Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Gympl - jaké jsou rozdíly

Od: break* odpovědí: 6 změna:

Ahoj, zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi šestiletým a čtyřletým gymplem. Na šestileté se jde ze sedmičky, na čtyřleté z devítky, vím, ale nevím, jestli má to šestileté nějaké výhody...? Není to tak trochu hloupost jít ze sedmičky na gymnázium, když bych ty dva roky měla akorát těžší učení? Nebo je to na každé škole jinak? :)

Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

3x

Já šla na osmiletý, takže z páté třídy. Ano, bylo to náročnější na učení, ale rozhodně toho nelituju. Na ZŠ jsem nezapadala do kolektivu (sídlištní děti, já jsem byla "z baráku", kde jsme neměli kabelovku, ale spoustu knih a babičku) a upřímně řečeno, nudila jsem se tam, škola mě nebavila. Na gymplu jsem se nadechla - se svými spolužáky jsem si měla více co říct, hodiny byly zajímavější, škola mnohem lépe vybavená (technicky i v tělocvičně), mnohem lepší přístup učitelů - chovali se k nám jako k dospělejším a drtivé většině z nás to prospělo. *smich*

Gympl je náročný a na nás jako na víceleté kladli ještě větší nároky než na čtyřleté. K čemu to bylo? Všichni ze třídy se dostali na VŠ, často na velmi obtížné obory s náročným přijímacím řízením - tlumočnictví, práva, medicíny a veteriny, genetika...

Je to něco za něco. Ale pokud jsi schopná a ochotná na sobě zapracovat, tak jediným výsledkem určitě není "akorát těžší učení". :)

doplněno 26.01.13 15:52:

Navíc, při přijetí na víceleté gymnázium nemusíš řešit stresy z přijímaček v devítce. :)

hodnocení

0x

Tak ono šestileté gympl často (ne vždycky, ale docela často) bývají nějak zaměřené. Holka třeba koukala, že by možná zkusila gympl se zaměřením na výtvarnou výchovu, její nejlepší kamarádka zas koukala po gymplu s rozšířenou výukou jazyků - pro obě by to proti základce bylo plus, protože s učením výraznější problémy nemají (vlastně jo, teď nastoupily do šestky a první pololetí byl horor... ale nerada bych to zakřikla, ale začínají se vracet do svého normálu) a gympl by rozvíjel jejich záliby. Nemluvě tedy o tom, že část gymplů bývá ne s rozšířenou výukou jazyků, ale přímo jazyková - co jsem na jeden koukala, tak první dva roky se tam (krom běžné angličtiny nebo němčiny) ještě nadrtí španělštinu tak, aby ji jakoby na konci devítky zvládli na maturitní úrovni a od třeťáku pak mají část výuky přednášenou ve španělštině. Pro někoho vopruz, pro jiného splěný sen ;)

mowla*
hodnocení

0x

..."bych ty dva roky měla akorát těžší učení"...

Ber to naopak - o dva roky déle bys získávala širší nebo hlubší znalosti a vědomosti - což poté - na VŠ, jako když najdeš...

;)

askmenow*
hodnocení

0x

Pokud to bereš tak, že by tě otravovalo mít náročnější učení, šestiletý gympl pro tebe asi nebude. Šestiletý gympl je ideálním řešením pro děti, pro které je učivo na běžné ZŠ tak jednoduše zvládnutelné, že pro ně nepředstavuje žádnou výzvu. Pro ně je pak velmi přínosné přejít do prostředí, které na ně má větší nároky, kde i spolužáci odvádějí více práce, a práci kvalitní - zdravá konkurence působí jako motivační prostředek.

miyuky*
hodnocení

0x

Já na 6ti letým gymnáziu jsem, přesněji česko-francouzská sekce. A řeknu ti že ve třídě máme děcka, která se francouzštinu učili 2 roky a za 1. pololetí jsme většinu dohonili *smich**sok*. Jestli chceš na 6tiletko nemůžeš to brát, že ti to zničí dětství, protože ti to dá mnohem víc než 2 roky strávené na ZŠ. Přístup profesorů, pomůcky, podmínky, obzory, vyjadrování, jazyky... Já na gymplu vyrostla a i když jsem se trošku zhoršila ve známkách, neodešla bych. Už za ty 2 roky tam bude dělat jakési testy na papíry, že ji zvládám. A co děcka na ZŠ(?), ti budou vystresovani z příjmaček :-P. Navíc letos jedu na výměnný pobyt do Lyonu *ua*. Já byt tebou zkusila bych přijímačky za to nic nedáš a můžeš odejít zpátky, pokud se ti tam nebude líbit (aspoň si zkusíš podmínky při příjmačkách). 4 letý gympl... *hi* no nevím já tam nejsem a ani nemůžu nic napsal ale 6. ti dá víc...*palec*

Hodně zdaru

regal*
hodnocení

0x

Ahoj, já jsem na víceletém gymnáziu už třetí rok, první rok jsem si nemohl zvyknout, ale teď jsem moc rád za to, že jsem sem přestoupil.

Výhody: v devítce nemusím dělat přijímačky

lepší kolektiv a domluva s učiteli

záruka udělání maturity

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]