Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem na střední technické škole obor IT. Jsem v 1.ročníku, kdy si mám vybrat zaměření na 2.ročník. Zaměření jsou programování a síťařina. Mohli byste mi napsat výhody/nevýhody jednotlivých oborů? Celkově zhodnotit práci v IT, jestli programování je vážně tak těžké na naučení, jestli má síťařina potenciál, protože slýchávám, že není moc snadné sehnat práci, že to dělá kde,kdo... zhodnotit trh/práce, zhodnotit práce v obtížnosti. Děkuji za odpověď.
Možem sa spýtať, Kefalín, čo si predstavujete pod takým pojmom "síťařina"? Jestli tomu mám rozumět tak, že to jsou ti týpci, kteří tahají kabely, tak z mé zkušenosti mám opravdu pocit, že to dělá kde kdo. Když mi brigoši tahali do baráku kabel k netu, tak jsem jim musel naznačit, že by před vstupem kabelu do zdi měli udělat okapovou smyčku, aby po kabelu nestékala voda.
Ahoj,
nebudu se moc rozepisovat, ale mohu Ti s odstupem let napsat, že jsem velmi rád za to, že jsem síťař/admin/technik (dosaď si, co je libo). Přitom před takovými patnácti lety jsem nechtěl jinou budoucnost, než programátorskou. Ono se stejně tomu programování ouplně nevyhnu, ale jde spíše o skriptování nebo drobné úpravy. Dokonce jsem zabředl do programování pro iPhone/iPad, ale na to kašlu. Něco to hodilo, ale prostě mě to neoslovilo, navíc mě mobily ani Apple neinteresují...
A také, a to je nejpodstatnější, komunikuji s kamarády, kteří se na dráhu programování dali a je to, z mého pohledu, hrůza. Ty jejich deadliny, stress, hádky s managementem, na to bych neměl. Já si domů žádnou práci nenosím, resp. sám občas udělám z domu skrze SSH nebo IPMI něco navíc, ptž mě to fakt baví. Tím chci říci, že do práce i z práce chodím s chladnou hlavou, bez stresů. Ale zase bych možná mluvil jinak, kdybych měl dělat takového toho technika, co někde tahá kabely po barácích. To by mě určitě nebavilo.
Teď to bude znít zvláštně, ale i přesto bych Ti raději doporučil zvolit na střední škole zaměření programátorské. Je to z toho důvodu, že tu síťařinu můžeš jet souběžně, jako samouk. K "hardcore" technologiím a postupům se na škole stejně nedostaneš (kde by na to vzali) a ty běžné věci se naučíš sám. K programování je fajn si čuchnout.
To je jen můj názor. Já to měl jiné, začínal jsem před více než čtvrt stoletím na osmibitech, rovnou v JSA (assembleru), ale do toho mě dokopal tenkrát mnohem starší kamarád, který je dnes jedním z opravdových Linuxových guru a dost uznávaný... blázen No a to dá člověku hodně. Potom jazyk C (který dodnes miluji - proto ten vývoj pro iPhone). Ale jak jsem psal, v žádném případě bych dnes už neměnil. Všechno má svoje.
JSA? Tak tuhle zkratku uz jsem neslysel pres 2 desetileti a nemohl jsem si pomoci, ale musel jsem se vazne zacit smat.
Protoze kdo tohle slovo dneska jeste pouziva? To uz je opravdu nekdo hardcore, kdo jeste pamatuje optimalizace na posledni bajt.
Poznamka pro neznale a mladsi:
JSA = jazyk symbolickych adrescoz byl prosazovany cesky nazev pro assembler.
Kdekdo v IT si myslí, že je programátor, když v nějakém grafickém udělátku nakliká okénko s tlačítkem. Není.
Kdekdo v IT si myslí, že je síťař, když drátem spojí dva PC. Není.
Co dělá programátor, asi víš. Vymýšlí algoritmy a zapisuje je do programu. Sedí tedy u počítače a ťuká. Může to teoreticky dělat kdekoliv a kdykoliv, neumaže se, ... ale o programátorech asi každý dobrou představu má.
Co dělá síťař, snad víš taky, i když spousta lidí si myslí, že tahá kabely. Síťař ale obvykle zajišťuje chod nějaké sítě. To neznamená, že by jen tahal kabely. Dobrý síťař ve větší síti kabely netahá, to nechá nějakému joudovi, který víc neumí. Síťař hlavně navrhuje a pak realizuje strukturu sítě, nastavuje síťové uzly (routery apod.), zajišťuje bezpečnost sítě (a všech jejích prvků) a její spolehlivost, má na starost servery a síťové služby (maily, intranetový web, souborové servery atd.), ale i jednotlivé připojené počítače, tiskárny apod. Síťař musí chodit do práce, nemůže si pracovat kdekoliv ho napadne (jako třeba programátor s notebookem). Síťaře klidně potká dlouhý noční přesčas, když je větší akce. Síťař má velmi významný vliv na provoz celého podniku (zpravidla mnohem větší, než nějaký programátor).
Tak, to je můj názor na obě profese. Rozhodni se sám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.