Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodiče mě nechtějí pustit na učiliště

Od: pajapavel odpovědí: 22 změna:

Mám problém v tom že nyní jsem v 9. třídě a vycházím ze školy a chtěl bych jít na učiliště ale rodiče mě najednou nechtějí pustit matka mě chce dát na obchodní školu a potom bych celý život proseděl někdě za pc v kanceláři což se mě opravdu nelíbí ale rodičům to prostě nelze vysvětlit pořád melou svoje a do kola , chtěl bych jít na tesaře , baví mě práce se dřevem , umím dobře pracovat se dřevem , strašně se mě libí ten život kde budu pracovat se dřevem , strašne se mě líbí ty dřevěné konstrukce na novostavbách chtěl bych strávit život na dílně se dřevem a na střechách domů a ne v kanceláři 1x1metr. Rodiče tvrdí že tím se nemohu uživit taková špinavá práce podle nich se řemeslník nemůže uživit ovšem jakékoliv příklady jsou naprosto marné ,ačkoli jsou někteří příbuzní řemeslnici a podnikají a mají se dobře je zbytečné na toto poukazovat. Už od malička jsem obdivoval ti co tvoří stavby a výrobky svýma rukama a ne ty co sedí celé dny na zadku a vypisují nějaké papíry. Jak toto rodičům vysvětlit? Jak je přesvědčit jak argumentovat že řemeslník není ten co skončí jako ten co utírá "kravám prdele"? *plac*

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

2x

Asi ti příliš neporadím. Jsem taky rodič a dost dobře nechápu rodiče, kteří tlačí děti do něčeho, co je nebaví nebo co si sami nevybrali. Poradit se má, ale výběr jsme nechávali vždy na dětech. Je to jejich život a nerad bych za 20 let poslouchal, že jsem jim ho skazil svým rozhodnutím jako tomu je u mé manželky. Možná by zabral argument - dnes je z obchodní akademie tolik lidí, že za chvíli budou dělat za pár šušláků - to už někteří dělají. Zatímco řemeslníků rapidně ubývá a ti šikovní si na sebe vydělají líp než kdejaký obchoďák. Ale to ja tak vše, co ti poradím.

doplněno 10.03.13 11:49:

Navíc, když si jako řemeslník doděláš maturitu, můžeš se dostat na pozici s mnohem lepším ohodnocením než nějaký nekňuba z OA. Ten totiž v podstatě neumí nic.

pajapavel
hodnocení

Samozřejmě jsem už zkoušel i příslib že bych si po 3 letech učiliště udělal když tak ještě maturitní nástavbu , později po nějakých letech by chtěl i v tomto oboru podnikat ale na to neslyší je to podle nich naprosto "špinavá práce" nevím co si pod tou prací představují.

zepe*

co delaji rodice? pro ne je asi kazda prace rukama spinava. nechápu je

ladaadal*

Osobně tohle taky nechápu, ale bohužel nevím jak poradit. Co zkusit domluvit se s prarodiči, nebo výchovnou poradkyní na škole. Taky bývaly na pracáku poradny pro deváťáky, kde se udělaly testy a počítač jim vyjel, na co budeš šikovnej a na co jsi "levej". A fungovalo to. Kamarádčině dceři to vyhodilo technické obory, o kterých absolutně neměla páru. Už na střední byla nejlepší na strojárně a teď pokračuje ne vysoký strojařině. Tehdy přemýšleli o kadeřnici nebo gymplu, ještě že tam šli.

pajapavel
hodnocení

Ano v podstatě ano , sami nevytvářejí žádné "hodnoty" jen sedí v kanclu . Matka má daňové poradenství a otec je vedoucí pobočky jedné banky.

zepe*

Podle me chteji te mit podle jejich predstav a ne podle tvych.

chtejí se synem chlubit a být hrdí .

Asi je pro ne řemeslo špatná ,špinavá a potupně ostudná práce.

Na rovinu jim říct že nechces jit na skolu ktera te nebavi protoze stejne zni odejdes nebo te vyhodej.

