Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
hlavně letošní maturanti nebo i ti bývalí, ale jen státní, jak se ve škole připravujete na ústní část maturity z češtiny? Už máte vybrány všechny knížky, z kterých budete maturovat? Jak probíhá vaše příprava v hodině češtiny? Naše učitelka má jistý pracovní list a nadiktovala nám z něho otázky, co po nás bude chtít. Vrtá mi však hlavou, jestli úplně stejný list budeme mít i u maturity. My se třeba musíme učit, že ukázka z určitého díla je ze začátku knihy a neumělecký text recenzi (u ní nám řekla, že bude chtít v textu najít režiséra, kdo hraje hlavní roli atd.). Tím pádem mě docvaklo, že asi budeme mít ten stejný pracovní list. Proč jinak bych se měla u té recenze učit i režiséra a hlavní role! To se mi zdá hodně jednoduché! Ale co jsem se dívala na internetu, našla jsem pro konkrétní knihu více pracovních listů. Tak nevím, jsem hrozně zmatená.
Proto se vás ptám, jak to máte vy? Jestli vám třeba učitel neřekl něco více?
Díky všem za odpovědi. Anzionka.
Vaší odpovědi poněkud nerozumím. Co zamená pěkný seznam? A co vám nevadilo? A kdy jste maturoval? A jak s tím vším souvisí nohejbal?
Co zamená pěkný seznam? - huste popsanej papir s otazkama k mature
A co vám nevadilo? - ten peknej seznam
A kdy jste maturoval? - pred cca 20 lety
A jak s tím vším souvisí nohejbal? - odpoved na > jak se ve škole připravujete na ústní část maturity z češtiny < .
Díky za vaši odpověď, avšak člověk, který maturoval před dvaceti lety mi moc nepomůže, protože nyní je, jak možná víte, státní maturita, která se od té vaší z českého jazyka podstatně liší. Z vaší odpovědi jsem vytušila, že jste dostal nějaký seznam otázek na maturitu. To je v pořádku. Pak jste si ty otázky vypracoval sám, předpokládám. Ale nevěděl jste, jakou otázku si u maturity vytáhnete. My máme dvacet knížek a naše učitelka nám ke každé z ních nadiktuje x otázek i s odpověďmi. V tom vidím tu chybu. Vy se mi patrně snažíte naznačit, že je to v pořádku. Já však nevím, jestli to od ní nebude podraz a nedá nám úplně jiné pracovní listy. Proto se ptám někoho, kdo již maturoval státně, jestli to u něho probíhá stejně.
Predpokladam ze tesne kolem revoluce nebylo moc soukromych skol takze skola kde jsem maturoval byla statni (a to vim urcite).
No a stale jsem byvaly maturany
A to je horsi mit 20 knizek s otazkama a odpovedma?
Já maturoval na jaře a žádné "otázky" to nejsou. Ty si ze seznamu (školního) vybereš 20 knížek, které máš přečíst (přiznávám že jsem přečetl asi dvě). U maturity potom budeš mluvit o autorovi vylosované knížky, o autorech, kteří psali "stejně", díle, budeš charakterizovat text (úryvek z knížky), potom charakterizovat text neumělecký, říct jestli spolu nějak souvisí (např. recenze,...) a následně dodatečné otázky, které si na tebe zkoušející vymyslí.
Já si vylosoval Harry Potter a Kámen Mudrců (co jsem zjistil tak moc škol ho v seznamu nemá). Nečetl jsem, film jsem viděl asi tři roky zpátky, na wiki jsem si přečetl něco o Rowlingové, ze sešitu literatury jsem si zjistil další fantasy spisovatele a hlavně mi nedělá žádný problém charakteristika textu. Navíc to bylo lehké jako facka. Za jedna
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.