Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Život vysokoškoláka/ů

Od: jaknato* odpovědí: 33 změna:

Dobrý den , chci se zeptat, především vysokoškoláku, kteři studují vš, nebo nejsou zas tak dlouho z vš pryč, já sám příští rok doufám půjdu na vš, tak chci mít alespon nějakou představu.

Podle medii a starších lidi, to je nejlepší část života, je to bezstarostný život, ale je to opravdu jenom škola v útery a čtvrtek od 10-12 nebo to je na každé vš jiné?

Opravdu si většina vysokoškoláku 3x týdně, nepočítaje víkendy vstane nejméně v 9 hodin a dělají si co chtěji, samozřejmě nějaké 2 hodinové odpolední učení na pokoji nepočítam nebo je to jinak?

Mají podle vás vysokoškoláci celkově více času na volný čas ne sš? Opravdu si z velké části vytvoří sami rozvrh a ten rozvrh pak třeba vypadá, že v ponděli jsou sice ve škole od 8-17 ale za to útery středa volno a čtvrtek pátek od 10-13?

A jaké to je na medicině? uvažuji o medicíně. Někde jsem slyšel, že na určitých fakultách( nevím na kterých), musí studentí vš být ve škole oproti jiné fakultě podstatně déle, na jiné fakultě zase minimální dobu a spoléhají na samostudium atd.

A opravdu se na vš učí 500xA4 nazpamět. Text mi nedělá problém si zapamatovat, ale 500xA4 to mi nejde do hlavy, jak si to může někdo pamatovat, zdůraznuji, že mi nedělá problém se učit a dosahuji dobrých výsledků, ale 500 stránek opravdu nevím jestli je možné se naučit a pokud možno že ano, tak kolik je na to dnu?

Také vím, že je tkz. zkouškové období dejme tomu od 20.1 - 20.2 znamená to, že v prosinci dostanu instrukce co se mám naučit, dám vědět termín např. 25.1 složím zkoušku dostanu kredity nebo co se to tam dostáva a do konce zkouškového mám klid?

Jaké jsou nejvhodnější Vš na medicinu v čr?

Mediciná se dá studovat na Karlově univerzitě 1LF 2LF 3LF ( je mezi nimi nějaký rozdil mezi těmito 3 fakultami )dále na Masarykově U, Palackeho U, a Ostravské U.

která je nejvhodnější a která naopak je taková ta ,,slabší"?

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kratast*
hodnocení

2x

no vseobecne vysoka skola je o samostudiu, a o naučení se samostatnosti. Je pravda ze treba ja mel skolu v prvaku v pondeli 2 hodiny v utery od 8 do 17 a ve strredu od 9 do 14 ctvrtek patek volno. urcite se ti bude libit vic vysokoskolsky zivot nez stredoskolsky. Kazdopadne zrovna medicina bude pravdepodobne vice zatizena nez treba humanitni smery na medicine budes muset na sobe vice drit, budes si to muset zaslouzit a ne jako v plzni na pravech kde to davali za penize zas na druhou stranu pravnik oproti lekari moc nikomu na zivote neublizi :)

hodnocení

2x

zkusenosti z vysoke skoly banske - fakulta geologicka , skolu jsem mel pondeli az ctvrtek vetsinou 8-14 nekdy ale i 7-15:45 ; do skoly jsem musel chodit na cviceni /treba matika jsem mohl jen 3x chybet , pak omluvenka od lekare , coz me dost sokovalo , mate 20roku a prece jen musite nosit omluvenky/ jinak nedavala zapocet. Nekteri ty cviceni meli obodovane /byl jsi na cviceni tak jsi dostal treba 3body... pak ruzne cviceni a na konci jsi musel mit treba 50bodu/ je to dost o tom co ten ucitel chce. Prednasky byly nepovine , ale doporucovane , daval tam rady a doporucoval na co se podivat a co bude zkouset.

