Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žurnalistika - co je třeba?

Od: lucimera* odpovědí: 6 změna:

Dobrý večer,

ještě přesně nevím co bych v životě chtěla dělat. Je mi 15, budu teprve dělat příjmačky na střední školu, konkrétně na gymnázium, a pak bych nejspíše chtěla pokračovat ve studiu na vysoké škole. Momentálně bych se chtěla věnovat něčemu v žurnalistice, nějakému psaní článků v různých oborech, nejlépe ovšem třeba ve sportu. Co a jak je ke studiu žurnalistiky třeba? A jakou školu byste mi popřípadě doporučili? Co jsem se dívala, tak jsou školy v Praze, v Brně a ve Zlíně, pro mě by bylo nejpřijatelněšjí asi Brno. Vím, že mám ještě spoustu času a možná celou situaci přehodnotím ... ale nechtěla bych se pouštět do něčeho, co by mě nebavilo a mám dojem že žurnalistika by pro mě byla jako dělaná.

Máte někdo nějakou zkušenost, popříapdě třeba nějaký tip co dělat nebo to zatím ještě neřešit? :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

A píšeš ráda? Sice je Ti teprve 15, ale psaní už může být Tvým koníčkem a podle toho zjistíš, zda bys měla jít na žurnalistiku. Zatím můžeš psát "do šuplíku", nebo mít nějaký blog. Vpodstatě chci říct, že by psaní už mělo (mohlo) být už dávno Tvým největším zájmem. Co slohové práce ve škole? Baví Tě? Já třeba na ekonomce psala slohovky polovině třídy... Už ve 12 jsem psala malé článečky, příběhy. Takže pokud jsi ještě nezačala, tak to zkus, jak píšeš, času máš dost, a uvidíš...

hodnocení

0x

Skoro každá škola má svůj časopis. Některá tištěný, některá jen na internetu. Pokud nemá, tak se rozkoukej a sama založ. Čtyři roky na střední škole a pravidelná spolupráce nejprve se školním časopisem, později třeba s nějakým okresním deníkem ti dají dobrou průpravu.

Studium žurnalistky by pak bylo pro práci v různých sdělovacích prostředcích jistě ideální. Ale opravdu teprve čas ukáže, jestli nezvolíš nějaký tělovýchovný obor, nebo něco úplně jiného a nestaneš se odborníkem v dané oblasti a kvalifikovanou dopisovatelkou do specializovaných časopisů.

figurek*
hodnocení

0x

jedna paní povídala, že novinařina je pořádně stresující povolání. Novinoví redaktoři prý chodí z práce až po uzávěrce, to znamená někdy kolem 22 hodiny večer. Taky vezměte v potaz, že práci vám bude přidělovat šéfredaktor. Dostanete úkol, téma a rozsah a do uzávěrky bude článek hotový a použitelný. Jestli nebude, máte problém.

Novináři na volné noze si zase pořádně nevydělají, protože žijí z honorářů za články, které jim někde v nějakém časopise nebo v novinách otisknou. Když nějakému novináři na volné noze nic netisknou, je novinář na volné noze bez peněz.

Školu vám nedoporučím ani neporadím, protože nejsem novinář, i když už mi párkrát cosi vyšlo. Je vám patnáct, času máte dost a jestli skutečně chcete psát do novin, pak můžete začít už teď. Tak to prý dělal televizní komentátor Záruba. Články do novin si prý vymýšlel už v deseti.

Jaký mám pro vás tip? Najděte si nějaký zpravodajský portál, pište a publikujte. Nic vám nebrání. Mnoho zdaru. *klik*

vitkovar
hodnocení

0x

Doporučuji nemyslet až tak dopředu.Psát si můžeš co chceš a publikovat kde chceš.Ale za 4 roky po gymplu budeš někdě úplně jinde a možná budeš chtít dělat úplně něco jiného.Nejdřív se soustřeď na studium na gymplu a o vysoké škole až později.

stehynko
hodnocení

0x

Žurnalsitika se studuje i v Olomouci...:)

Rozhodla jsem se v polovině vyššího gymplu, že psát je asi jediná věc, co mi celkem jde a baví mě. Nepsala jsem ale nikam. Jen jsem párkrát poslala článek do MFD, jak mívali na jaře a na podzim projekt "Studenti čtou a píší noviny" (nevím, zda projekt stále pokračuje). Párkrát se zadařilo a přijímačky taky vyšly. Dnes jsem ve druháku a zatím v pohodě. Je to trochu více teoretické, než jsem čekala, což bylo trošku zklamáním a pochopitelně se klade obrovský důraz na češtinu (to je taky občas na houby... :D). Není ale od věci zvážit přinejmenším dvouobor. V praxi se opravdu vždy líp uplatní text od odborníka v nějaké oblasti, než od novináře, který rozumí hodně věcem, ale jen tak polovičně.

magdalena*
hodnocení

0x

Ahoj,

taky jsem grafoman a psaní je mojí vášní a tudíž jedno z mých směřování vedlo na žurnalistiku. Jenže jsem chtěla jen Brno. A na fakultě sociálních studií se dělají SCIO testy (výhoda: dají se opakovat/ nevýhoda: je to dost drahá záležitost a proti lidem, co chodili na všechny termíny a vymetli všechny kurzy, pak člověk nemá moc šanci (pokud tedy není více nad průměrem).

Nicméně jsem na oboru, kde jsme média hodně řešili a překvapilo mne, jak to funguje. Nejenom to, že už jsme v digitálním věku "pomalý" papír je na úpadku a konkurence na internetu velká = ne moc pracovních příležitostí. Nejhorší na žurnalistice je to, že člověk musí psát tak, jak redaktor píská, v tomhle je dost nesvobody. A stresy na dodržení deadlinů jsou docela smrtící. Podle mé kamarádky, co tam studuje/má praxi v Mladé frontě, tak je žurnalistika jedním z nejstresovanějších oborů. Takže pokud do toho půjdeš, tak nepromeškej žádný termín Scií a připrav se na stres. Ale na druhou stranu je to opravdu povolání, kde se nudit nebudeš ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]