Nejste přihlášen/a.
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jakou básničku si mám vybrat k talentovým zkouškám. Jdu na střední školu SPGŠ Prachatice a nevím jakou si mám vybrat. Mohly by jste mi dát nějakou radu? Mám buď Zloděj sušenek ale nevím autora (je moc dlouhá) a nebo B.Okudžava Písnička o papírovém vojáčkovi,ta mi přijde moc krátka. Vážně nevím jakou si mám vybrat.Děkuju za odpovědi
Já na talentovkách recitovala tuto os-obroda.cz/... měla velký úspěch
Vem si, že na talentovkách komise uvidí třeba 100 lidí, to je 100 básniček. Není čas rozvíjet Vodníka nebo Maryčku Magdónovu... tři takovéto sloky, odříkané pomalu a s citem, úplně stačí
Není zač
Ifkali, nění zač Mně ji kdysi poradila mámina kamarádka - profesorka češtiny na gymnáziu. Je to opravdu krásná básnička
Děkuji za odpověď ...myslíte si že je tam akorát? Mám strach jim třeba na těch zkouškách bude připadat moc krátká..
Martino, to je nádherná básnička o sněh. vločkách, ještě jsem si pročetla i od Kryla os-obroda.cz/...
Ukládám link do oblíbených, už tak dlouho jsem si nečetla poezii...
Taky děkuji za Váš příspěvek.
Dobrý den, nejde mi otevřít odkaz na básničku, můžete mi prosím napsat, kde bych ji mohla najít?
Díky moc.
Jaroslav Seifert - Píseň o vločkách
Za vločkou padá třpytná vločka
a letíc tiše ptá se jí,
kam spěchá, ať jen chvilku počká.
A pak se sešly v závěji.
Už do ticha, už ve stíny
čas spřádá vás jak vteřiny,
sněhové vločky!
Než napije se z kalužiny
pták zpívající o závod,
budou z vás dávno ve tmě hlíny
jenom dvě drobné kapky vod;
budou z vás stonky plavuně,
která se plazí bez vůně,
sněhové vločky!
A co jsme my v tom koloběhu,
utkáni jenom z vodních par?
Vždyť tančíme jak vločky sněhu
pro život nových, příštích jar.
A do ticha a ve stíny
čas spřádá nás jak vteřiny,
sněhové vločky.
Není to o kvantitě */báseň na 5 stránek/, ale o kvalitě - jak zvládneš přednes. Klidně stačí nějaká kratší, ale pěkně přednesená.
Stejné je to s písničkou. Já pěla jako skřivánek: Měla jsem holoubka, kolegyně na to spíš kašlala a pak v nouzi nejvyšší prohlásila, že bude zpívat Kaťušu v originále. Má to svižnou melodii a navíc v ruštině - protože se psal právě rok 1975, samozřejmě byla přijata. Prostě věděla, jak na to! Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.