Je pravda , ze pulrok jsem nic skoro nedelal ... a pak az ukaze zapocet a zkouska , jak moc umis a jak se dokazes ucit.

Bohuzel u nas si neslo delat svuj rozvrh , takze banan a volneho casu jsem mel strasne malo /v 6 na bus a domu nekdy kolem 16-17/

Medicina patri k nejtezsim oborum a snad na to mas hlavne hlavu , tam bych fakt veril nazpamet treba 300stran A4...

Ano po zapoctu pak chodis na terminy zkousek a chodis jen na ty zkousky , nechodis tedy podle zadneho rozvrhu , jen se ucis /nekteri maji i predterminy/ kde se zapises , prijdes , zepta se ne na neco a bud udelas nebo neudelas , kdyz ne tak se zapisujes na dalsi termin. Jsou i lidi co neudelaji po 7me ;)

Jsou vyhlaseni ucitele co nikdy na prvni pokus nedavaji kredity :) proste se te zeptaji na co nebudes umet a vi jak te vypinkat :)

VS je uplne neco jineho nez SS , ale je pravda , ze to je ten pulrok volnejsi

doplněno 26.02.13 17:00:

snad jsem ti aspon trochu pomohl co a jak , mozna jsou nektere novinky , prece jen jsem byl na VS pred 3lety , ale i tak jsi rikam , ze tam bylo fajne oproti praci :)

jaknato*
hodnocení

A to jako máte zkoušku - neuděláte opakujete, a takhle to jde až do nekonečna, dokud neuděláte?

do nekonecna ne :) je treba 5 terminu , zapisete se na prvni - nic ... a ten paty termin mate posledni :) , ono ten termin je limitovan poctem , takze se stane ze na prvnim neudelate zkousku , chcete se zapsat na druhy a hele uz je plny , i treti ... tak zjistite ze dalsi termin volny je az ctvrty :) takze mate dalsi moznost az ctvrty termin ... neudelate , no tak posledni paty termin /pokud je volny :) / stejne tak kredity , na postup do dalsiho semestru musite mit taktez urcity pocet kredity , takze se stane ze postupujes , ale nemas treba 2predmety , ty si ale musis v dalsim semestru udelat a uz mas proste pak tolik toho , ze total nestihas :)

Ahoj kolego geologu! :D

Já jsem momentálně na MUNI - geologie. V prváku byla škola cca 4x týdně a všecko přednášky, které nejsou povinné. Teď ve třeťáku mám školu akorát ve středu v 10:00-12:00 a v 16:00-17:00. Oproti střední je víc času a míň učení. Na druhou stranu... blíží se státnice a ty jsou podstatně horší než ízy pízy maturita.

doplněno 26.02.13 19:00:

K opakování: poděláš jednou, nevadí, poděláš podruhé, nevadí, poděláš potřetí - vadí. Napíšeš si žádost o prodloužení, dáš si předmět znova, máš zase tři termíny. Když to na pošesté poděláš, končíš (nebo si můžeš znovu podat přihlášku a začít odznova).

doplněno 26.02.13 19:03:

Jo a to, když jsme měli 4x týdně školu, tak bylo v pondělí 8:00-14:00, úterý 10:00-12:00, středa 14:00-18:00 a občas ve čtvrtek 10:00-15:00. Když to byly přednášky, tak se tam nemusí chodit, takže kašlat (na některé předměty jsem nechodila vůbec - a přednášejícího jsem viděla poprvé až na zkoušce).

cvut

Pravdepodobne studujes bakalarsky obor G/.... Zkousel jsem dohledat doporuceny studijni plan, ale ty nejsou na webu MUNI dostupne pro nestudenty.

Nicmene podle Studijniho a zkus/..., musi student ziskat min.20 kreditu za predchozi semestr, 45 kreditu za predchozi 2 semestry a celkem za studium 30x pocet semestru.

