Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odmítnutí žádosti o uvolnění z výuky

Od: milena* odpovědí: 26 změna:

prosím, může mi někdo poradit? 16.2 odjíždíme na zimní rodinnou dovolenou. Žádala jsem o povolení uvolnění z výuky na týden. jedná se o (5 dnů). Dnes dceři p.čeditelka sdělila,že na její návrh školní rada naší žádost zamítla. Jaké na to má právo? Dcera je v 9.třídě,žádný Einstain,ale zabrala zlepšila asi 3 předměty. Za školu nechodí,průšvihy nemá. Prosím poraďte mi.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nebude se vám to líbit, ale přidám svůj názor.

Vy na dovolenou odjedete, dceru pravděpodobně nějak omluvíte. V nejhorším případě bude mít pár neomluvených hodin. A vy jí vysvětlíte, že to vlastně nic není, že to bylo nutné vzhledem k všelijaké vám nepřející administrativě, vám nepřejícím předpisům.

Děvče na horách trochu pookřeje, ale odnese si do života poznatek, že nějaké řády a předpisy jsou pro kočku, že když se hledá, vždycky se najde cestička, jak je možné je pěkně obejít.

Sama píšete, že vás zaměstnavatel z práce neuvolní, když si vzpomenete, ale od školy to požadujete.

Ono se opravdu nic strašného nestane, když děvče bude v škole týden chybět. Jen se pak možná za nějaký čas na této poradně nebo nějaké úplně jiné objeví další dotaz na nějaký triviální problém probíraný na základní škole, navíc psaný příšerným pravopisem.

Jo, místo toho bude naštvaně sedět ve škole a čučet na telku, protože už nemají žádné učivo, tak jen děckám pouští různé filmy nebo hrají "zábavné" hry. Tím, že ji pustí, se nenaučí, že řády jsou pro kočku, ale to, že s sebou nemá nechat orat, a že jsou důležitější věci (psychická pohoda, čas strávený s rodinou) než sedět ve škole a "nic nedělat". V deváté třídě se opravdu už vůbec nic nedělá a nejet kvůli tomu na hory? A jak někdo psal - škola není lágr a není to ani zaměstnání. Je to "příprava na zaměstnání" - tj. ano, musíte dodržovat určitý řád, ale ještě ne tak úplně do puntíku. A jestli si někdo myslí opak, tak je mi to líto, ale nesouhlasím. Potom děti chodí do školy (a následně práce) znechucené a z povinnosti, protože "musí". Ale do práce ani školy by se nemělo chodit, protože se "musí", ale protože se "může" a my si zvolíme, že tam půjdeme, protože nás to naplňuje a baví.

martinaa*

juvla*
hodnocení

2x

Oznamte p. ředitelce, že dceru omlouváte v tom a tom termínu z důvodu rodinné dovolené. A tečka. To ji snad necháte samotnou doma? Co to je za blbost, že školní rada povoluje - omlouvá žáka. Na to nemá žádnou kompetenci. To by p. ředitelka měla vědět.

albatros498022*
hodnocení

2x

Jsem toho názoru že se blíží termíny jarních prázdnin a tak se divím, že dovolenou neplánujete na ně. Podle mne škola postupuje po právu, přece jen si žák prázdniny nemůže dělat podle potřeb. Navíc se nedomnívám, že dovolená na horách jsou rodinné důvody.

milena*
hodnocení

Beru, jsou prázdniny ,ale bohužel zaměstnavatele nezajímá kdy jsou prázdniny. Kdyby to byl odstrašují případ školy,ale je to normální holka. Je to váš názor a máte na nej právo. Přeji Vám ohleduplného zaměstnavatele,kolegy v práci co svou rodinu objetí pro vaší dovolenou,vstřícné vedení školy, nadané děti ( premianty).

martinaa*

Před jarními prázdninami se všeobecně nic moc nedělá, tudíž dítě o moc nepřijde. Také pochybuji, že si rodič rozhodne, kdy si vezme dovolenou, a zaměstnavatel s tím bude nadšeně souhlasit. A dovolená coby rodinné důvody? Zcela v pořádku, toto spojení se používá běžně.

doplněno 30.01.13 12:29:

Máš pravdu, nenajdu. Ale dělá se to zcela běžně a pokud zrovna není uzavření zámek či jiná důležitá věc (povinné soustředění apod.), není důvod to nepovolit. Pak je to opravdu jen o tom, že ředitelce to prostě vadí...

majsterjoe*

To je blbost. V zadnem skolnim rade nenajdes, ze rodic muze omlouvat deti z rodinnych duvodu na vice nez tri dny. Rodinne duvody neprojdou a jeste z toho muzou byt neomluvene hodiny.

hodnocení

2x

Zpočátku jsem byla jednoznačně na Vaší straně. Co si to ta škola dovoluje? Holka má šanci si týden zalyžovat a oni...*ee*

Bohužel, po přečtení všeho měním stanovisko. Proč?

1/ Stěžujete si, že zaměstnavatel Vám nedá dovolenou, když si vzpomenete. A od školy požadujete vlastně totéž a divíte se, že Vám není vyhověno. U sebe to berete a chápete. Ale dítě by mělo navštěvovat školu každý rok po dobu 10 měsíců /pokud tam není nemoc/, aby se naučilo co nejvíc. Co nelze u Vás v práci, automaticky požadujete od školy. A divíte se, když to nejde, stejně jako u Vás v práci.

2/ Cituji Vaše hodnocení dceřiných výsledků: "jsme rádi, že prolízá" a "má víc kluků v hlavě než učení". Ano, chápu pubertu,také jsme si jí všichni prošli. Ale mít doma takový dáreček, který kouká po klukách a přitom mu učení nic neříká, asi ho necháme ve škole. O to víc, že výsledky z devítky jsou dosti rozhodující. A dcera se jimi chlubit nemůže.

3/ Zarazilo mě, že dcera se nezúčastnila ani lyžáku, neboť nelyžuje. Myslela jsem si, že je to její koníček. Tak proč ji chcete táhnout na hory? Bobovat na pekáči může doma za barákem. Připadá mi to takové snobské - holka sice nelyžuje, ale všichni ostatní jezdí na hory , TAK POJEDEME TAKY!. Připadá mi to jako rodina Homolkova.

Tak bych se na to raději, být Vámi vybodla, o lyžák jste nestáli a tak na co ji tahat na hory na bobování? ˇAť si doma opakuje učivo, bude jí to k životu prospěšnější, než se 5 dní plácat na pekáči, když není lyžař.

Omlouvám se, tohle jste asi slyšet nechtěla, ale je to jen můj názor. Na co tahat dítě tam, kde si to stejně nijak neužije, když nelyžuje? To raději ušetřit, zůstat doma a učit se. A dceři se věnovat! Jaga.*mala*

martinaa*

S něčím si dovolím nesouhlasit. V základě s tím, že hory si dle Vás užije jen lyžař. Na horách lze vymyslet plno jiných aktivit, které si dítě užije do sytosti.

Není také pravdou, a taký každý nemůže jezdit na pekáči za barákem, zvlášť, pokud bydlíte ve velkoměstě na sídlišti.

A pokud srovnám, když jsme jeli s rodiči na jeden den lyžovat někam do Rakouska, a poté na týdenní dovolenou... je to nebe a dudy. Jak zážitky, tak rodinná pohoda, chování všech členů.

Pokud se dcera zlepšila, nechávat ji ve škole "za trest" je na pováženou. A že v 15 kouká po klucích?:D To je docela normální:) Popravdě, také jsem nebyla ve škole nejlepší, i když jjsem se v lečcem snažila. Nedovedu si ale představit, že by mě rodiče nevzali s sebou na dovolenou proto, že mám trojku a líbí se mi spolužák.

hodnocení

1x

Nestačím se divit. Před jarním prázdninami se nic nedělá, druhé pololetí 9. třídy je zbytečná nutnost, Vánoce jsou svátky klidu, nezkoušejte naši třídu; kdy se vlastně žáci učí? Neměla by 9. třída končit na Mikuláše?

hodnocení

0x

Tak si nechte napsat doporučení od lékaře, že zimní dovolená je pro dceru ze zdravotních důvodů vhodná (rekonvalescence, posilení imunity atd.). Na to "školní rada" nemůže nic říct.

