Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nechápu pravopis

Od: jamesl* odpovědí: 16 změna:

Můžu použít tyto výrazy?

Abychom jsme měli

Tak bychom jsme museli

Pokuď tyto výrazy nemůžu použít, tak čím je nahradit?Děkuji

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Ahoj, co třeba vynechat v obou případech slovíčko "jsme"? Abychom měli, tak bychom museli...zní mi to lépe.

Zní lépe a je to dobře... "Abychom jsme" je snad ještě horší než "aby jsme" :D

Přiznám se, že jsem se setkal (často) s nesprávnými tvary aby jsme, abyjsme, abysme, kdyby sem to byl věděl, tak bysem sem nechodil, ale tuhle kombinaci vidím poprvé,

mowla*
hodnocení

1x

Vynech to "jsme"...

ernie*
hodnocení

0x

Ježíšikriste, to jsou zvrácenosti. To si děláte srandu, autore? Ale jakože to je poradna tak bysem jsem tam nedával to jsme...

iz*
hodnocení

0x

Učivo 1. stupně základní školy:

Podmiňovací způsob

doplněno 28.10.12 22:15:

Je to podobné jako s vyjmenovanými slovy nebo s malou násobilkou. Některé věci je prostě potřeba se naučit, (není na nich nic, čemu by se dalo "nerozumět").

doplněno 28.10.12 22:34:

Hope,

překvapujete mne ( děláte si z tazat/...?).

Vaše "vysvětlení"by se snad dalo použít pro 2. os. č. mn. (byste x by jste), pro 1. ne.

Zvláštní tvary (bych, bys, by, bychom, byste a by) je prostě potřeba se naučit. Jakékoliv "vysvětlování"v tom akorát udělá zmatek. (Pravděpodobně právě proto slýcháme či čteme chybné tvary i u redaktorů, spisovatelů, ... a dokonce i v učebnicích.)

dzordz*
hodnocení

0x

Pozor i na výraz pokud ;)

pokaváď ho potřebyji

hop®
hodnocení

0x

Abychom je češtisky správně zkrácený tvar slov "aby jsme" - původní tvar není správně, jen lze snáze pochopit význam. Podobně i u druhého příkladu...

"Abychom"nevzniklo z "aby jsme"! Žádné "aby"tam není. "Abychom"vzniklo ze slovesa být a podmiňovacího způsobu. Dříve se aorist používal i u jiných sloves: dachom, veda atd.!

viz: cs.wikipedia.org/...

To je jinak. "Abychom" nemá s vazbou "aby jsme" nic společného kromě matucí optické podoby. Vazba "aby jsme" vůbec neexistuje, toto spojení nemá smysl a tudíž ani zkratku. "Abychom" je prostě úplně jiné slovo, zcela svébytné (abych, abys, aby, abychom, abyste, aby). Ty pokusy nahrazovat ho vazbou aby jsem mají asi kořen v tom, že moc nezapadá do současného mluvnického rámce, má v něm výjimečnou pozici. On je to tuším jakýsi relikt staročeštiny (gerundivum? gerundium? To jsou dvě různé věci, ale ani jedna se v současné češtině nevyskytuje a tak nevím, co to bylo ve staročeštině a z čeho pochází abychom). Používá se též "abysme" což také není dobře, ale na druhou stránku je to vlastně samostatné slovo, které často přebírá (a možná v budoucnu i oficiálně přebere?) úlohu slůvka "abychom".

doplněno 28.10.12 23:19:

To je odpověď hopovi, kolikoli vyjadřije totéž, ale já byl pomalejší a než jsem svou odpověď dpsal a oseslal, už to tam bylo.

doplněno 28.10.12 23:24:

A navíc ozřejmila, že nejde ani o gerundivum, ani o gerundium, ale o aorist (to slovo taky znám, ale taky nevím, co to ve staročeštině dělalo). Dal bych bod, ale už nemám nárok.

iz*

Také jsem na Hopa reagovala.

Pro úplnost ještě doplním: kdybych, kdybys, kdyby, kdybychom, kdybyste, kdyby

(Snad se v tom tazatel zorientuje.)

mowla*

Tak jsem Kolikokoli přidal bodík já... ;) Dílem jako reakci na doplněno 28.10.12 23:24 a dílem za sebe - o existenci slova aorist jsem neměl tucha - i když jsem je možná už někde slyšel...

Jej, díky! *hi*

Každopádně doufám, že si to zase někdo další bude pamatovat správně :)

buss
hodnocení

0x

Nad některými dotazy padá brada...

figurek*
hodnocení

0x

On řekl je, oni byli jsou, aby měli jsme... Tak mluví Srbové. Vy jste Srb či Srbka?

Vaše věty jsou česky takto : Abychom měli, tak bychom museli ... mnoho zdaru při studiu *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]