Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Saturnin, jaký literárně-historický kontext?

Od: anzionka® odpovědí: 6 změna:

Zdravím,

připravuji se na ústní maturitu do češtiny a u díla Saturnin od Zdeňka Jirotky jsem narazila na problém. Nevím, kam ho mám z hlediska literárně-historického kontextu zařadit. Česká próza po roce 1945? Česká literatura 2. pol. 20. stol? Nebo snad ještě první poloviny 20. stol. Naše češtinářka ho vůbec neprobrala, takže nevím. Potřebuji k té době něco říct, ale nevím k jaké době! A další autory k němu ze stejného období. Koho tam mám napsat? Kunderu, Hrabala, Havla nebo ještě ty před tím? Díky moc za pomoc. Anzionka.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

3x

Saturnin vyšel poprvé r. 1942, takže literatura po r. 1945 určitě ne. Našla jsem dvě zařazení, a sice Česká próza 20. a 21. století a Česká próza 1. poloviny 20. století. Popravdě bych se přiklonika k té druhé, ačkoli pravdivé jsou varianty obě.

doplněno 09.04.13 16:45:

A doplňující jména jsou třeba Olbracht, Hašek, Řezáč, Čapek, Pláček, Majerová, Pujmanová, Glazarová, Vančura...:)

doplněno 09.04.13 16:59:

Já bych to tam prskla taky:) Saturnin se podle náznaků odehrává v r. 1941...

doplněno 09.04.13 17:07:

Proud je určitě humoristický (román), směr je Humor a satira v české literatuře (20. st).:) Nicméně nyní jsem narazila na zajímavý odkaz, který Saturnina šoupnul do meziválečné prózy... zajímavé.

hodnocení

Díky Marti, takže ho mám "nacpat" k Haškovi, Čapkovi, Poláčkovi a Vančurovi? A literárně-historický kontext tedy můžu použít stejný jako mám u Čapka?

doplněno 09.04.13 16:47:

Jsi byla rychlejší...:D

doplněno 09.04.13 16:59:

A do jakého proudu ho mám zařadit? Je jich tam několik: legionářský, demokratický, společenský, katolický, psychologický... Nevím. Ale žádný humoristický proud nevidím.

hodnocení

Já právě nevím, co tam k tomu budu říkat, první světová, vznik komunistické strany ve 20. letech, 1938 Mnichov, druhá světová, něco maličko k české lit. za okupace, doba útisku, obrat k tradičním hodnotám. Zdá se mi to málo! Mám vyjmenovat i ty proudy a k nim autory, abych zabrala čas? Ale co když se mě zeptají, do jakého proudu Jirotka patřil? Tak budu nahraná...

martinaa*

Proud je jasně humoristický, Saturnin je humoristická próza. A do meziválečna bych vůbec nelezla, Saturnin prostě patří do prózy 1. pol. 20. st:) (možná patří i do meziválečné (ale vyšel r. 42!), ono sem tam někteří autoři spadají do více období...

Rozeber děj, uveď, co tě na knížce zaujalo, a vyjmenuj představitele té prózy 1. pol. 20. st - Čapek a spol. O Čapkovi se toho dá nakecat, až hrůza, sama jsem si u matury vytáhla drama 1. pol. 20. st, kam Čapek také spadá:)

doplněno 09.04.13 17:32:

Přesně tak:) Neboj, oni tě v tom plácat nenechají:)

doplněno 09.04.13 17:54:

Rádo se stalo;) Navíc, učitelka jistě přihlédně k tomu, že máš zájem o divadlo a máš dobré slohovky:)

hodnocení

Takže jen krátce k historii, asi po tu druhou světovou, pak tu lit. můžu rozdělit do těch proudů, od každého nějaký autor + díla. U Čapka se můžu trochu víc rozkecat. No on i Hašek je humorista a v sešitě ho mám pod obrazem první svět. války.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]