Takhle to udelal syn známého proste nastoupil podle rodicu neucil se nechodil tam.stejne pak sel tam kam chtel jit ,akorat to byla ztrata jednoho ruku

artik*
hodnocení

1x

známej dělá tesaře ( jako zaměstnanec bral 9500,- čistého ) jako osvč má průměrně 20 tis. a musí pořád hledat práci . Sám říkal , že nechce, aby jeho kluk šel dělat tuhle práci .

iz*
hodnocení

1x

Zaujala mne formulace a pravopis v tvém dotazu. S výjimkou jedné chyby - obdivuji ty, co tvoří ... (lepší by bylo kteří) - a čárek (mezera se píše až za nimi), je dotaz napsán dobře a má hlavu a patu.

Odhaduji, že máš ve škole slušné výsledky, takže by rodiče asi rádi viděli, abys studoval.

Zkus se nad tím ještě zamyslet. Nedávno tu byl dotaz chlapce, který se učí truhlářem a chtěl by přejít na střední školu ...

hodnocení

1x

tak já rodiče chápu. taky mám doma dítě, které mi už přešlo na druhý stupeň základky a sem tam občas se začínáme bavit o tom, čím by se rádo po škole živilo. ke své hůrze jsem zjistila, že holka by ráda na učňák - což tedy vzhledem k mizerné a stále klesající úrovni českého školství mě přímo děsí. já sama mám maturitu, nicméně jak jde čas (a úroveň vzdělání dolů), tak najednou je pro moji profesi maturita nedostačující a jsem teď na vejšce, abych si "doplnila vzdělání". zatím nemám pocit, že by nás tam učili něco víc, než co do nás před (mnoha) lety hustili na střední, ale holt dneska už potřebuji titul, jinak jsem v řiti *nevi*

jinak manžel podniká a podniká ve stavebnictví. ano, tesařů je málo, tedy dobrých tesařů. jenže obecně ve stavebnictví platí, že dobrý řemeslník není ten, co je manuálně zručný, ale ten, kdo kromě toho taky umí použít hlavu a co se OSVČ/podnikatelů týká, tak ten, který se vyzná ve věcech kolem legislativy, ekonomiky a tak. obchodní škola (předpokládám, že je s maturitou) mi nepřijde jako špatná volba. člověk z ní vyleze, má aspoň tu maturitu, měl by mít nějaké teoretické základy kolem zákonů, ekonomiky, papírování. pokud opravdu chce být řemeslníkem, není problém si pak udělat učňák a už ani není třeba ty tři (či kolik) roky denně chodit do školy, ale dá se zvládnou dálkově a za kratší čas. manžel si takhle dodělat izolatéra (do školy docházel prakticky jenom na konzultace a zkoušky, jinak se vše potřebné naučil při zaměstnání - nevím, jestli to trvalo půl roku nebo rok, než dostal výuční list, protože se učil opravdu jenom odborné předměny a ne ten všeobecný základ, matika, čeština, jazky.. ze kterého už měl maturitu... obdobně si dodělával i učňák na elektrikáře).

kvetoslav*
hodnocení

1x

Taky jsem po ZŠ chtěl jít na dřevařské učiliště. Měl jsem představu, jak by mě strašně bavilo dělat se dřevem, stoly, židle, skříně...ve škole a rodiče mě ale od toho nenásilně zrazovali, dnes jsem tomu asi rád (známky jsem měl výborné).

Nyní mám VŠ úplně v jiném oboru, který mě baví, sedím u PC v teplíčku. Manuální práce mě baví jen tak kolem domu, něco kutit, na dřevo mám nakonec 2-3 ks obyčejnýho levnýho nářadí...prostě jsem z toho vyrostl. Když vidím venku ty tesaře a dělníky, jak makaj za každýho počasí, nezávidím jim. Ale nepohrdám jimi, ale dělat bych to nechtěl. Furt špinavej, v montérkách, v bordelu...

Nicméně, někdo je více na tu manuální práci. Slušněj řemeslník si vydělá taky velmi dobře.

A tvý rodiče chápu. Já i moje manželka budeme také chtít, aby moje děti měly VŠ a "nezkončily" někde na učňáku.

zepe*
hodnocení

0x

Ano skolených řemesel je čím dál tím méně.A už v dnešní době jsou lepe placená jak kdejaký kancelářskej.

