Nejste přihlášen/a.
Moje známá má dceru a ta vystudovala gympl a pak si udělala nástavbu na stř. ped. škole na pedagogiku volného času se zaměřením na sport a má titul Dis.Chtěla nastoupit jako učitelka do mat. školy, ale ředitelka jí řekla, že si musí znovu udělat školu, aby měla zaměření na předškoláky, že kdyby na ní přišla kontrola, měla by problém.Moje dcera má 4letou pedag. stř. školu na pedagogiku volného času se zaměřením na sport a učitelku v mateř. škole dělá již dva roky. Nevíte, jak to tedy je, jaká je na co kvalifikace a na co tedy ped. škola vlastně je?
doplněno 05.11.12 11:39:Na webových stránkách stř.ped. školy, kterou dcera absolvovala před 10 lety, je uvedeno, že může v oboru Pedagogika vol. času , kterou studovala 4 roky na denním řádném studiu,vykonávat profesi učitelky MŠ, takže by to mělo být v pořádku a kvalifikaci splňuje.To se mipodařilo dnes zjistit...
Učitel mateřské školy získává odbornou kvalifikaci
a) vysokoškolským vzděláním získaným studiem v akreditovaném studijním programu v oblasti pedagogických věd zaměřené na pedagogiku předškolního věku,
b) vyšším odborným vzděláním získaným ukončením akreditovaného vzdělávacího programu vyšší odborné školy v oboru vzdělání zaměřeném na přípravu učitelů předškolního vzdělávání,
c) středním vzděláním s maturitní zkouškou získaným ukončením vzdělávacího programu středního vzdělávání v oboru vzdělání zaměřeném na přípravu učitelů předškolního vzdělávání.
To znamená, že ani vaše dcera nesplňuje předepsanou kvalifikaci. Pedagogičtí pracovníci bez odpovídající kvalifikace mají povinnost začít si toto vzdělání doplňovat do konce roku 2014.
Pedagogika volného času je opravdu něco jiného, než pedagogika předškolního věku.
Kromě toho záleží i na zřizovateli. Zatímco jednomu stačí ÚSO s maturitou, požaduje další vyšší střední vzdělání a další zase vysokoškolské.
Má-li zmíněná známá o práci ve školce zájem, ať se poptá v dalších školkách. Je možné, že v jiné školce uspěje s tím, že si bude muset kvalifikaci doplnit.
doplněno 31.10.12 23:42:Doplněním kvalifikace míním bakalářské nebo magisterské studium.
doplněno 31.10.12 23:46:Domnívám se, že obor pedagogika volného času nahradil dřívější obor vychovatelství. Absolventi oboru vychovatelství se uplatňovali jako vychovatelé např. na internátech nebo jako učitelky ve školních družinách.
Máte pravdu Ivzes. Jenom s tím rozdílem, že "tenkrát", zaměstnané vychovatelky v internátech a tak podobně, neměly bohužel vůbec žádné vzdělání. Tedy drtivá většina z nich. Většinou to byly manželky někoho, kdo měl v dané škole nějakou funkci, nebo získaly to místo ze známosti a byly politicky bezúhonné a tak dál...A také to podle toho vypadalo
Pedagogika volného času - to chápu tak, že slečna může pracovat třeba jako vedoucí nějakých kroužků v Domě dětí.
Já po gymnásiu nastoupila jako vychovatelka do školní družiny /nekvalifikovaná/. Proto jsem začalá dálkově studovat nástavbu zaměřenou na vychovatelství. Kromě ŠD jsem mohla působit třeba v dětském domově, na internátech apod. Trvalo to 3 roky. Jenže pak jsem získala místo učitelky v mateřské škole, bylo to pro mě výhodnější z hlediska dojíždění /bylo to jen 1 km od mého bydliště/. Škola pro vychovatelky mi nebyla nic platná a začala jsem dálkově novou nástavbu, tentokrát pro MŠ.
Dneska ve většině případů již požadují VŠ vzdělání.
Co se týče těch žen bez vzdělání, Suzy má pravdu. V 70 letech u nás v družině pracovala starší tlustá Ruska. Do Čech se kdysi vdala. A to víte, Ruska musela mít nějaké "lepší" zaměstnání. I když neuměla nic, vzdělání neměla žádné, nenaučila se nikdy dobře česky, pořád měla takový ten tahavý cizí přízvuk, dělala vychovatelku. Nerada se myla, nijak příjemně nevoněla a kabát si vyprala jednou za zimu, když už to kolegyně nevydržely a řekli jí, ať si to vypere. Byla taková hladová, od každého pořád něco loudila. Když jsme šly s dětmi okolo farské zahrady, farář stál na žebříku a ona hned volala: Pán farár, dájtě ně grůšky. Pan farář hrušky skutečně dal, ona to všechno snědla, nikomu nic nedala a pak se za keři pos...Ano, i takové kolegyně mezi námi byly. Jinak to ale byla milá a šikovná děvčata, tato Maryna byla jen smutnou vyjímkou. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.