Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematicko-logicka hadanka

Od: axus® odpovědí: 29 změna:

Tak taky prispeji svou troskou do mlyna a pridam jednu matematickou hadanku.

Prosim psat pouze vysledky, at maji ostatni lidi tez chut lamat si hlavu.

Tuhle hadanku sem slysel v dobach meho vysokoskolskeho studia v jedne hospode treti cenove kategorie, kde sme si z nedostatku mist byli nuceni prisednout k jednomu staremu priopilemu nevabnemu na prvni pohled bezdomovci.

Po chvili nasi odborne pivni diskuse nas prerusil a vybalil na nas tu hadanku... pozdeji se ukazalo, ze to byl byvaly (asi hodne byvaly) vysokoskolsky profesor.

To jen takove pouceni, ze ne vzdy saty delaji cloveka a nesudme druhe jiz od prvniho pohledu.

Po asi trech pivech nam trvalo ve trech vylustit tu hadanku dobrou trictvrtehodinu.

A zde jiz ta slibovana hadanka:

Potkali se dva kamaradi - matematici .
Jeden se pta druheho: Co je noveho?
Druhy: Mam 3 deti. Soucet jejich veku je 12, nejstarsimu je tolik let, jako ma dum naproti oken.
Prvni: Aha, a kolik je tem dalsim?
Druhy: Nejmladsimu jsem vcera koupil cerveny svetr.
Prvni: Aha, uz vim, kolik jim je let
.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

salen*
hodnocení

1x

Aha :)

10+1+1 je blbost - sice oken by mohlo být deset, ale nebylo by nejmladší dítě

9+2+1 by šlo, devět oken, i je jedno dítě mladší, ale to by mu zase nemusel říkat to o nejmladším dítěti, protože jiná verze stejně nejde

8+3+1 nebo 8+2+2 ... tady má smysl to doplnění o nejmladším dítěti, vyloučí to rovnou možnost a zůstává tedy jako správná verze ta první

7+3+2 nebo 7+4+1 ... zase by byla zbytečná ta informace o nejmladším dítěti

atd. atd. ... ono to fakt jinak sečíst nejde :)

A je po srandě.

03.02.09 20:52
hodnocení

0x

8-3-1

miljan*
03.02.09 21:00
hodnocení

0x

12?

pleskobijce*
hodnocení

0x

Tak tak 8-3-1

hodnocení

0x

Taky říkám 8-3-1, dlouho jsem nad tím bádal a vyřešil až když mě trklo proč tam je zmínka o červeným svetru. To mě nějak dlouho hlava nebrala.

pravdomluvny*
hodnocení

0x

Tak já se přiznám bez mučení, že ještě bádám a jsem pěkně v pr...A řeknu vám, že je to pěkně hnusnej pocit, když člověk zjišťuje, jak je blbej.*zed*

hodnocení

0x

A mohl by tu nekdo dat kompletni reseni? Ja se nechavam podat, je to nad moje sily, nemam selsky rozum, takze na to neprijdu, nechapu jakou to ma spojitost ty okna a ten svetr s poctem deti a proc je ten svetr zrovna cerveny, mozna to nema s barvou nic spolecneho, vubec netusim.

Zmínka o svetru nám říká, že každé dítě je jiného věku.

No nechápu, já jsem si od začátku myslel, že budou mít každý jiný věk...

Ale to není samozřejmé, mohlo by to být 8-2-2, a proto je tam ten "svetr"

Můžu ti říct řešení, jenom nevím, jestli nepokazím radost zadavateli hádanky...

hodnocení

Pokud to vzdava, tak mu rekni reseni pres vnitrni postu.

Jen at se ostatni jeste chvilku trapi...

Jo řekni, zadavatel to stejně zkopíroval někde na webu, protože tu hádanku jsem našel i jinde a myslím si, že by to zajímalo víc lidí, jaké je řešení. dík

hodnocení

Samozrejme, ze jsem ji zkopiroval na netu.

To co jsem povidal na zacatku je ale pravda. Jenom sem na ni ted po letech proste vzpomel a protoze sem si ji presne nepamatoval jak znela, tak sem ji vygooglil.

Ja ji nevymyslel...

jj, nechtěl jsem tě urazit, ale dobrá hádanka, ale na to bych nikdy nepřišel, kdysi tu bylo i toto: Cihla váží kilo a půl cihly. Kolik váží dvě cihly? ale to je moc jednoduché, to je pro děcka na základce, do minuty jsem měl správný výsledek...

Tak řešení radši napiš na topta.topta@centrum.cz Jsem fakt zvědavý, jak to má být, a hlavně proč je to 8-3-1 a ne třeba 7-3-2 nebo něco jiného... dík

Máš to na mejlu.

salen*
hodnocení

0x

A proč by jim nemohlo být 7+3+2 nebo 7+4+1? Ta okna jsem nepochopila :(

hodnocení

Mozna muze...na to ale prave musis prijit Ty, jestli jo nebo ne... O tom to je.:P

salen*
hodnocení

0x

Sorry - já to chtěla vymazat, ale ono nejde smazat ani svůj příspěvek - tak se omlouvám :)

tomh*
hodnocení

0x

Přátelé, je třeba brát v úvahu 9 měsíců, coby těhotenství :)

Máš na mysli něco v tomto duchu?

Maminka je o 21 let starší než její syn.
Za 6 let bude matka pětkrát starší než syn.
Kde je právě tatínek?

honza123*
Tři muži přišli do motelu :
Recepční uvedl, že pokoj stojí 30 Kč, a tak každý z mužů zaplatil 10Kč.
Všichni odešli na pokoj.
Po chvíli recepční zjistil, že cena je nižší a činí 25 Kč.
Vzal tedy 5 Kč a poslal poslíčka, aby je vrátil. Ten však nevěděl, jak
rozdělit 5 Kč na tři stejné díly, proto každému z mužů vrátil jen 1Kč
a 2Kč si ponechal...
To znamená, ze každý z mužů nakonec zaplatil 9 Kč...Je to tak?
To je dohromady 27 Kč... Je to tak?
Poslíček má v kapse 2 Kč...Je to tak?
To je dohromady 29 Kč... Je to tak? Tak kde je, kua, ta koruna?!?!

A teď machrujte...!

Na tom nic neni, protoze 25:3=8 a 1 koruna je tu navic, takze z toho plyne, ze jeden z muzu zaplatil o korunu vic a kdyz pak kazdemu vratil korunu a 2 koruny si nechal poslíček, tak to dava 30kc...jednoduche, mas tam jeste neco lepsiho?

V čem je problém? Zmatek do věci vnesl poslíček. Pokoj stál 25 kaček, poslíček vrátil 3 kačky a dvě si nechal. Je to třicet? Je. Chybí něco? Nechybí. *smich*

Viděl bych to trochu jinak. Pokoj stál 25 Kč, ale když každej zaplatil 9 Kč tak to je 27 Kč, což je o dvě koruny víc než stojí pokoj. No a ty dvě koruny má poslíček v kapse.

lucinkaa15*

jabraka*
hodnocení

0x

Říká se tomu správné počty s nesprávnými čísly.V dnešním hospodaření státu nic neobvyklého!

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]