Jo je to fyzicky náročné zima teplo.

Ale radeji delat to co mam rad nez neco co me nebude bavit.Jestli jde rodicum o maturitu tak si nástavbu muzes udelat i na ucilišti.

doplněno 10.03.13 11:53:

sakra jsem pomalejší *smich*

zirafka
hodnocení

0x

Zkus si s rodiči sednout a promluvit si o tom snimi. Věřím že to pro tebe nemyslí špatně, že jenom chtějí abys měl jednou hezký život a kdysi si představili že ten pro tebe bude nejlepší, když budeš někde v kanceláři. Myslím že když si s nimi normálně sedneš, řekneš, mami, tati, já bych chtěl být truhlář, taková práce by mě bavila a práce se dřevem mi jde, nechci mít kancelářskou práci, tak by tě měli pochopit. Ale nesmíš začít držkovat, odpovídat odsekávaně, a začít se hádat. To ničeho nedosáhneš. Asi se jim tvůj názor nejdřív líbit nebude, ale bud slušný, milý a uvidíš že pak ti to dovolí, že se s nimi dá domluvit a že pro tebe nechtějí nic špatného. Musíš ale mít trpělivost a vydržet, i když tě třeba naštvou a pořád se snažit být slušný a milý.

A když stejně budou pořád "mlít to svoje", tak jim řekni, že dneska je řemeslníků málo a tahle práce je velmi vzácná. Dneska sedí v kanceláři každý, ono třídit papíry není moc velké umění, ale dělat hezký nábytek nebo různé věci vyrábět, a být šikovný a zručný a pokud jsi, tak určitě najdeš uplatnění. Dneska moc lidí tohle dělat nechce, ale na tobě je vidět, že bys do toho šel moc rád.

MYslím že s trochou trpělivosti a slušnosti rodiče určitě přesvědčíš - a kdyžtak klidně dodej, že jim nějaký nábytek vyrobíš.

hodnocení

0x

Rodice mozna maji pravdu ze bude obtiznejsi se uzivit, ale na druhou stranu by se deti nemely nechat obkecavat a nebo dokonce nutit na nejakou skolu. Zkus jim vysvetlit ze neco co te nebude bavit, budes urcite kazit a je moznost ze tu skolu neudelas takze to mozna bude zbytecne.

majsterjoe*

Kdepak, prave naopak. Dneska prevazuje spousta absolventu OA a ruznych strednich skol, po kterych stejne nikdo nenajde uplatneni. Remeslo zacina mit zase zlate dno. A dobry remeslnik, ktereho prace bavi, si vydela dost penez. A je dokonce vetsim prinosem pro spolecnost. Vytvari urcite hodnoty.

uska*
hodnocení

0x

pajapavel - jedinná rada na ty co nechtějí slyšet - možná budou číst. Zkopíruj toto téma i s tvým dotazem a odpovědmi a zašli mámě i tátovi na e-mail. Nemáš co ztratit, buď se chytnou za nos a nechají tě jít tvou cestou a i když budou chvíli naštvani - to zvládneš.

Pro rodiče - jedinný důvod vidím ve vašem rozhodnutí je to, že vy jako úředníci byste se styděli před svými kolegy prohlásit - MÁŠ SYN JE NA UČILIŠTI! Dáváte přednost vašim kolegům před Vaším synem? Věřím, že tomu tak nebude.

pajapavel - držím palečky, nevzdávej to

Další způsob je ten, že rodičům řekneš, že schválně neuděláš přijimačky na obchodku a jsi zvědavý, co vymyslí potom. Že by tě tatík tam protlačil? Bojuj ...

sebod*

Já mám vysokou školu technického zaměření... V současné době pracuji v oboru trošku podobném, jako mají Tvoji rodiče... Ale NIKDY bych si nedovolila říci o lidech, kteří pracují JEN rukama, že jejich práce je špinavá. Ano, může být špinavá tím, že se člověk při ní ušmudlá ;). Ale tato "špína" lze lehce smýt. Trvat na tom, že JÁ jsem NĚKDO, jen proto, že mám školu, nebo že sedím někde v kanclu to je *zed*. Mám hodně moc kamarádů, kteří kdysi udělali s odřenýma ušima "jen" učňák. Dnes třeba podnikají, milují svoji práci, mají se dobře. Na druhou stranu znám plno lidí, co mají "vejšku" a horkotěžko se uživí.

