Nejste přihlášen/a.
Můžu použít tyto výrazy?
Abychom jsme měli
Tak bychom jsme museli
Pokuď tyto výrazy nemůžu použít, tak čím je nahradit?Děkuji
Učivo 1. stupně základní školy:
doplněno 28.10.12 22:15:Je to podobné jako s vyjmenovanými slovy nebo s malou násobilkou. Některé věci je prostě potřeba se naučit, (není na nich nic, čemu by se dalo "nerozumět").
doplněno 28.10.12 22:34:Hope,
překvapujete mne ( děláte si z tazat/...?).
Vaše "vysvětlení"by se snad dalo použít pro 2. os. č. mn. (byste x by jste), pro 1. ne.
Zvláštní tvary (bych, bys, by, bychom, byste a by) je prostě potřeba se naučit. Jakékoliv "vysvětlování"v tom akorát udělá zmatek. (Pravděpodobně právě proto slýcháme či čteme chybné tvary i u redaktorů, spisovatelů, ... a dokonce i v učebnicích.)
Abychom je češtisky správně zkrácený tvar slov "aby jsme" - původní tvar není správně, jen lze snáze pochopit význam. Podobně i u druhého příkladu...
"Abychom"nevzniklo z "aby jsme"! Žádné "aby"tam není. "Abychom"vzniklo ze slovesa být a podmiňovacího způsobu. Dříve se aorist používal i u jiných sloves: dachom, veda atd.!
viz: cs.wikipedia.org/...
To je jinak. "Abychom" nemá s vazbou "aby jsme" nic společného kromě matucí optické podoby. Vazba "aby jsme" vůbec neexistuje, toto spojení nemá smysl a tudíž ani zkratku. "Abychom" je prostě úplně jiné slovo, zcela svébytné (abych, abys, aby, abychom, abyste, aby). Ty pokusy nahrazovat ho vazbou aby jsem mají asi kořen v tom, že moc nezapadá do současného mluvnického rámce, má v něm výjimečnou pozici. On je to tuším jakýsi relikt staročeštiny (gerundivum? gerundium? To jsou dvě různé věci, ale ani jedna se v současné češtině nevyskytuje a tak nevím, co to bylo ve staročeštině a z čeho pochází abychom). Používá se též "abysme" což také není dobře, ale na druhou stránku je to vlastně samostatné slovo, které často přebírá (a možná v budoucnu i oficiálně přebere?) úlohu slůvka "abychom".
doplněno 28.10.12 23:19:To je odpověď hopovi, kolikoli vyjadřije totéž, ale já byl pomalejší a než jsem svou odpověď dpsal a oseslal, už to tam bylo.
doplněno 28.10.12 23:24:A navíc ozřejmila, že nejde ani o gerundivum, ani o gerundium, ale o aorist (to slovo taky znám, ale taky nevím, co to ve staročeštině dělalo). Dal bych bod, ale už nemám nárok.
Také jsem na Hopa reagovala.
Pro úplnost ještě doplním: kdybych, kdybys, kdyby, kdybychom, kdybyste, kdyby
(Snad se v tom tazatel zorientuje.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.