Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,
hledal jsem po internetu, ale každý tvrdí něco jiného, resp. ta díla, která byla k přečtení doporučena na naši škole nemáme na výběr.
Proto Vás chci poprosit (ikdyž jistě nejsem jediný, podobných otázek je tu spousty), zda byste mi nepomohli vybrat co možná nejjednodušší a nejznámější tituly, které bych si měl k maturitě vybrat.
Jen chci předem říct, že nejsem žádný literární talent, didaktika i slohy mi jdou, ale literatura není můj šálek čaje, tudíž ani neplánuji, že si daná díla přečtu celá... plánuji si spíše najít rozbory na internetu + informace o autorovi a samozřejmě historicko-politický kontext a také si přečíst max. úryvek, abych si vštípil autorův styl psaní.
Díla, která máme na výběr:
Všimněte si také podmínek, podle kterých máme vybírat (viz. dole v dokumentu).
Budu moc rád, když mi pomůžete s výběrem. Jde mi hlavně o jednoduchost, celkovou oblíbenost a známost (pro vyhledání zdrojů informací na internetu) a dobrou zapamatovatelnost. To jsou hlavní kritéria.
Děkuji za Váš čas
Můj výběr- Máj, Kytice, Revizor, Dekameron, Lakomec, Evžen Oněgin, Romeo a Julie, Bídníci, Babička, Zločin a trest, Maryša; Na západní frontě klid, Proces, Komu zvoní hrana, Pygmalion; Osudy..., RUR, Ostře sledované vlaky, Žert, Báječná léta pod psa
Skoro všechno z tohodle výběru je zfilmované, má to nějaký příběh, je to jednoduché na pochopení, nejhorší jsou věci typu Květy zla nebo Kaligramy...když se nezajímáš o literaturu tak bych si tohle být tebou nebrala, ale zbytek se dá vždycky nějak okecat
Tak z toho tvýho seznamu, co máš na odkazu gymbru.cz/... bych si vybrala toto (teď kašlu na kategorie a počty děl, píšu jen ty, které půjdou dobře okecat a jsou záživné, myslím díla):
1) Shakespeare: Romeo a Julie
2) Karel Hynek Mácha: Máj
3) Karel Jaromír Erben: Kytice
4) Victor Hugo: Bídníci
5) Fjodor M. Dostojevskij: Zločin a trest
6) Robert Louis Stevenson: Podivný příběh dr. Jekylla a pana Hyda
7) George Bernard Shaw: Pygmalion
Určitě si tam dej:
* Lolitu (Vladimir Nabokov)
* Saturnin (Zdeněk Jirotka)
* Obraz Doriana Graye (Oscar Wilde)
* Sluha dvou pánů (Carlo Goldoni)
Doplnil bych Květy zla a Hlava XXII. Případně i Slezské písně.
doplněno 31.01.13 19:50: I když to první asi není pro každého
Obraz Doriana Graye a Lolitu taky doporučuji . Přijde mi to v pohodě na povídání.
doplněno 31.01.13 22:08:
A doporučuji zhruba projít alespoň obsah na netu, než si tam nějaké díla dáš, protože je to dost individuální, komu se o jakých dílech dobře povídá . Někdo ti může napsat, že mu to sedí a tobě už to sedět nemusí
. Je samozřejmě dobré, když to má filmovou verzi
.
Jinak já měla například tyto díla:
Světová a česká literatura do konce 19. století (minimum 4 texty)
1) Oscar Wilde - Obraz Doriana Graye
2) Jaroslav Vrchlický - Noc na Karlštejně
3) Charles Dickens - Oliver Twist
4) Edgar Allan Poe - Havran
5) Karel Jaromír Erben - Kytice
6) William Shakespeare - Romeo a Julie
Světová literatura 20. a 21 století (minimum 4 texty)
7) Antoine de Saint Exupéry - Malý princ
8) William Styron - Sofiina volba
9) Vladimír Nabokov - Lolita
10) Ernest Hemingway - Stařec a moře
11) Romain Rolland - Petr a Lucie
12) George Bernard Shaw - Pygmalion
13) Franz Kafka - Proměna
Česká literatura 20. a 21. století (minimum 5 textů)
14) Ota Pavel - Smrt krásných srnců
15) Viktor Dyk - Krysař
16) Bohumil Hrabal - Ostře sledované vlaky
17) Michal Viewegh - Báječná léta pod psa
18) Ladislav Fuks - Spalovač mrtvol
19) Karel Poláček - Bylo nás pět
20) Eduard Bass - Cirkus Humberto
doplněno 31.01.13 22:14:
Teď se dívám na ten seznam, docela malý výběr, my jsme vybírali tak ze 100 knih, takže to bylo ještě jiné vybírání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.