Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jára Cimrman - knižní vydání?

Od: jara2334 odpovědí: 11 změna:
Mam dotaz tykajici se her jary cimrmana. Do povine cetby k matutite jsem si vybral 2 hry tohoto souboru. Zahy jsem vsak zjistil ze sehnat jejich knizni vydani v knihovne je nadlidsky ukol. Mam ale doma zaznamy her na dvd. Moje otazka redy zni. Jsou divadelni vystoupeni zcela totzna s knihou? P.s omluvte diakritiku, pisi z mobilu.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

0x

A on Cimrman vyšel i knižně? Já o tom nevím.

doplněno 23.01.13 20:07:

Podle mne jsou je scénáře a ty jsou totožné s hrou jako takovou tedy bych se nebál DVD použít.

jara253
hodnocení

No, v knihovne jeden vytisk maji. A vyjit musel uz jenom z podstaty ze je v povinne cetbe:)

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím, sice nevím, zda jsou totožná, ale nejspíše ano, cimrmani máloco měnili - spíše improvizovali, ale pořád v tom svém rámci. Když zkouknete hry a knihu nepřečtete, nic se nestane, protože spousta lidí nikdy svoji vybranou četbu nečetla, ale zato zná velmi dobře filmové zpracování:)

doplněno 23.01.13 20:08:

A věřte, že hry Vám vejdou do paměti mnohem lépe, než knížky:) Zvlášť třeba Dlouhý, Široký a Krátkozraký:D

hodnocení

0x

Knižní vydání jejich her opravdu existuje, dokonce všechny. Jsou to malé knížečky s kompletními texty. Měly by být v knihovnách, nebo v knihkupectvích.

Třeba tady:

kosmas.cz/...

Divadelní představení ani zcela totožná být nemůžou, dokonce existuje i několik různých nahrávek jejich her, kde se dá všimnout rozdílů a improvizací. Kromě toho je třeba zvuková nahrávka obvykle dost sestříhaná. Třeba z nahrávky Dlouhý Široký a Krátkozraký vypadla celá pasáž o setkávání s pocestným, protože to je vizuální humor a na zvukové nahrávce je nepochopitelný.

hodnocení

0x

Zmíněné knížečky mám skoro všechny doma a mohu potvrdit, že texty se shodují s tím, co jsem viděl v divadle nebo v televizi. Jsou tam zahrnuty i úvodní přednášky.

Až na detaily se opravdu shodují. Kromě toho existuje ještě jedna kniha, už starší, jménem Divadlo Járy Cimrmana a tam jsou texty prvních asi osmi her, vyšlo to někdy v osmdesátých letech.

Některé knížky se dají najít na netu jako ebooks. Ať už placený nebo jako wárez. .Čtení z notebooku sice nebude extra zážitek ale pro kontrolu jak moc se shoduje text knížky s vizuálním zpracováním by ti to určitě pomohlo.
Stačí zadat do google Jára Cimrman+ebook

hodnocení

0x

Ano, všechny Cimrmanovy hry vyšly v takových tenkých sešitech. A také je pravda, že se takřka ve všem shodují s divadelními hrami. Takže to DVD budeš moci použít.

Vybral sis krásnou maturitní otázku, to by se mi to, pane, maturovalo. Já měla kdysi Fráňu Šrámka.:)

Známá měla ty sešitky úplně všechny. Přede 2 lety však zemřela. Hrozně bych je chtěla, ale připadala bych si jako sup, když bych zašla za vdovcem, kterého dobře znám a řekla mu, aby mi je dal či prodal.

Jinak v prodejnách knih ani v knihovnách jsem je skutečně neviděla. Kdo ví, kde je ta má zesnulá známá sháněla. To už se nedovím. Jaga.

U nás v knihovně jsou všechny, v regálu pod heslem Divadelní hry.
Souhlasím s baboujagou, že takováhle maturita by mne bavila a asi bych komisi překvapil znalostmi.

Držím palce, aby se maturita povedla!*palec*

ukulele*
hodnocení

0x

sobulka.webpark.cz/...

iliteratura.cz/...

uloz.to/...

uloz.to/...

jsav neobyčejně potěšen, že se mladíče věnujete českému velikánovi, jen tak dál!

I mne těší taková iniciativa mladého muže. Šikovný hoch, kam se hrabe Bittner, to se vůbec nedá srovnat! :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]