Nejste přihlášen/a.
Zdravím, sice nevím, zda jsou totožná, ale nejspíše ano, cimrmani máloco měnili - spíše improvizovali, ale pořád v tom svém rámci. Když zkouknete hry a knihu nepřečtete, nic se nestane, protože spousta lidí nikdy svoji vybranou četbu nečetla, ale zato zná velmi dobře filmové zpracování![]()
A věřte, že hry Vám vejdou do paměti mnohem lépe, než knížky
Zvlášť třeba Dlouhý, Široký a Krátkozraký:D
Knižní vydání jejich her opravdu existuje, dokonce všechny. Jsou to malé knížečky s kompletními texty. Měly by být v knihovnách, nebo v knihkupectvích.
Třeba tady:
Divadelní představení ani zcela totožná být nemůžou, dokonce existuje i několik různých nahrávek jejich her, kde se dá všimnout rozdílů a improvizací. Kromě toho je třeba zvuková nahrávka obvykle dost sestříhaná. Třeba z nahrávky Dlouhý Široký a Krátkozraký vypadla celá pasáž o setkávání s pocestným, protože to je vizuální humor a na zvukové nahrávce je nepochopitelný.
Zmíněné knížečky mám skoro všechny doma a mohu potvrdit, že texty se shodují s tím, co jsem viděl v divadle nebo v televizi. Jsou tam zahrnuty i úvodní přednášky.
Až na detaily se opravdu shodují. Kromě toho existuje ještě jedna kniha, už starší, jménem Divadlo Járy Cimrmana a tam jsou texty prvních asi osmi her, vyšlo to někdy v osmdesátých letech.
Ano, všechny Cimrmanovy hry vyšly v takových tenkých sešitech. A také je pravda, že se takřka ve všem shodují s divadelními hrami. Takže to DVD budeš moci použít.
Vybral sis krásnou maturitní otázku, to by se mi to, pane, maturovalo. Já měla kdysi Fráňu Šrámka.![]()
Známá měla ty sešitky úplně všechny. Přede 2 lety však zemřela. Hrozně bych je chtěla, ale připadala bych si jako sup, když bych zašla za vdovcem, kterého dobře znám a řekla mu, aby mi je dal či prodal.
Jinak v prodejnách knih ani v knihovnách jsem je skutečně neviděla. Kdo ví, kde je ta má zesnulá známá sháněla. To už se nedovím. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.