Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak to vypadá na gymnázium?

Od: break* odpovědí: 7 změna:

Ahoj, měla bych takový zvláštní dotaz. Pokusím se, aby se v tom dalo vyznat, ale... :) Takže...

Mám třináct let a chodím do 7. třídy. Na vysvědčení budu mít pár dvojek, trojku (nebo hůř) naštěstí žádnou. Jsem docela chytrá, když se něco opravdu chci/potřebuji naučit, opravdu to jen tak nevzdám. A teď už k věci: chtěla bych chodit na gymnázium. Co se týče peněz, tak by nebyl problém. Mně jde spíš o věci, které... No, povím to takto. Ještě pořádně nevím, jestli bych chtěla chodit na gymnázium u nás ve městě. Poblíž je ještě jedno, takže skutečně nevím. To by se rozhodlo potom, teď chci prostě jen říct, že nemluvím o žádné konkrétní škole, ale v něčem se přece jen ty školy shodovat musí.

Zajímalo by mě, jestli je vůbec možné jít ze sedmé třídy na gympl. Někde jsem totiž viděla, že se přijímačky dělají od páté nebo deváté třídy.

Potom, pokud se dá ze sedmičky na gympl jít, tak jak asi vypadají třídy. Počítám s tím, že bych nešla do třídy, kde jsou mí spolužáci z pětky, co na gymnázium šli (už se s nimi nevídám, tak se nemohu zeptat), a byla prvňák (?), tady jde spíš o to, jestli by tam byli lidé, co na gympl šli také ze sedmé třídy, nebo bych se v jedné třídě setkala s lidmi, co vyšli základku, tudíž jim táhne na nějakých 15.

Dále také to, jak moc se liší učivo. Samozřejmě vím, že na gympl asi nepůjde nějaký hlupáček, takže se tam věci nevysvětlují tak... dětinským způsobem, ale chci vědět, jestli je to skutečně tak těžké.

A to je asi vše. Vím, že něco, na co jsem se ptala, je asi individuální, ale i tak. Paní učitelce třídní se mi to zatím nechce říct, o tom, že na gympl chci jít, ví jen rodiče. Na netu jsem si pár informací našla, ale fakt jen pár. Já neumím hledat. Přece jen je to gymnázium jen plán a ten se nemusí vždy zrealizovat. Takže i toto je vlastně jen zvědavá otázka. :) Ale i tak budu velmi ráda za odpovědi. Děkuji. :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

anonymkas*
hodnocení

1x

Existují tři druhy gymnázií - osmileté, na které se chodí z páté třídy, šestileté, které je ze sedmičky (tvůj případ) a čtyřleté, to je z devítky. Ty bys šla do třídy, kde všichni vyházíte ze sedmičky, tudíž bys samozřejmě nebyla s těmi šestnáctiletými, co vyšli z devítky. Je to škola jako každá jiná, akorát tam máš těžší učení. Důležité jsou ale přijímací zkoušky, které jsou v dubnu. Jsou většinou formou SCIO testů, které se dělají z ČJ, M a OSP.

hodnocení

0x

Ne.

Nikdy jsem neslyšela o tom, že by se nechalo jít na gymnásium ze sedmičky.

Buď z devítky na čtyřleté, nebo z pětky na osmileté.

Šla bych, být Tebou, z devítky. Přece už jen mladý člověk trochu toho rozumu pobral, má představu, co by pak rád dělal a gymnásium je vlastně příprava na VŠ.

Z té pětky mi to připadá brzy. Na gymnásiu jsou daleko větší nároky, než na základce, kam chodí třeba i budoucí zedníci, tesaři, prodavačky. Gymnásium je výběrová škola pro opravdu chytré děti, musí už být samostatnější, umět se sami učit, sami pracovat. Brzy přestávají být dětmi, ale stávají se studenty.

Mého vnuka také rodiče přihlásili k přijímačkám na 8 leté gymnásium. Ten kujón se dohodl s dvěmi stejně "postiženými" spolužáky a ani jeden z nich přijímačky neudělal. Schválně. Šikovní byli všichni tři. Jeho snem je totiž železniční průmyslovka. Od mala jen a jen vlaky. A ti dva také chtěli něco jiného.

Dcera dodnes neví, jak to bylo doopravdy. Ta by mu zvedla morálku. Ale na druhou stranu, když někdo něco chce dokázat sám, nepomohou ani dobré rady rodičů. Je to lepší, když má svou představu, než kdyby poslechl, vystudoval kvůli nim osmileté gymnásium a pak nevěděl, co dál.