Nechapu, jak je mozne za chozeni do skoly "v pondělí 8:00-14:00, úterý 10:00-12:00, středa 14:00-18:00 a občas ve čtvrtek 10:00-15:00" (coz je v nejlepsim pripade (6+2+4+2,5):0,75= 20 vyucovacich hodin = 20 kreditu, splnit ty podminky. *ee*

Jednoduše - všechny povinné předměty jsou cca za 5 kreditů (některé jsou i za 6 a jeden byl za 9 kreditů). Také "velké terénko" (mapák), který je až za 15 kreditů.

cvut

Kolik hodin tydne na ty predmety za 5 kreditu?

Jinak kurz za 15 kreditu? WTH? To ti staci jet na ten kurz, pak jit na jedno dopoledne tydne do skoly a mas splnene kredity za semestr *sok*

No, ona to totiž není taková sranda. Ten kurz není žádný výlet, ale regulérní geologická dokumentace určitého území a je to docela síla. Musíš zakreslovat profily výchozů, poznávat horniny a minerály, sepsat o tom seminární práci atd. Stejně v té škole - první rok byly jen nepovinné přednášky, které měly "eliminovat" ty, kteří to studovat stejně nechtěli (nastoupilo nás kolem 270). No a potom jsou to takové "srandy" jako hodinový předmět o šutrech, který končí zkouškou, kdy musíš rozeznat 50 a víc druhů hornin a minerálů (není to tak lehké jak se zdá - musíš rozeznat i "odrůdy" a vědět o tom základní info jako složení, naleziště atd.). A podobné je to i u ostatních předmětů. Kdy a kde a jak se naučíš těch 50 hornin a minerálů už je tvůj problém - v té hodinové přednášce si je prohlédneš jen jednou.

martinaa*
hodnocení

2x

Hahaha. Já měla VŠ od pondělí do pátku, až ve druháku jsme v pátek měli volno. Někdy jsem vstávala v 10, jindy v 5, protože od 7 hodin byly laborky. Jinak se jelo třeba do pěti do večera. Přítel má školu po-čt, v úterý a středu jsou ve škole do půl deváté do večera.

Jistě, rozvrh si sestavuješ sám, ale na povinné hodiny, jako je labolatoř, cvičení aj, se přihlašuješ do skupin. A může se ti stát, že se přihlašování spustí v určený den v 17:00, ty na vybranou skupinu klikneš o vteřinu později a ejhle, už je bohužel plná, protože 15 lidí před tebou bylo rychlejších a kapacita už je vyčerpaná. Potom nezbývá nic jiného, než hledat jinou skupinu a překopávat rovrh třeba desetkrát, než se někam vejdeš.

Instrukce, co se naučit, dostaneš maximálně od hodného chápavého profesora. Na každou zkoušku je prostě nutné se naučit to půlroční učivo, což je někdy opravdu 200 stránek zpaměti, a ani to leckdy nestačí.

Jinak ano, je to docela flákárna, ale zase podle toho, co studuješ. Zatímco medina se drtí a drtí, právníci chodí pařit. Výhoda je ta, že nejsou moc ty průběžné testy (jak kde), co byly na střední, takže máš relativní volno. Co ale zameškáš a na co vykašleš, to se ti tvrdě vrátí ve zkouškovém.

jaknato*
hodnocení

Tak to nechápu, píšete že je 4x nebo 5x týdně ve škole(to je jedno) z toho několikrát do půl deváte, ale je ,,flákarna"?

Mimochodem proč zminujete, že zrovna právnici chodí pařit? Mají to volnější nebo to byla ironie?

jo protoze si to tam jen odsedis a nemusis se ucit nic ... az na zapocet :)

martinaa*

Přesně, jak píše H0nza490 . akorát si to odsedíš, většinou se nepíše žádná písemka, nemusíš se učit.