milena*
hodnocení

já vůbec netuším a jsem z toho fakt naštvaná. Kdyby to byl nějaký grázl který šikanuje,chodí za školu apod. Prostě na nemá hlavu na učení,jsme rádi,že prolízá, je v pubertě, víc kluků v hlavě než myšlenek na učení. Odůvodnila to s tím, že má jezdit na dovolenou o prázdninách a ne mimo ně. Navíc na této škole končí je v 9.tř. Fakt to nechápu. jen se bojím, že kdyyž udělám ve škole zle tak se jí bude mstít při doporuční na učňák. V loni jí dokonce vyčwtla jakto že jede s námi na hory, ale na lyžák nejede. Musím ještě podotknout,že nelyžuje. takže co by tam dělala. My se z finančních důvodů na sjezdovce budem střídat,ten kdo zústane na chalupě se zbytkem bobuje atd.

martinaa*

Přesně, jak píše Juvla. Že omlouváte dceru tehdy a tehdy z rodinných důvodů. Tečka a hotovo.

doplněno 29.01.13 20:24:

Jinak, Vy neděláte zle, ale využíváte svého práva omluvit dceru z výuky kvůli rodinným důvodům. Ředitelce je houby do toho, kdy jedete na dovolenou, to vůbec není její věc, což bych jí, kdyby měla ještě nějaké řeči, slušně naznačila. Pro dceru by měla stačit omluvenka v žákovské...

milena*
hodnocení

Díky všem za odpověď,zítra do školy zavolám a zkusím se domluvit ,snad se udržím v klidu. Teď mě tak napadlo,nás se taky neptají jestli budeme mít v práci volno když si oni nařídí Ředitelské volno.Kdo má pak za děti zodpovědnost když do práce musíme.

luke237
Neplati porad jeste neco jako ze rodice muzou omluvit jen za nejvyse 3 dny a pak uz to musi byt uredni potvrzeni (napr. doktor atd.)? Bylo to kvuli tomu, aby rodice nemohli temito omluvenkami podporovat zaskolactvi svych deti (tedy jejich nedochazeni na POVINNOU skolni dochazku).
martinaa*

U nás na škole tedy stačí omluva rodiče... ale pokud to bude nutné, paní má možná nějaké známého lékaře, a nebylo by špatné jej rovnou přinést, aby se ředitelce zavřela ústa.

milena*
hodnocení

I tohle chápu,ale záškolák není.Mám 3 dcery 18,15 a 8 let a ani jedna nebyla za školou.Myslíte potvrzení o zaplacené dovolené? To máme již od listopadu ( to kvůli zaměstání ) Tam je o volno boj.

artik*

mstít? Já bych řekl , že už jsou známky uzavřený . Zajděte do školy a zeptejte se na důvod . Pak jim předejte omluvenku , že odjíždíte na dovolenou .

ladaadal*
hodnocení

0x

2. pololetí deváté třídy? To musíte mít ve školní radě absolutní idioty, ale za to ty samozřejmě nemůžeš. Osobně bych o nic nežádal. Prostě bych první den dovolené zavolal třídnímu, že syn (dcera) nepřijde do školy. Po návratu bych napsal omluvenku z rodinných důvodů. Tečka. Škola není lágr a navíc posledí půlrok na škole berou i rozumní učitelé jako zbytečnou nutnost. Děti už mají jasno o střední, už jim nejde o známky ani o chování, takže se chovají značně uvolněně. Jsi rodič, a když škola nespolupracuje, tak je to jen na tobě. Neviděl bych v tom velký problém.

majsterjoe*
hodnocení

0x

O pet dnu rozhoduje reditel, ne skolni rada, snad? Dokonce bych rekl ze i ucitel to muze omluvit, ale resil bych to pres reditele primo. Za me se to tak delalo a nikdy nebyl problem.

iz*

Také mne zarazila ta školní rada.

Na týden omlouvá ředitel.

Já bych napsala žádost znovu a zašla bych s ní za ředitelkou osobně.

doplněno 31.01.13 00:12:

My jsme do omluvenky vždy napsali, že si dítě zameškané učivo doplní. Dcery si dopředu řekly o úkoly, většinu zvládly ještě před odjezdem.

