Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Děti byly nebo byli?

Od: lola* odpovědí: 16 změna:

mohu se zeptat píše se děti byli nebo děti byly*nevi* nevím si rady pomoc a prosím

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

...děti byly.

hodnocení

2x

Píše se děti byly. Viz. proofreading.cz/...

pt®
hodnocení

2x

Pomáhejte si ukazovacím Zájménem:

ty děti byly.

artik*

a jak si řekne Ti psi byli nebo Ty psy byli

pt®

"artíku", pomocí zájména:

oni psi, ti psi

doplněno 04.01.13 14:04:

(oni) ti psi byli

sanyo*

Ty psy byli určitě NÉÉÉ!

hop®

Za TY PSY BYLI jejich páníčkové vděčni chovatelce... ;)

artik*

a za ty psy byl- jejich děti vděčni - tam bude co? *frajer*

doplněno 04.01.13 14:26:

*smich* a proto já si vždy říkám , když to jsou ženy nebo děti tak je Y

doplněno 04.01.13 14:27:

to jsem zvědavej jakej v tom má nyní tazatel hokej :D

Samozřejmě, že tvrdé. Děti byly vděčné... za cokoli, za psy, za kočky, za hrušky, za peníze, stále tvrdé y. Je potřeba si uvědomit, jak zní holá věta - podmět a přísudek.

hop®

děti bylY vděčnÉ... :-P

pt®

"artíku": za ty psy byly (ty) děti vděčny...

(ty děti byly vděčny)

doplněno 04.01.13 14:26:

nebo: ty děti byly za ty psy vděčné..., jak píše "hop"

artik*

to je mi jasný ,ale když někdo neví jak se píše děti byly , tak nebude ani vědět jestli se má ptát ti psi nebo ty psy

Ty psy bili

Psové byli odjakživa TI. Ovšem polemika by se mohla vést nad roboty...

Plakali všichni psové

hodnocení

0x

Teď jsem se do toho taky zamotala - s těmi psy.

Tedy: Je-li podmět rodu ženského, v přísudku se píše pokaždé TVRDÉ: Ženy se smály, Růže voněly, Písně se rozléhaly, Buchty byly upečené...atd.

Děti. Pokaždé v přísudku TVRDÉ Y: Děti se radovaly, si hrály, tancovaly, házely kamení, trhaly ovoce...atd.

Rod střední: v přísudku je A: Města nás vítala, Moře bouřila, Koťata si hrála, Lešení spadla, Pole žloutla...atd.

Rod mužský: je-li životný, tedy v přísudku MĚKKÉ I: Psi štěkali, Kluci se prali, Špačci odlétli, Koně klusali...atd.

Rod mužský neživotný, tedy je v přísudku TVRDÉ Y: Lesy šuměly, Stroje rachotily, Hrady se vypínaly, Kočáry jely, Hromy duněly...atd.

Pokud je podmět složený, píše se měkké i: Kočky a psi běhali, Kluci a holky si hráli, Lidé mávali, Všichni se radovali, Muži, ženy i děti zpívali...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]