Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elipsa - jak jí sestrojit

Od: falafel odpovědí: 6 změna:

Zdravím, chci se zeptat, jak mám narýsovat elipsu? Nemám nic zadaného, může to být libovolná elipsa.. Já jsem chyběl a nevím, jak to narýsovat. Prosím ale, vysvětlete mi to nějak "srozumitelně" ;) Díky předem za to, že se s tím budete pachtit a napíšete to :D

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

4x

Vzít kousek provázku a uzlíkem z něj udělat očko. Pak zapíchnout dva špendlíky (ohniska). Vzít tužku. Provázek dát okolo obou špendlíků a tužkou napnout. Pak dát tužku na papír a při napnutém provázku tužkou objet špendlíky... ;)

Délka provázku musí být (o něco) větší než dvojnásobek vzdálenosti ohnisek (špendlíků)...

falafel
hodnocení

:D díky :D a jde to ještě nějak pomocí pravítek a kružítek a křivítek ;)?

michaltopic*

Jde to krásně pomocí tzv. bodové metody.

hop®

Kromě popsané "zahradnické" metody jsou i jiné postupy konstrukce, bodová, proužková...

Než sem opisovat postupy, raději doporučím zagooglit "konstrukce elipsy" a vybrat vhodný způsob i s popisem.

elipsa
hodnocení

0x
Konstrukce pomocí oskulačních kružnic, neboli kružnic křivosti. Poloměry těchto kružnic nahrazují křivku v její jisté části – u elipsy je to v úhlu 30° od os elipsy (hlavní i vedlejší). Nejčastěji používaná konstrukce.
Postup konstrukce:
Nad jednou čtvrtinou elipsy sestrojíme obdélník. V obdélníku sestrojíme úhlopříčku, která spojí vrcholy elipsy. Na tuto úhlopříčku vedeme z vrcholu obdélníku kolmici, která na hlavní
ose určí střed křivosti S1 a na vedlejší ose S2. Sestrojíme kružnice křivosti o poloměrech R1 a R2 – viz obrázek. Mezeru mezi kružnicemi doplníme křivítkem. Při trochu pečlivé konstrukci a tehdy, není-li rozdíl mezi hlavní a vedlejší osou veliký, je konstrukce poměrně přesná.
Elipsa - jak jí sestrojit
asd*

Tohle ale není konstrukce elipsy, ale jen náhrada přibližným tvarem... Ostatní způsoby (špagát, body...) vytvoří přímo danou elipsu, kružnice jen podobný tvar.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma oskulační kružnice

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]