Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Líčení-je to dobře napsané?

Od: aaa* odpovědí: 8 změna:

Ahoj ve škole máme za úkol napsat líčení na proměny místa v určíté době. Mohli byste mi říct jestli to mám slohově správně napsaný a kdyžtak kdyby jste viděli nějakou chybku mi napsat...Děkuji všem

Naše zahrada

Když jsem přišel na naší zahradu, uvědomil jsem si, jak se naše zahrada opravdu mění.

Vycházím z domu do bílého snu a jdu po mírně zasněžené cestičce, kterou sníh právě ustlal, ale v létě je pokryta velkými dlaždicemi. V naší zahradě roste mnoho stromů různé velikosti s huňatými korunami. Když se v létě procházím slyším jak koruny stromu zdobí malí ptáčci a zpívají si a to mi vždy připomene, že je léto. V zimě je vše úplně jinak. Dívám se na ten samý strom a vidím, jak se nad ním roztrhl velký pytel s jinovatkou a pokryl jí všechny větve a větvičky stromu. Slyším stromy, jak potichounku šeptají, jak kdyby říkaly "Kéž by bylo už konečně jaro." Na stromech poletují kosi a tmavě černé sýkorky, jak právě dolétli na krmítko, které je pokryto bílou peřinou a zobají kukuřici, kterou ji tam můj bratr nachystal. V létě jsou stromy pokryty velkými zářícími a pestrobarevnými listy, připomínající duhu na obloze po vydatném letním dešti. Jdu dál k malému rybníku na okraji zahrady, který je pokryt tenkou vrstvou tvrdého ledu. V létě slyším jak pomalu odkapávají velké perly do jezírka. Přes léto máme taky v jezírku dva velké a zelené lekníny, připomínající vějíře. V létě se na zahrádku směje velké slunce, které mi dodává energii, ale v zimě je černo, jak ve snu a sluníčko se skovává za jeho dveřmi a ve vzduchu poletují sněhové vločky jako bílí motýli. Cítím ten čerstvý vzduch, který mě obklopuje. Pomalu se stmívá a ochlazuje. Ano, je to ta pravá zima. Na rozdíl od léta mám prsty zmrzlé na kost a boty celé promáčené. Světlo se už pomalu ztrácí. Nastala doba, kdy odcházím domů.

Divám se z okna, jak celá příroda usíná, ale už se nemůžu dočkat zítřku, jak budu zase obdivovat zimní krajinu, ale nejvíce se těším, jak začne léto, abych zase mohl obdivovat tu krásnou krajinu kolem sebe, která mi dodává energii.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je tam množství chyb jak pravopisných tak faktických a celá koncepce je taková divná, zmatená. Práce nepopisuje proměnu zahrady v průběhu roku, ale spíše chaoticky dojmy ze zahrady v různých ročních obdobích mezi kterými skáče. Chtělo by to spíše pojmout tak, že stojím na zahradě a pozoruji jak se mění v průběhu ročních období. Neskákat z jednoho období do druhého, líčit změny které nastávají při přechodu zahrady z období do období. Líčení má za úkol vzbudit ve čtenáři představivost, pocity.

Do očí bije také neustálé opakování stejných slov. Taky mnoho rozporů. Třeba v zimě je spíš bílo než černo, sýkorka není černá, černý je kos. Sýkorka nežere kukuřici, ale semena slunečnic. Kosa jsem ještě na krmítku neviděl. V létě mají stromy zelené listí, ne všech barev duhy - to je podzim. Odkud do jezírka v létě kapou ty perly? Nejasné, nelze si představit.

hodnocení

1x

Pokud odhlédnu od uměleckého dojmu, tak je tam pár chybiček. Ten umělecký dojem. Nepiš to jako kýč. Napiš to, jako bys tou zahradou opravdu procházel. Ptáčci a slunce, co ti dodává energii, to je děs.

doplněno 13.02.13 21:07:

A jestli slyšíš dokonce šeptat stromy, tak si úča bude myslet, že hulíš a nahlásí to.*smich*

albatros498022*
hodnocení

0x

Oprava Přes léto máme také v jezírku..., , sluníčko se schovává...

hodnocení

0x

Zdravím,

1. nemůžeš "slyšet", jak koruny stromu " zdobí.".., to můžeš vidět, nikoli slyšet

2.. sýkorky dolétly na krmítko - tvrdé y

3. černé sýkorky, které právě dolétly... (je to vhodnější než jak...)

4. sluníčko se schovává, nikoli skovává

5. jo a ještě 4. řádek zhora ... a to mi vždy připomene... tak před tím " a" čárka

Jinak docela dobrý!

Měj se!

albatros498022*

spolu se sýkorkami jsou i kosi a tedy i je správně

iz*
hodnocení

0x

Doplň čárky (vedlejší věty se oddělují čárkou) a zkus změnit některé přívlastky.

Např. přívlastek huňatý bych použila ve spojení s kožešinou bebo srstí, nikoliv s korunou stromu.

? tmavě černé? sýkorky ? velké? slunce

Rozčleň práci do odstavců. Chybí dvojtečka před přímou řečí. Místo skovávat použij schovávat.

___ ... dolétly (sýkorky) - pokud vím, kosi na krmítko nelétají (ale třeba se pletu) Ano, to je ... ... dočkat zítřka, ... těším, ...

marlboro
hodnocení

0x

nádhera...

Tak já bych to ve školních letech líp asi nenapsal.*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]