A s právníky to ironie nebyla, právníci nebo pajdáci mají o dost méně učení, než medicína, což je jedna z nejtěžších škol.

doplněno 26.02.13 18:00:

Nicméně my třeba dostali přes semestr zadání na 12 seminárek, z toho 8 na více, než 10 stran, včetně výzkumů a pozorování a to už taková sranda není. Přítel také pořád doma píše jakési nesmysly...

jaknato*
hodnocení

Mimochodem, pokud někdo bydlí na koleji a bydlí tam další 2,3 spolubydlící, to jsou opravdu tak ohleduplni, že budou potichu a nechaji toho posledního, který ještě má před zkouškou se učit nebo se jde učit někde do knihovny, protože to co slyším, co je na intru, tak nechápu, jak se tam někdo může vůbec na tom intru něco naučit.

tak , kdyz je zkouskove tak nekdo jezdi jen na zkousky , takze jsou koleje volnejsi a ano , dost lidi se uci ve studovne ... nebo se ucis a druhy , kdyz je na pc tak moc nerusi :)

k2

Kdyz jsou ohleduplni, tak Vas nechaji v klidu ucit, kdyz nejsou, tak nenechaji. Co jineho chcete slyset? Nebo to byla jen recnicka otazka?

claire*
hodnocení

1x

Nelíbí se mi Váš přístup. Podle toho, co jste napsal, to vypadá, jako kdybyste se těšil, jak příštích pět let proflákáte. Jestli chcete na medicínu, tak žádné flákání a hodně volného času nečekejte, protože se bude šrotit do aleluja. Jako medik budete muset perfektně znát každičký kus lidského těla, všechny jeho funkce, fyziologické i patologické, nemluvě o tom, že budete muset umět skvěle (a odborně!) anglicky a zvládnout základy latiny.

Mnoho vysokoškoláků musí pracovat, aby si zaplatili ubytování, stravu a nějaké to pivo, kino, sport.

Rozvrh si částečně tvoří student sám, částečně má přednastavený (pokud jsou např. některé povinné předměty přednášeny jen jednou týdně). Může se stát, že chodíte jen tři dny v týdnu, ale klidně také každý den.

VŠ není až takové leháro, na druhou stranu to také nejsou galeje. Běžný vysokoškolák má spoustu volného času, alespoň na začátku semestru, o zkouškovém kolikrát ani nespí :D

Učit se 500xA4 je spíš nadsázka, požadavky má každá univerzita, každá fakulta a každý předmět jiné. Někde stačí přečíst za semestr např. 3-5 knih, jinde píšete seminárku, někde se musíte učit na test, někde na ústní zkoušku... Rozsah učiva nebývá ale víc než 25-50 stran na předmět (v průměru; jsou samozřejmě výjimky nahoru i dolů).

To tak v kostce. Hlavně ale na VŠ musíte jít s jiným úmyslem, než je "chci mít hodně volna". Ideálně by to bylo "chci se něco naučit".

jaknato*
hodnocení

O tom, že přištích 6 a ne 5 let na medicině proflákam tu nikdo nemluvil, pouze mě zajímalo, jestli se opravdu chodí jen 2-3 než 5x,

hodnocení

0x

Zdravím, nechci se do Vás navážet, ale Váš dotaz mi přijde tak hrozně naivní, že se mi nechce věřit, že jste středoškolák, a ne školák ZŠ, a že byste chtěl jít příští rok na vysokou školu...

Jak můžete věřit tomu, že byste chodil na vysoké do školy jen dvakrát týdně? A Vaše představy o medicíně, která je nejtěžším oborem, no, doufám, že z Vás doktor nikdy nebude...

limoska : ono jsou i nektere VS kde jsi jde udelat svuj rozvrh a tam opravdu chodi studenti treba od 7 do 20:45 a jen v pondeli a treba streda :) proste jsi to cviceni daji do dvou dvu a prednasky do dalsich , ale ty jsou dobrovolne , tak tam treba nejdou :)

jaknato*
hodnocení

Také Vás zdravím, zrovna muj o 2 roky starší kamarád, který studuje umění, chodí do školy v ponděli 9-17 úterý od 9-17 a ve čtvrtek od 9-10.30

tlapka*
hodnocení

0x

Zkušenosti z FF OU: škola každý den, z toho dvakrát týdně do sedmi večer. Sudé středy do čtyř s tím, že z přednáška odcházím dříve, abych stihla autobus do práce.

