když nepřečteš povídky všechny.

A.de Saint Exupéry _ Malý princ -Velmi kraťounké, velmi působivé, velmi lehké, mluvit o tom jde hodiny.

Obě knihy od Orwella doporučuji, 1984 je úchvatné, klasicky dlouhá kniha. farma zvířat je krátká a určitě si jí zapomatuješ. Dobře se o tom mluví.

J.Irving _ Svět podle Garpa - Delší, ale doporučuji. Také zfilmováno, ale neviděla jsem, tak nevím.

PS: Bylo by od tebe milé a chytré zároveň, kdybys tu literaturu okopíroval sem a nenutil hodné lidi, co ti jdou pomoci, něco stahovat.

lidus*

Nechápu, že dnes mládež nečte nebo když už čte tak rovnou z odporem. ASKMENOW-naprosto s vámi souhlasím, jen si dovolím podotknout, že Svět podle Garpa je mnohem lepší kniha než film (aspoň pro mě). Za mě se ještě povinně četl k maturitě Remarque a dodnes je Na západní frontě klid a Tři kamarádi má oblíbená kniha. Také se četl Revizor, Višňový sad, Matka a Anna proletářka i tyto knihy si ráda znovu přečtu.

askmenow*

Já právě Svět podle garpa mám ráda jako knihu a tak jsem na film nikdy nedostala odvahu. Většinou mě filmové adaptace knih zklamou a tak je moc nevyhledávám.

Jinak já toho ze seznamu přečetla také před maturitou spoustu, ale ne kvůli maturitě, ale prostě proto, že ráda čtu. Vypíchla jsem ty, které mi řpijdou snadné/čtivé. Teď koukám, že jich tam bylo ještě víc, projela jsem to velmi rychle. Obecně bych řekla, že ten seznam je hodně přátelský a těžkých knih mnoho neobsahuje.

gymnazista

Mládež málo čte, protože se jí ve škole literatura násilím nutí. Koncept povinné četby je opravdovou kravinou. Je pak totiž tolik lehké vypěstovat si odpor – nejen k probíraným dílům (což někdy může být škoda, protože mnohá za přečtení stojí), ale i čtení knih jako takovému. Osobně si čtu co chci a ještě pouze v angličtině (čeština není moc dobrý jazyk na čtení knih) a jsem spokojen. Nikdy bych si nenechal čtení znechutit školou.

askmenow*

Čeština je krásný jazyk, i na čtení knih. Je samozřejmě skvělé si moci přečíst originál, ale rozhodně to není tak, že je angličtina pro knihy lepší.

gymnazista

To je taky hodně subjektivní. Každý jazyk na světě je svým způsobem krásný. Vím o tom, že každý to vnímá jinak. Je to čistě otázka osobních preferencí.
Čeština je velice melodický jazyk příjemný na poslech. U krásné literatury (převážně poezie) to je bezesporu oceňovaná vlastnost. Je pravdou, že kupříkladu Kytici bych si v žádném jiném než českém jazyce představit nedokázal.
Angličtina je na druhou stranu značně účelný jazyk s nesmírně bohatou slovní zásobou (zejména díky obrovskému množství přejatých slov), navíc oproštěný od rušivých zbytečností jako jsou slovní inflexe pro vyjádření pádu nebo diakritika (což je skutečně velké mínus češtiny v kontextu její "čtivosti"). Daleko lépe se tak čte. Poskytuje rovněž štědrý prostor pro nejrůznější slovní hříčky (mnohem, mnohem více než třeba naše čeština a obecně všechny ostatní slovanské jazyky) a přitom zajišťuje vždy snadno pochopitelný význam. To vše pro změnu oceňuji zejména při čtení prózy. Mnoho knih navíc ani není v češtině dostupných (což se týká zejména těch soudobých, ovšem bohužel taky některých velmi zásadních historických nefiktivních děl; z nichž třeba nedávno jsem četl pamflety z konce 18. století, Common Sense a Rights of Man od Thomase Paina, což jsou jedny z prvních dokumentů zachycujících myšlenku demokracie jak ji známe dnes, které v českém překladu nejsou k nalezení ani v Národní knihovně _ což mě mimochodem velice zaskočilo, ale na druhou stranu, priority českého vzdělávacího systému jsou stejně úplně jinde).

hodnocení

0x

Za mě určitě:

1) W.Shakespeare _ Romeo a Julie

2) W.Shakespeare _ Zkrocení zlé ženy

3) F.M.Dostojevskij _ Zločin a trest

4) O.Wilde _ Obraz Doriana Graye

5) K.H.Mácha _ Máj

6) K.J.Erben _ Kytice

7) C. Goldoni _ Sluha dvou pánů

8) K.Čapek _ Bílá nemoc

9) O.Wilde _ Jak je důležité míti Filipa

10) G.Orwell _ Farma zvířat

11) G.Orwell _ 1984

12) J.K.Rowlingová _ Harry Potter

13) K.Poláček _ Bylo nás pět

14) J.John _ Memento

15) Z.Jirotka _ Saturnin

* Všechny zfilmované, bude se o nich dobře mluvit, protože jsou notoricky známé, sama tento rok maturuji a tyto si dám do seznamu určitě + pět dalších, které vy nemáte v seznamu.

domisacekdomi
hodnocení

Díky moc všem za názory. :)

Seznam bych zkopíravala, ale našla jsem ho jen v pdf

askmenow*

Kopírovat z něj jde ;)

vitk
hodnocení

0x

maturoval jsem loni,četl jsem všechny kromě máje,vyhoďte ho z kola ven a hamleta-to se podle mě fakt nedalo a měl jsem štěstí a ani jednu z nich jsem nečetl ostatní bylo v pohodě,na film bych moc nespoléhal-hodně věcí se mění a u maturity rozhodují i detaily,které ve filmu nejsou zahrnuty nebo jsou pozměněny,u nás učitelka hned poznala kdo knihu četl a kdo ne...pokud chceš mít jistotu že ústní z čj dáš,tak to překousni a přečti to.Zas tolik knih to není.Navíc se ti to bude hodit později hlavně kvůli všobecnému přehledu,který je taky důležitý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]