Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výroba krystalů

Od: tomi9* odpovědí: 6 změna:

Ahojky, mohl by mi někdo poradit, jak nejlépe vyrobit velký krystal? Koupil jsem si modrou skalici,ale četl jsem,že je třeba mít k tomu krystalické semínko - zárodek krystalu,který pak roste. Nevím, kde to semínko sehnat nebo jak to udělat.

Poradíte mi někdo? Díky Tom

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

"semínko" - zárodečný krystal - je prostě některý z krystalů skalice, kterou rozpouštíš - vyber si ten největší (nejhezčí)...

jabraka*
hodnocení

0x

Při krystalizaci se zárodečný krystal vytvoří i sám.Samozřejmě je při krystalizaci potřeba dodržet několik pravidel:

1. Absolutní čistotu roztoku,

2. Zaručeně nasycený roztok.

3. Krystalizační jádro

4. Co nejpomalejší odpařování.

Čím pomaleji krystal roste,tím bude pravidelnější.

JABRAKA

kokotek

jj, jeste je dobre zamezit pristupu prachu (perforovany filtracni papir treba) , zbytecne Ti narostou male krystalky...

tomi9*
hodnocení

Díky moc, zkusím to tedy. Čus, snad se dílko podaří :)

emefej*
hodnocení

0x

Doporučuji prostudovat tento článek velebil.net/...

figurek*
hodnocení

0x

Nic složitého, budeš potřebovat zavařovací láhev na okurky, litrová stačí, špejli a kousek silnějšího měděného drátu.

Do láhve nalej pár deci teplé vody a rozpusť v ní tolik modré skalice, co se jenom vejde.

Láhev nech stát pár dnů tak jak je. Za pár dnů se v roztoku objeví drobné krystalky.

Krystalky nech trochu vyrůst, pak vyber ten největší. Z drátu udělej háček, do jednoho konce upevni krystal a drát zavěs na špejli. Krystal musí být potopený do roztoku a pokud možno co nejníž u dna. Uvidíš jak ti rychle poroste, za pár dnů už bude drát uvnitř krystalu a za pár týdnů má krystal několik cm.

Tak hodně zdaru všem chemikům a alchymistům *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]