Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem v I. ročníku na gymnáziu a právě jsme začali probírat elektronovou konfiguraci. Zatím jsem všemu rozuměla, nyní však nedokážu pochopit ''excitovaný stav atomu''. Nevím, kdy k excitaci dojde a kdy ne. Moc prosím o vysvětlení. Nejlépe na příkladu Cl (chlór) a F (fluor). U Cl excitaci lze provést, u F ne. Proč?
Předem díky!
K excitaci dojde, když atom pohltí nějakou enrgii (třeba ve formě fotonu). A protože energie se nemůže ztratit, tak to má za následek překok elektronu na vyšší energetickou hladinu. No a protože ten spropadený fluor má takovou strukturu, že ty vyšší orbity jsou už obsazené, tak ty elektrony nemají kam výš přeskočit a excitace se nekoná.
Opravdové chemiky prosím o shovívavost k mému vysoce laickému vysvětlení.
doplněno 02.02.13 22:21:...energii... přeskok... mám si koupit novou klávesnici nebo nový prsty?
Při excitaci může dojít v podstatě ke dvěma dějům:
Při prvním dodáním energie jednoho elektronu se vybudí dvojioce elektronů a jeden se přesune do vyššího energetického orbitalu.Pohlcením větší úrovně energie se totéž stane s druhou dvojicí elektronů a jeden se posune do vyšší energetické hladiny.
Při dostatečném přísunu energie se úplně odtrhnou elektrony z valenční sféry a vznikne kation.Ten obsahuje více protonů jako elektronů.
Atom, může energii i uvolňovat,přijme tedy jeden nebo více elektronů.Vznikne částice,která má méně protonů jako elektronů,která se nazývá anion.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.