Nejste přihlášen/a.
mohu se zeptat píše se děti byli nebo děti byly nevím si rady pomoc a prosím
a za ty psy byl- jejich děti vděčni - tam bude co?
a proto já si vždy říkám , když to jsou ženy nebo děti tak je Y
to jsem zvědavej jakej v tom má nyní tazatel hokej :D
Samozřejmě, že tvrdé. Děti byly vděčné... za cokoli, za psy, za kočky, za hrušky, za peníze, stále tvrdé y. Je potřeba si uvědomit, jak zní holá věta - podmět a přísudek.
"artíku": za ty psy byly (ty) děti vděčny...
(ty děti byly vděčny)
doplněno 04.01.13 14:26:nebo: ty děti byly za ty psy vděčné..., jak píše "hop"
to je mi jasný ,ale když někdo neví jak se píše děti byly , tak nebude ani vědět jestli se má ptát ti psi nebo ty psy
Teď jsem se do toho taky zamotala - s těmi psy.
Tedy: Je-li podmět rodu ženského, v přísudku se píše pokaždé TVRDÉ: Ženy se smály, Růže voněly, Písně se rozléhaly, Buchty byly upečené...atd.
Děti. Pokaždé v přísudku TVRDÉ Y: Děti se radovaly, si hrály, tancovaly, házely kamení, trhaly ovoce...atd.
Rod střední: v přísudku je A: Města nás vítala, Moře bouřila, Koťata si hrála, Lešení spadla, Pole žloutla...atd.
Rod mužský: je-li životný, tedy v přísudku MĚKKÉ I: Psi štěkali, Kluci se prali, Špačci odlétli, Koně klusali...atd.
Rod mužský neživotný, tedy je v přísudku TVRDÉ Y: Lesy šuměly, Stroje rachotily, Hrady se vypínaly, Kočáry jely, Hromy duněly...atd.
Pokud je podmět složený, píše se měkké i: Kočky a psi běhali, Kluci a holky si hráli, Lidé mávali, Všichni se radovali, Muži, ženy i děti zpívali...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.