Docela tu jeho zabejčilost chápu. Jaga.

doplněno 25.01.13 06:32:

děti - samy se učit, samy pracovat.

Omlouvám se, i na mě už došlo!*hi*

myse*

babajaga: já s vámi tedy moc nesouhlasím... Pokud je dítě chytré a snadno se učí - je nejlepší volba dát ho na 8-leté gymnázium.

Zvykne si se učit a připravovat, dostane se do kolektivu stejně "postižených" dětí - tím chci říct, že tím že něco ví se nestává šprtem ale "dobrým".

Navíc po 4 letech - na úrovni 9. třídy se může rozhodnout a přejít na jakoukoli jinou střední školu, stejně jako děti ze základky.

Mám dceru v tercii (3.třída 8-letého g.), je naprosto spokojená, jo, učit se musí daleko víc než na ZŠ, ale svůj vedlejší život a aktivní sport stíhá krásně...

Praktické info: podívej se na stránky obou gymnázií, jestli otvírají také třídy pro 6-leté gymnázium, pokud ano, vyžádej si ve škole od třídního učitele přihlášku, rodiče ji nech vyplnit a podepsat, učitele požádej o doplnění prospěchu a podej přihlášku na vysněné gymnázium. Poté absolvuješ pravděpodobně přijímací zkoušky a nakonec i rozhodnutí o přijetí nebo nepřijetí.

Přihlášku musíš podat tuším do března.

Nicméně se připrav na to, že se budeš muset pravidelně připravovat na vyučování, učit se, tvořit projekty a podobně.

gymplak
hodnocení

0x

Dovolím si přidat pár osobních poznatků ze studia. Na gympl jsem šel z devitky, osobně mi připadá že v případě že půjdeš z pětky si tak akorát zničíš dětství, protože nároky jsou docel vysoké a stane se z tebe stroj na učení. Co se týče přestupu ze 7. - v životě jsem neslyšel pojem šestileté gymnázium. Lidi co choděj na gympl od primy mohou potvrdit, že látka se po oněch 4 letech opakuje a oni ji stejně již neumí, takže oproti nám žádný náskok nemají. Co se týče lidí ve třídě - vyloženě šprti jsou u nás ve třídě tak možná 3 nebo 4. Zbytek jsou supr lidi, který uměj zapařit a co na tom, že ten prospěch je třeba na 2 nebo 3. Až teď, tedy ve 4. roč., si uvědomuji, že škola není o známkách, ale o tom co si z ní člověk odnese a hlavně, že nejdůležitělší je udělat maturitu. Tolik tedy moje postřehy .-)

bazuza
hodnocení

0x

Je jsem chtěla říci, že 6ti leté gymnázia existují... viz stredniskoly.eu/...

iz*
hodnocení

0x

Šestiletá gymnázia jsou určena žákům ze 7. tříd ZŠ, často jde o dvoujazyčná gymnázia.

První dva roky je důraz na rozšířenou výuku cizího jazyka, v dalších 4 letech se některé předměty vyučují v cizím jazyce. Kromě povinné maturity z češtiny a cizího jazyka s maturuje ještě z jednoho předmětu vyučovaného v cizím jazyce.

Maturita z cizího jazyka na takovém gymnáziu odpovídá přibližně naší státní jazykové zkoušce. Kromě toho žáci získají už v průběhu studia mezinárodní jazykové certifikáty.

Téměř každý se uskuteční výměnné pobyty - jeden rok jedou Češi do zahraničí, další rok přijíždějí cizinci do rodin sem. Výuce jazyků se přizpůsobují i zájmové kroužky - divadelní (samozřejmě v cizím jazyce), ...

n
hodnocení

0x

Ahoj,

myslím si, že pokud jsi studijní typ, tak určitě neváhej a skoč do toho. Nyní ti každý bude říkat, jak je studium na gymnázium obtížné a že už to nebude žádná základka, kdy ses prakticky učit nemusela. Osobně příští rok maturuju, také jsem na gymplu. Každý strašil a přitom je to pro mně absolutní pohoda. Je to dost individuální, někteří spolužáci si na náročnost stěžují, mi nepříjde, že by to bylo něco těžkého a obtížného. Stačí dvě věci, a to sice rozvrhnout si svůj čas a umět se učit, respektive najít si svůj způsob, jak efektivně do hlavy dostat všechno, co budeš potřebovat. Určitě se neboj.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]