Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ocet vs vodni kamen

Od: okolq odpovědí: 6 změna:
jak probiha reakce octa s vodnim kamenem? predem dekuji za odpoved

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Vodní kámen bývá tvořen uhličitany vápníku,hořčíku a někdy i železa.Kyselina octová(ocet je 8% ní roztok)vytváří octany těchto prvků a oxid uhličitý.

JABRAKA

pacourek*
hodnocení

0x

Ocet je hředěná kyselina a vodní kamen je směs zasaditích solí (většinou vapenatých)a vznikne z teto reakce voda a octany

emefej*
hodnocení

0x

Vzniká sůl kyseliny octové, oxid uhličitý a voda. V případě tvrdosti způsobené uhličitanem vápenatým probíhá reakce takto:

Ca2CO3 2CH3COOH = 2CH3COOCa CO2 H2O

doplněno 10.12.12 08:51:

Nějak se mi neporařilo vložit do rovnice znaménko plus.

mrkva1

on se ti toho nepodařilo trochu více

CaCO3 + 2 CH3COOH = Ca(CH3COO)2 + CO2 + H2O

okolq
hodnocení

dekuji vam vsem-moc mi to pomohlo
nechci to osklive komentovat ale nevzniknou 2moly (CH3COOH)2 a nechybi vam tam ke konci vodik?
emefej*

Jsem to ale lama, psal jsem to na mobilu a celé jsem to doprasil, Tvoje rovnice je samozřejmě správná, omlouvám se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]