Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám prosbu, může mi někdo poradit, jak mám naučit své dítě, prvnáčka, vyslovovat písmeno R? Na logopedii chodíme, ale nějak se nám to nedaří, děkuji za každou radu. Anita
Problém bývá v tom, že dítě ne že by nemohlo, ale nechce správně vyslovovat, protože žvatlat je pohodlnější
Takže co nejvích ho namitovovat k tomu, aby mělo snahu se to R naučit.
V tomto ohledu bývá někdy problém nepřehnat to s inicitivou, pak se nám zase děcko šprajcne...
Takže spíš doporučuji hodně s ním číst a klást důraz na slova, kde je zvučné R, mít nekonečnou trpělivost a klid.
Pro začátek zkuste od Jarka Nohavici písničku "Krtek". Je vtipná, takže se bue líbit, je zapamatovatelná a tedy předpoklady, že si jí děcko bude samo prozpěvovat dokola a co hlavně, na učení R je skvostná
Jj, říkat místo R - TD to učila logopedka i mé dítě. A jak říkal TD, tak mu do pusy strčila jakési vibrující udělátko a on, i když vědomě říkal TD, tak z pusy mu vycházelo R... dodneška si pamatuju, jaký radostně překvapený a nevěřící měl v tu chvíli výraz v obličeji no a měl štěstí, už mu to zůstalo a víc procvičovat nemusel. Nicméně je pravda, že nejdřív jsme se k tomu museli dostat, tzn. musel se dostat do fáze, kdy místo R říkal L (předtím to R tak nějak vynechával či polykal nebo jak to říct).
Ale tedy jestli chodíte k logopedce, tak tyhle věci asi víte
Výborná logopedka paní Arnoldová-Neoralová (dětem se její jméno zpočátku také těžko vyslovovalo) děti učila různé říkanky, například: "Tdpaslíček tdnky tdhá, tdhání mu dlouho tdvá...". Fungovalo to. A jak tu psala předchozí rádkyně, současně upravovala a učila výslovnost hlásky L.
I když je to skoro dva roky stará otázka, třeba někomu oživené téma pomůže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.