Tvoji rodiče by měli opravdu velice vážně popřemýšlet o tom, co Ti chtějí dát do života. Mít práci, která člověka baví, je jedno z největších lidských uspokojení *palec*.

A jinak : i lidé, kteří myjí kravám prdele, mohou být šťastní :)

martinaa*
hodnocení

0x

Rodiče, pro které je učiliště, potažmo fyzické zaměstnání, špinavé, jsou hloupí, a klidně jim to dej přečíst. Asi sami nikdy rukama nic dělat nemuseli a jsou rozmazlení teplíčkem v kanceláři a nenáročnou prací. Mohli by si třeba uvědomit, že bez člověka, který utírá kravám prdele, by si nemohli v supermarketu koupit mléko, nemohli by si udělat kus masa, bez tesařů by jim pršelo do baráku apod. Sorry, ale hnusí se mi lidé, co berou fachmany jako špinavce a jejich prací pohrdají.

andrea1*
hodnocení

0x

Asi se dobře učíš. Na stavební průmyslovku, když tě baví stavba domů, by jsi jít nechtěl? To by možná nakonec rodičům nevadilo. Ono na té stavbě to také má svoje mínusy, o kterých dnes nevíš. Svojí zálibu ke dřevu můžeš mít jednou i jako svoje hoby. Je plno truhlářů amatérů, kteří vyrábí moc hezké věci. Např. můj muž má universální dřevoobráběcí stroj a vyrobí od nábytku do dětského pokoje po zahradní nábytek, různá dřevěná obložení atd. skoro vše, co se dá. Říká, že mu dřevo voní. Byl by to takový kompromis a pritom by jsi byl potom také na stavbě.

doplněno 10.03.13 23:26:

Je to hlavně o tom, jak ti jde škola. Jestli se dobře učíš, bylo by škoda toho nevyužít a mít vyšší vzdělání. Jedno pravidlo říká, že na vzdělání svých dětí se nemá šetřit. Každý milující rodič chce pro své dítě to nejlepší. A tvoji rodiče to myslí s tebou dobře. Mají zkušenosti, které tobě chybí. Každého rodiče samozřejmě potěší, když jeho dítě má studijní úspěchy. To nás už těšilo v základní škole. Píšeš, že tvůj otec je ředitelem pobočky banky. Asi by nebyl pro něj problém zajistit ti pracovní místo. To, co si jiný musí třebas tvrdě vydobýt, by jsi měl hned. Myslím, že u té OA by nezůstalo, asi by jsi si udělal aspoň bakaláře. Na té stavbě se budeš pohybovat mezi lidma různých kvalit a to od přidavačů bez vzdělání, zedníkama a dalšíma řemeslníkama. Potřeboval by jsi se dostat o prázdninách na nějakou stavbu na brigádu, aby jsi pochopil. Dnes se pracuje na stavbách i v zimě. Je to tvrdá a mnohdy těžká práce. Stejně tak i práce stavebního truhláře. Odvisí to od toho, jak se učíš, jestli máš trojky, čtyřky nebo vyznamenání. Toto je druhý úhel pohledu.

Moje neteř miluje zvířata. Šla proto na VŠ zemědělskou. Přesvědčovala jsem její rodiče i jí samotnou, že bude mít problém s uplatněním. Bylo to marné. Říkali, ona se tak rozhodla sama. Dnes je ráda, že je zaměstnána jako účetní. Svoji lásku ke zvířatům uplatňuje tak, že má chovnou stanici se psy a dělá rozhodčí na výstavách psů. Učila se na samé jedničky a to i na gymnáziu. Dneska lituje.

uska*

Já si myslím, že pro kluka je nejhorší volba průmyslovka bez vyučení. S průmkou nemůže ani šéfovat na stavbě neboť každý dobrý vyučenec jej strčí do kapsy a z praxe zná mnohem víc než průmyslovák. Kluk má být vyučen řemeslu + pokud chce nástavba a nebo pak vejšku. Je to můj názor.