Jedno dopoledne mám sice volné a mám jen odpolední, ale vzhledem k vypracovávání různých seminárek a pracování na povinné četbě je to jako nic. Plus učení na průběžné testy. Rozhodně to není tak, že čtvrt roku zevlujete a pak máte měsíc zkouškového. Ono se musíte k té zkoušce taky nejprve dostat... *smich*

Medicína je obecně považována za jednu z nejtěžších škol...

cvut
hodnocení

0x

Uplne cumim na to, ze nekdo ma ve tretaku jen 3 hodiny ve stredu a zbytek tydne volny *sok* Jak je to mozne *ee*?

Kdyz si vzpomenu na svoje studia, tak minimalni uvazek na prolezeni do dalsiho semestru bylo mit zapsano 35 hodin tydne. Z toho sice zhruba polovina byly prednasky, ktere byly teoreticky nepovinne, ale podle me cas relativne dobre straveny, protoze tam prednasejici behem hodiny a pul prezvykal to, co by mi urcite trvalo dele pochopit ze skripta (jestli se to vubec v tom danem skriptu popisovalo!)

Takze 35 hodin tydne = prumerne 7 hodin denne + hodina na obed a uz jsme na osmi hodinach denne (tedy 8-16). Kdyz si clovek zapsal jeste typicky jeden nebo dva doporucovane predmety navic, tak uz se dostaval na 38-40 hodin tydne (bez prestavek na obedy), coz je typicka pracovni doba. Pokud se nekdo ve skole zajimal o vice veci a chtel alespon chodit na prednasky predmetu, ktere ho v tom rocniku zajimaly, tak se klidne dostaval na 45 hodin tydne (bez prestavek na ranni a odpoledni svacinu a obedy). Takze to bylo od vcasneho pondelniho rana do pozdniho patecniho odpoledne.

Na druhou stranu je vseobecne znamo, ze uspesnost v zivote zavisi na tom, koho clovek zna, ne na tom, kolik toho umi. *zed*

hodnocení

0x

ono záleží jak na které škole... na některých se flakate půl roku, někde zase vyžadují dělat pořád nějaké práce v průběhu...ono hodně záleží jak moc dobře se učíš... pokud máš dobrou pamět a nemáš problém pochopit látku a pak to aplikovat tak nebudeš mít nejmenší problém...já jsem v prváku pomalu propadal depresím, jak tam začal učitel přednašet věci, ktere mi absolutně nic neříkaly... to bylo hodně stresující.. pak o zkouškovém si dáš takovou další maturitu... no ale pak jsem si na ty zkoušky zvykl a už jsem to tak neřešil.. jsem ve třetaku, zkoušky v poho ale pomalu mě začinaji trápit státnice... bude to boj.. :)...

pumplu*
hodnocení

0x

Zkušenost Ostrava - medicína:

nikdo něříká, že se musíš najednou naučit 500xA4, ale průběžně se učit musíš...pak přijde taková zkouška z anatomie, což je dost silné kafé a musíš si do hlavy naládovat spostu věcí - bez kafe to nejde. Každá škola je jiná a i každý semestr - já má nyní školu v pondělí 7:30 - 19:00, středu a pátek jen dopoledne. Také záleží na tom, jestli chodíš na přednášky, nebo ne...na spolubydlím jestli tě ruší nebo ne - stačí si předem ujasnit, že chceš i někdy klid. Co se týká zkouškového - mně to zatím vycházelo, že jsem byla na pokoji sama - se spolubydlící se nám zkoušky střídaly. A ano, pokud se zapíšeš na první termíny a zkoušky uděláš, tak pak máš volno.

