Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektronová konfigurace - excitovaný stav

Od: reksik odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, jsem v I. ročníku na gymnáziu a právě jsme začali probírat elektronovou konfiguraci. Zatím jsem všemu rozuměla, nyní však nedokážu pochopit ''excitovaný stav atomu''. Nevím, kdy k excitaci dojde a kdy ne. Moc prosím o vysvětlení. Nejlépe na příkladu Cl (chlór) a F (fluor). U Cl excitaci lze provést, u F ne. Proč? *ee*

Předem díky! :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

K excitaci dojde, když atom pohltí nějakou enrgii (třeba ve formě fotonu). A protože energie se nemůže ztratit, tak to má za následek překok elektronu na vyšší energetickou hladinu. No a protože ten spropadený fluor má takovou strukturu, že ty vyšší orbity jsou už obsazené, tak ty elektrony nemají kam výš přeskočit a excitace se nekoná.

Opravdové chemiky prosím o shovívavost k mému vysoce laickému vysvětlení.

doplněno 02.02.13 22:21:

...energii... přeskok... mám si koupit novou klávesnici nebo nový prsty?

reksik
hodnocení

Děkuji. Asi budu vypadat jako hlupák, ale jak poznám, že vyšší orbity jsou již obsazené? Nějak mi stále unikápodstata... *bzum*

reksik
hodnocení

Poraďte někdo... Prosím! *hej*

jabraka*
hodnocení

0x

Při excitaci může dojít v podstatě ke dvěma dějům:

Při prvním dodáním energie jednoho elektronu se vybudí dvojioce elektronů a jeden se přesune do vyššího energetického orbitalu.Pohlcením větší úrovně energie se totéž stane s druhou dvojicí elektronů a jeden se posune do vyšší energetické hladiny.

Při dostatečném přísunu energie se úplně odtrhnou elektrony z valenční sféry a vznikne kation.Ten obsahuje více protonů jako elektronů.

Atom, může energii i uvolňovat,přijme tedy jeden nebo více elektronů.Vznikne částice,která má méně protonů jako elektronů,která se nazývá anion.

JABRAKA

petapeta*
hodnocení

0x

U fluoru nelze excitovat elektron z orbitalu 2p do orbitalu 3s pro velký energetický rozdíl a orbitaly 2d ve druhé elektronové sféře nejsou.

U chloru mohou být tyto excitované stavy:

Elektronová konfigurace - excitovaný stav

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma elektronová konfigurace

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]