Primitivní příklad!

Od: Datum: 10.04.13 20:24 odpovědí: 10 změna: 12.04.13 12:47

Příklad: Káva v kelímku stojí 6,60 Kč. Káva je o 6 Kč dražší než kelímek. Kolik stojí kelímek? Výsledek je 0,30 Kč, přitom bych logicky řekla, že to bude 0,60. Díky.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 10.04.13 20:30
avatar

To těžko - kdyby stál kellímek 0,6Kč, tak kafe by muselo stát 0,6 + 6 = 6,6 Kč. K tomu kelímek - takže 6,6 + 0,6 = 7,2 Kč. To nějak neštymuje, co?

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 10.04.13 20:32
avatar

Pisou ze kava nestoji 6 kc ale o 6 kc vice. Kdyz kelimek stoji 30 haliru musi kava stat 6,30kc plus cena kelimku 0,30kc coz dohromady dava 6,60kc.

doplněno 10.04.13 21:30:

Přesně jak píší pode mnou. Haléře byly zrušené jen jako platidlo, ale jejich hodnoty se pořád počítají. A to nejen ve školách kde používají učebnice z roku "raz dva tři".

Ohodnoceno: 2x
 
Od: laybor*
Datum: 10.04.13 20:37

Haléře jsou již zrušené .

Ohodnoceno: 0x
 
Od: petulka18
Datum: 10.04.13 20:46

to je sice hezký, ale u testu mi to moc nepomůže.

Od: assd
Datum: 10.04.13 20:58
Na haléře se ale pořád počítá. Třeba rohlík 1,50 Kč. Že se nepoužívají halířové mince, je jiná věc. Při platbě platební kartou platíte částku i v haléřích. Dokonce Janu Fischerovi posílali někteří lidé částku 1 haléř.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: hop®
Datum: 10.04.13 21:34
avatar

Jak bylo psáno, haléře již fyzicky neexistují, ale jako jednotka měny stále fungují. Stačí se podívat na ceny v marketech, které se na celé koruny zaokrouhlují až v celkovém součtu u kasy...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ladaadal*
Datum: 10.04.13 21:03

Jak píše Fatal. Kafe je o 6 dražší, takže musím dopočítat, kolik by stály, kdyby stály stejně. To je 6,60 -6 = 0,60 na obě položky, takže každá 0,30 a k tomu kafi přičteš těch 6.

Káva 6,30

kelímek 0,30

Ohodnoceno: 2x
 
Od: moula*
Datum: 10.04.13 22:08

Zákony logiky neznám a nepovažuji je za jednoduché. Zato je jednoduché, že pokud je cena kelímku "x"Kč, je cena kávy "x+6"Kč a celková cena kelímku s kávou je "x+(x+6)=6,60Kč". No a řešením této rovnice je x=0,30Kč=cena kelímku a 0,30+6,00=6,30Kč=cena kávy. Toť vše.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.04.13 22:46
avatar

Žádné zákony logiky neexistují! Stačí zapojit mozek a alespoň trochu zapřemýšlet.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.04.13 12:47
avatar

kdyby stál kelímek 0,60-, a káva by byla o 6,- dražší, pak by samotná káva stála 6,60-. Káva i s kelímkem by byla za 7,20-

Tohle je příklad na dvě rovnice o dvou neznámých

káva + kelímek = 6,60

káva - kelímek = 6,0- / z této rovnice vyjádřete kávu : káva = 6 + kelímek a dosaďte do horní rovnice

*****************

6 + kelímek + kelímek = 6,60

6 + 2 kelímky = 6,60

2 kelímky = 0,60

kelímek = 0,30

*kafe*

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.