pajulle*
hodnocení

0x

Ahoj, já jsem studovala VŠ v jihlavě, obor cestovní ruch. Co se týče života vysokoškoláků tak je to něco jiného než na střední. Nikdo se o tebe nestará a musíš se naučit samostatnosti. Co se mě týkalo, tak jsem 1. semestr byla z vysoké nadšená a do nových věcí zapálená. Rozvrh jsem si mohli tvořit sami takže bylo jen na tobě do kolika dnů sis dala všechny povinné předměty. já jsem měla rozvrh třeba od Pondělí do středy... Přednášky většinou povinné nebyly. Co se týče cvičení tak jsme museli dělat seminárky do každého předmětu a dělat různé prezentace a úkoly. Nejdůležitější bylo dodržovat termíny a zápočty byly celkem v kapse. Nicméně ale zadarmo ne!... testy se píší taky. Co se potom týče zkoušek, tak třeba do předmětu evropská ekonomická integrace jsme se museli naučit skripta které měly přes 300 stran... Ale určitě to není tak jako že by jsi je musela umět na zpamět, jde spíš o to aby jsi měla přehled a dokázala odpovědět na otazky v testu.. ale na vetšině škol to chodí tak, že si studenti mezi sebou předávájí informace o otázkách a pak není problém ty zkoušky udělat. na to je určitě dobrý portál primat.cz ... každopádně já jsem studium ukončila jelikož jsem neměla na školu finance a neměla jsem ani podporu od rodiču... bez podpory to jde občas velice těžko... ale pokud máš suprový rodiče a baví tě se učit tak ti držím palce a ať se ti na vysoké líbí.. pro mě to byl opravdu nejlépe strávený čas a našla jsem si tu spostu kamarádů o které už nikdy nepříjdu... hodně se osamostatníš a to tě posune dál... držím palce .-) hlavně si vyber školu, která tě bude bavit... ;) to je důežitý... tak se měj... ;)

lenule19*
hodnocení

0x

Tak určitě na většině vejšek máš (snad kromě prváku) většinu tejdne volno a můžeš si dělat co chceš, rozvrh je často 2-3 dny v týdnu a dá se smrsknout i na jeden den v týdnu:) pak je to sice o zkouškovém trošku těžší, ale dá se to.. Výjímky jsou samozřejmě medicína a pár věcí typu matfyz/jaderka.. ale tam jdeou lidi, co nečekaj moc volnýho času.. Uplnej opak jsou pak soukromá vejšky typu UJAK a spol, kde si skoro nemusej do tý školy chodit a práce si většinou nechaj napsat .. ano jde to na webech podobnýho typu: bakalarky-nepisto.cz/... Dle toho pak samozřejmě vypadá úroveň absolventů a jejich uplatnění, dá se to spíš srovnat s lepší střední školou, protože těch náročnejch vejšek je minimum a podobný praktiky na těch soukromejch využívá velká část studentů..

cvut
na většině vejšek máš (snad kromě prváku) většinu tejdne volno a můžeš si dělat co chceš, rozvrh je často 2-3 dny v týdnu a dá se smrsknout i na jeden den v týdnu
Muzes napsat, o ktere VS tady pises? Zda se mi to naprosto neuveritelne (viz muj prispevek vyse).
lenule19*

Píšu o VŠ typu VŠE, ČZU a spol.. sama chodím na VŠE a ve třetáku tu má většina lidí rozvrh na 2, max 3 dny a na magistru je několik lidí co to smrskli na 1,5 dne uplně v pohodě..

cvut
O VSE jsem nikdy nemel vysoke mineni, ale tohle je jeste horsi, nez jsem cekal. *sok* Ztratil jsem o te skole veskere iluze. *zed*

Já jsem teda na MUNI VŠ a od druháku taky máme výuku víceméně jen 2-3 dny v týdnu (ale je pravda, že zase máme např. celotýdenní terénní kurzy 1x za rok ;) ).

cvut
Co je to za obor nebo fakultu?
cvut
Prave jsem si vsiml, ze to uz popisujes ve svem drivejsim prispevku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]