marekpospichal
hodnocení

0x

ahoj, škoda, že si neuvedl, jaké máš známky, jestli ti opravdu nic jiného než to účiliště nezbyde, nebo se učíš dobře a mohl bys jít na lepší školu.

napadá mě, že můžeš argumentovat třeba tím, že i vysokoškolák nebo středoškolák může těm kravám zadky utírat také a tvoji rodiče mají zatím docela štěstí, že mají práci, v dnešní době.

já jsem měl opačný problém než máš ty - táta je řemeslník a můžu ti říci, že se uživí velmi dobře; mamka pracovala v administrativě a dlouho nemohla sehnat práci a dnes dělá jako dělnice v továrně za pár šupů.

problém byl ten, že já mám zdravotní problémy, kvůli kterým u mě nepřipadá nějaké řemeslo v úvahu. Tátovi to také nebylo možné vymluvit, stále si trval na svém a dost dobře se s tím nesmířil ani teď, ale naštěstí se za mě postavili příbuzní, takže jsem šel nakonec šel na podobný obor bys měl jít ty. V dnešní době to není dobrá volba, ale já budu doufat, že se snad po ukončení studií do nějaké té kanceláře dostanu. Kdybych neměl zdravotní problémy, tak bych určitě na nějaké řemeslo šel, dnes máš na hodně takových i stipendia za dobré výsledky ve škole a můžeš si slušně vydělat, kdežto z obchodní akademie nepřineseš domů za celé 4 roky ani korunu, neboť úředníků je hodně.

To je právě ten problém, že hodně lidí považuje řemeslo za něco špatného a každý se chce chlubit, kam to jeho dítě dotáhlo a jak je šikovné.

Nevím, jakou radu ti závěrem dát. Zkus se domluvit s ostatními příbuznými v rodině, kteří pracují jako řemeslníci, třeba by ti také mohli pomoci.

I když tvoji rodiče jsou právě ten tvrdohlavý případ, který si jde tvrdě za svým a nic jiného ho nezajímá.

patronka*
hodnocení

0x

Ahoj, přesně totéž jsem zažívala v roce 1962. Moc jsem se chtěla vyučit truhlařině, už jsem si to dokonce i zařídila, jenže rodiče se postavili radikálně proti a protože mi ještě nebylo 15 let, muselo být po jejich. Měla jsem vyznamenání, rodiče intelektuálně zaměření a co by tomu řekli známí...Bylo mi vloni 65 let, stále mne truhlařina baví a nikdy mne nepřestalo mrzet, že nejsem vyučená ( mám 2 maturity ). Držím palce, zkus můj příběh říct rodičům. Patronka

hodnocení

0x

Byla bych pro toho tesaře. Daleko víc si vážím těch mladých, kteří vědí, co chtějí v budoucnu dělat, než těch, které rodiče někam natlačí.

Lepší, když budeš zručný tesař, staví se pořád, jistě budeš mít dost práce, když budeš cenově přijatelný a k tomu navíc budeš mít pověst dobrého řemeslníka.

Lepší, než zvládnout tu akademii třeba s odřenýma ušima a pak skončit na pracáku, protože pro maturanty bez praxe moc práce není, co si budeme povídat. Navíc tesařina je takové chlapské řemeslo, lepší, než jako muž sedět v kanceláři v hejnu kvokajících dam.

Navíc mi to připadá, že každý se dneska hrne do školy a řemeslo je často na ústupu. U nás je pán, nyní už starý, platil vždycky za dobrého tesaře. Pokaždé byl hrdý na svou profesi a o plesech si dával zahrát: "Stavěli tesaři..." A po půlnoci, když morálka trochu povolila, přidával ještě: "Můj táta byl tesařem a tesařem jsem já, táta fošny hobloval,...:D

Dodneška na něj vzpomínám, uměl moc pěkně zpívat. Tak se zařiď podle sebe, rodiče tu profesi dělat nebudou, ale Ty ano a strávíš v ní velkou část svého života. Tak vybírej tak, abys byl spokojený hlavně Ty. Jaga.

A tuhle mou radu dej klidně rodičům přečíst, třeba se jim trochu rozbřeskne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]