Čečtinu, angličtinu a matematiku jsme brali s sebou. Ostatní se dohnalo snadno...

ladinpraha*
hodnocení

0x

Napíši jenom, jak jsem to řešil já. Nikdy jsem nepsal žádost o uvolnění, ale vždycky jenom omluvenku a nechal jsem koňovi (učitelce, řediteli, komukoli), ať se s tím vyrovná po svém. Omluvenku jsem psal většinou nějakým zajímavým fontem a zajímavou grafickou úpravou, takže pokud došlo někdy k diskuzi mezi dcerou a učitelkou, tak se diskuze týkala grafického provedení omluvenky a nikdy vlastního obsahu.

hodnocení

0x

My jsme si dovolenou vždycky plánovali v době, kdy děti měly prázdniny. Když bylo potřeba děti omluvit, pak to byly opravdu vážné důvody, ne rekreace apod. Škola vyhovět nemusí a pokud zaujala takto negativní postoj k žádosti, pak proto musí být někde důvod. Vždy se říkalo, že škola není holubník a pokud dceru uvolnit nechtějí, nelámala bych to přes koleno a smířila se s tím. Zvlášť, když vím, že dítěti učení moc nejde. Bude jí chybět každý den a pokud si prosadíte svoji vůli, může se jí stát, že hned po návratu bude zkoušena ze všeho, co zameškala atd. Schytá špatné známky a to se vám také líbit nebude, protože přece nebyla ve škole přítomná a nestihla se vše doučit, dopsat si sešity atd...Kdyby škola chtěla být vstřícná, tak by se k tomu stavěla jinak. Takto bych se bála, že opravdu dítěti toto hodně přitíží. Kdyby byla premiant, učivo zvládala a bylo jasné, že si může dovolit zameškat výuku, bylo by to o něčem asi jiném. Nehledě na to, že je to i špatný příklad proto dítě. Když se mu nebude chtít do školy, bude vám připomínat, že kvůli vaší naplánované dovolené tehdy také nemuselo jít, nějak se to udělalo, nějak jste to zařídili...Jak píšete, je v pubertě, v hlavě má vše možné, jen ne učivo...Pokud se k tomu škola staví takto, nedohadovala bych se a respektovala jejich rozhodnutí. Škola se přece nemůže podřizovat každému, kdo se rozhodl vzít si právě dovolenou a jak vidíte, vyhovět nemusí, pokud si dítě nemůže dovolit zameškávat výuku. Názory jsou na tuto situaci různé, ale myslím si, že škola není Váš nepřítel a naštváním se nedosáhne ničeho. Na jedné straně se snažíme děti tlačit do toho, aby se učily, respektovali učitele, aby z nich něco bylo atd., na té druhé se dovedeme divit a naštvat, pokud škola nevyhoví takovémuto požadavku a snažíme si prosadit svoji vůli...Z takové dovolené bych ani radost neměla...Myslím, že dítěti toto moc neprospěje ve škole, ale je to jen můj názor a pohled na věc, Vaše je to rozhodnutí a boj se školou. Jinak přeji příjemnou dovolenou.

asd*
hodnocení

0x

Pokud vím, tak o uvolnění na 5 dnů rozhoduje ředitel a ne školní rada = výmluva. Zašel bych za ředitelkou a chtěl vědět důvod proč nechce uvolnit. Jednal bych slušně ale věcně, vysvětlil bych jí že máte zaplacenou dovolenou která nešla zařídit na prázdniny, nejedete tam aby se flákala za školou ale aby byla ve zdravém prostředí, na dovolené se bude bude učit, po návratu ať jí přezkouší. Samozřejmě ředitelka má právo neuvolnit a nic vám vysvětlovat nemusí.

buss
hodnocení

0x

A než jste sem psala, tak jste si přečetla školský zákon? A co na to říká školní řád, znáte jej? Myslíte si, že dovolená je vážný rodinný důvod? Některé školy rodinou rekreaci mají řešenou i v tom řádu. Takže račte si ho přečíst, jako rodič ho máte znát.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]