Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Učitel vs žák: - tykání nebo vykání

Od: praivo* odpovědí: 15 změna:

Otázka pro školou povinné: Máte radši, když vám učitel(ka) tyká nebo vyká?

doplněno 13.12.12 21:40:

Upřesnění: Bavíme se o SŠ.

doplněno 13.12.12 21:40:

A odpovídajících gymnáziích.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

tykání

Určitě tykání, vykání si v budoucnu užiji ještě dost a dost...

hop®
hodnocení

0x

Už nejsem školou povinný. A neupřesňuješ, jesli jde o školu vysokou či mateřskou.

Takže na základce je to jasné, na vejšce už asi také.

A na střední mi bylo od kamarádštějších profesorů příjemnější tykání a od těch tvrdších zase vykání...

domin*
hodnocení

0x

Jsem na šestiletém gymplu - je mi 14 a jsem pro vykání. :) Podle toho, jak jsme se bavili s děckama nejsem sama. Připadám si tak starší a že mě profesoři berou víc vážně.

zajixxx*

Profesorům je to až tak jedno, jesli vám na střední tykají nabo vykají. Přeci si jen myslím žw je lepší aby studentům tykali... myslím si že není třeba taková formalita, a někteří žáci májí možnost si uvědomit, že je profesor nadřízený..

iz*

Čtrnáctiletým dětem zásadně tykat! Respekt se nezískává vynuceným vykáním žákům, nýbrž schopnostmi (ve škole i vědomostmi) žáků.

buss
hodnocení

0x

Nebavme se o ZŚ, ale na střední je to přece jen jiné, jde o uznání osobnosti, být respektovaný. I když jsou i tam děcka, do 18 let.
V práci se nadřízený podřízený moc netyká, ani se to nedoporučuje. Ono se pak i těžko kritizuje, vyhazuje... Na střední by se měli spíše domluvit, třeba do těch 18 tykat. Jxde i o nějakou úroveň vztahů.

anonymkas*
hodnocení

0x

Tykání. Při vykání si sice připadáte starší a důležitější, ale to tykání je takový přátelštější ...

denita*
hodnocení

0x

Když mi vyká, připadám si divně, na "nepřátelském území" a jako, že se s tou osobou vůbec neznáme. Je mi to nepříjemné (je mi 16). Takže já jsem rozhodně pro tykání.

praivo*
hodnocení

Myslím si totéž.

lidus*
hodnocení

0x

Vykat mi začali pedagogové až na VŠ a i to ne všichni, jsem pro tykání.

daniell*
hodnocení

0x

Musím říct že na učilišti na které jsem chodil jsem měl velice příjemné mistry a učitele s některými jsem v kontaktu do dnes ;) a bylo tam zavedeno obousměrné tykání a byli jsme kamarádi to bylo hned o něčem jiném. Učitel může žákům tykat proč ne *nevi**palec*.

doplněno 14.12.12 09:20:

a potom tam byl ještě jeden učitel (chemik) a ten byl nepříjemnej jak prd*l takovej starej ten pořád jenom ječel a často o on někdy nevykal ale onikal. *smich* a to myslím vážně on říkal třeba . Pán ... šel k tabuli prosím nebo třeba Pan ... až jít ven dát sem poznámkovnici (žákovskou) on měl i vlastní výrazi , to bylo trochu divné ;)

hm*
hodnocení

0x

Pokud si vzpomínám, tak jsme to neřešili. Někdo hned prohlásil, že nám bude tykat, někdo asi vykal. A nám to bylo fuk, takovou malicherností jsme se nezabývali.
Pro *domain*:
> ... jsem pro vykání. Podle toho, jak jsme se bavili s děckama ...
Sami se považujete za děcka a vyžadujete vykání? Vykat děckám, no to asi teda fakt ne. :)

krkovicka*
hodnocení

0x
Na Zš-klasika to se tykalo.Často se používali i přezdívky které učitelé od nás znali.Třeba Michalovi říkal tělocvikář Medvěde apod. Na střední nám vykali.Pane (příjmení) a slečno (příjmení).Byl to takový vstup do dospělosti.Takže já jsem pro vykaní na střední.

lentilkao*
hodnocení

0x
Rozhodně tykání. Je to přátelštější, člověk se cítí blíž k učiteli, zdá se mu, že jsou naladěni na stejnou vlnu a nebojí se pak za ním zajít, když je nějaký problém nebo něco nechápe. :)

hodnocení

0x

Rozhodně tykání. Tykají nám teď i někteří učitelé na VŠ a je to (podle mě) lepší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]