Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maturita - literatura - co vybrat?

Od: herbarney odpovědí: 9 změna:

Dobrý den všem,

hledal jsem po internetu, ale každý tvrdí něco jiného, resp. ta díla, která byla k přečtení doporučena na naši škole nemáme na výběr.

Proto Vás chci poprosit (ikdyž jistě nejsem jediný, podobných otázek je tu spousty), zda byste mi nepomohli vybrat co možná nejjednodušší a nejznámější tituly, které bych si měl k maturitě vybrat.

Jen chci předem říct, že nejsem žádný literární talent, didaktika i slohy mi jdou, ale literatura není můj šálek čaje, tudíž ani neplánuji, že si daná díla přečtu celá... plánuji si spíše najít rozbory na internetu + informace o autorovi a samozřejmě historicko-politický kontext a také si přečíst max. úryvek, abych si vštípil autorův styl psaní.

Díla, která máme na výběr:

gymbru.cz/...

Všimněte si také podmínek, podle kterých máme vybírat (viz. dole v dokumentu).

Budu moc rád, když mi pomůžete s výběrem. Jde mi hlavně o jednoduchost, celkovou oblíbenost a známost (pro vyhledání zdrojů informací na internetu) a dobrou zapamatovatelnost. To jsou hlavní kritéria.

Děkuji za Váš čas

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

klera*
hodnocení

3x

Můj výběr- Máj, Kytice, Revizor, Dekameron, Lakomec, Evžen Oněgin, Romeo a Julie, Bídníci, Babička, Zločin a trest, Maryša; Na západní frontě klid, Proces, Komu zvoní hrana, Pygmalion; Osudy..., RUR, Ostře sledované vlaky, Žert, Báječná léta pod psa

Skoro všechno z tohodle výběru je zfilmované, má to nějaký příběh, je to jednoduché na pochopení, nejhorší jsou věci typu Květy zla nebo Kaligramy...když se nezajímáš o literaturu tak bych si tohle být tebou nebrala, ale zbytek se dá vždycky nějak okecat

herbarney
hodnocení

Mockrát Vám děkuji!

To je přesně to, co jsem chtěl :) Moc jste mi pomohla.

Kdyby ještě někdo měl nějaké návrhy, nebudu se jim bránit :)

artik*

zrovna čtu Babičku , fakt lahoda . Škoda ,že to není česky *smich*

hodnocení

2x

Tak z toho tvýho seznamu, co máš na odkazu gymbru.cz/... bych si vybrala toto (teď kašlu na kategorie a počty děl, píšu jen ty, které půjdou dobře okecat a jsou záživné, myslím díla):
1) Shakespeare: Romeo a Julie
2) Karel Hynek Mácha: Máj
3) Karel Jaromír Erben: Kytice
4) Victor Hugo: Bídníci
5) Fjodor M. Dostojevskij: Zločin a trest
6) Robert Louis Stevenson: Podivný příběh dr. Jekylla a pana Hyda
7) George Bernard Shaw: Pygmalion

artik*
hodnocení

0x

tak to musíš vědět sám , co dokážeš přečíst . Já volil to co mi aspoň trochu něco říkalo a to co se dalo najít i jako film

hodnocení

0x

Určitě si tam dej:

* Lolitu (Vladimir Nabokov)

* Saturnin (Zdeněk Jirotka)

* Obraz Doriana Graye (Oscar Wilde)

* Sluha dvou pánů (Carlo Goldoni)

dzordz*

Doplnil bych Květy zla a Hlava XXII. Případně i Slezské písně.

doplněno 31.01.13 19:50:

I když to první asi není pro každého :)

andrea*

Obraz Doriana Graye a Lolitu taky doporučuji ;). Přijde mi to v pohodě na povídání.
doplněno 31.01.13 22:08:

A doporučuji zhruba projít alespoň obsah na netu, než si tam nějaké díla dáš, protože je to dost individuální, komu se o jakých dílech dobře povídá ;). Někdo ti může napsat, že mu to sedí a tobě už to sedět nemusí ;). Je samozřejmě dobré, když to má filmovou verzi ;).

Jinak já měla například tyto díla:

Světová a česká literatura do konce 19. století (minimum 4 texty)
1) Oscar Wilde - Obraz Doriana Graye
2) Jaroslav Vrchlický - Noc na Karlštejně
3) Charles Dickens - Oliver Twist
4) Edgar Allan Poe - Havran
5) Karel Jaromír Erben - Kytice
6) William Shakespeare - Romeo a Julie

Světová literatura 20. a 21 století (minimum 4 texty)
7) Antoine de Saint Exupéry - Malý princ
8) William Styron - Sofiina volba
9) Vladimír Nabokov - Lolita
10) Ernest Hemingway - Stařec a moře
11) Romain Rolland - Petr a Lucie
12) George Bernard Shaw - Pygmalion
13) Franz Kafka - Proměna

Česká literatura 20. a 21. století (minimum 5 textů)
14) Ota Pavel - Smrt krásných srnců
15) Viktor Dyk - Krysař
16) Bohumil Hrabal - Ostře sledované vlaky
17) Michal Viewegh - Báječná léta pod psa
18) Ladislav Fuks - Spalovač mrtvol
19) Karel Poláček - Bylo nás pět
20) Eduard Bass - Cirkus Humberto
doplněno 31.01.13 22:14:

Teď se dívám na ten seznam, docela malý výběr, my jsme vybírali tak ze 100 knih, takže to bylo ještě jiné vybírání.

herbarney
hodnocení

Ahoj,

díky moc všem za odpovědi.. ale.. dívali jste se vůbec například na ten seznam lit. děl, který jsem dal do úvodního příspěvku?

Musíte vycházet z toho + z minimalního počtu děl z každé kategorie.. a jen pro informaci: Obraz Doriana Graye si vybrat nemůžeme - není v seznamu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]