Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úraz ve škole - ulomený zub

Od: kolopolo* odpovědí: 17 změna:

Dceři se stal ve škole úraz,kdy spolužák pravítkem ulomill dceři zub.Chtěla jsem to vyřešit přes pojišťovnu,ale učitelka mi řekla ,že volala jejich pojišťovně a tam ji řekli ,že ten úraz není úraz.Poradíte mi někdo co mám dělat dál má cenu vůbec sepisovat od zubařky nějaký formulář když už pracovnice na pojišťovně vědí že to není úraz.No nevím je to tedy úraz nebo není.Kdo mi tedy nahradí škodu když se ten úraz-neúraz stal ve škole,která je proti úrazům dětí pojištěna?Má na to právo pojišťovna aby zamítla požadavek,jelikož to pro ně není úraz.Prosím poraďte mi děkuji

doplněno 22.10.12 20:33:

Nechápu proč mě ředitelka od to odrazuje,dělá jako by to měla platit ze svého.Takže říkáte,že mám šanci uspět.Jde o druhý zub,vypadáto,že nejdříve bude mít bílou plombu ale tu jistě nebude mít napořád.Ten zub se bude pokažém vypadnutí plomby muset obrousit,takže v budoucnu ji čeká náhrada celého zubu.Jenom mě vadí,že ve škole z toho dělají prkotinu(je to jen ulomený zub).Mám strach,že se mi pojišťovna a následně škola vysmějí.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

3x

Dobrý den.

Záleží, kdy se úraz stal. Pokud při vyučování nebo s ním souvisejícími činnostmi, pak bych to jako úraz hodnotila.V každém případě bych se písemně na školu s žádosti o odškodnění úrazu obrátila. Chtěla bych i písemné vyjádření příslušné pojišťovny.

Bezpečnost a ochrana zdraví ve školách a školských zařízeních
§ 29
(1) Školy a školská zařízení jsou při vzdělávání a s ním přímo souvisejících činnostech a při poskytování
školských služeb povinny přihlížet k základním fyziologickým potřebám dětí, žáků a studentů a vytvářet
podmínky pro jejich zdravý vývoj a pro předcházení vzniku sociálně patologických jevů.
(2) Školy a školská zařízení zajišťují bezpečnost a ochranu zdraví dětí, žáků a studentů při vzdělávání a s
ním přímo souvisejících činnostech a při poskytování školských služeb a poskytují žákům a studentům nezbytné
informace k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví.
Ministerstvo stanoví vyhláškou opatření k zajištění
bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků a studentů při vzdělávání ve školách a školských zařízeních a při
činnostech s ním souvisejících.
(3) Školy a školská zařízení jsou povinny vést evidenci úrazů dětí, žáků a studentů, k nimž došlo při
činnostech uvedených v odstavci 2
, vyhotovit a zaslat záznam o úrazu stanoveným orgánům a institucím.
Ministerstvo stanoví vyhláškou způsob evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu, vzor záznamu o
úrazu a okruh orgánů a institucí, jimž se záznam o úrazu zasílá.V

hodnocení

3x

Ale to je úraz! Obzvláště, jestli šlo o zub druhý. Jenže pojišťovna to musí řešit na základě zprávy od zubařky. Náš syn na to nejen dostal pojistku v řádu tisíců, ale i trvalé následky. Pravda, pojišťovna se z toho zkoušela vykrouti s pár stokorunami, ale my jsme se odvolali a trvali jsme na revizi.

andrea1*
hodnocení

3x

Nestačí jenom aby učitelka zavolala na pojišťovnu. Škola má ze zákona děti a zaměstnance pojištěny. Škola musí, jak již výše uvedeno, vyhotovit Záznam o úraze. Tento záznam v jednom vyhotovení obdržíte vy, jednou zdravoťní pojišťovna, u které máte dítě pojištěné, jednou úrazová pojišťovna, se kterou má škola uzavřenu pojistku (buď Kooperativa nebo Česká pojišťovna), inspektorát práce. Ale to zasílá sama škola. Důležité je, aby jste o tom měla k dispozici Záznam o úraze. a dále stanovisko lékaře s bodovým ohodnocením a cenou za vyhotovení zubní náhrady. Zde může pojišťovna trvat na úhradě až po předložení platebního dokladu. Toto ohodnocení by měla škola zaslat úrazové pojišťovně k úhradě. Je známo, že pojišťovny nechtějí platit. Napřed nabídnou směšnou částku neo rovnou řeknou, že nic nedají. S tím nesmíte souhlasit a písemně toto zaslat pojišťovně. Dnes již stačí meilem. Aspoň já jsem to tak ve styku s pojišťovnou dělala a nebyl problém. Zubní náhrady nejsou laciná věc.

doplněno 24.10.12 00:07:

Záznam o úraze ještě škola zasílá Inspektorátu České školní inspekce. Toto je asi důvod, proč ředitelka tvrdí, že to není úraz. Myslím si ale, že se nemusí bát v tomto případě kontroly. V případě závažnějšího úrazu se k prošetřování úrazu přizývá i policie České republiky.

pt®
hodnocení

2x

Děti jsou ve škole pro případ úrazu pojištěné. Raději si vemte tel. číslo a zavolejte si na pojišťovnu sama, nebo se zeptejte, kde mají děti pojištěné. Pokud lékař uzná ulomený zub za úraz a vypíše body, pojišťovna zaplatí. - pt

ankor

Znamená to, že pojištěná je každá škola? Kluk si zlomil při TV nohu, zrovna mu sundali sádru.

pt®

Ano, pojištěna je každá škola už ze zákona. S klukem k lékaři, vyplnit lejstro a dostanete peníze. Chápu, že lepší by byla nezlomená noha. - pt

iz*
hodnocení

2x

Škola se nemůže spokojit jedním telefonátem, v němž se paní učitelka "dozvěděla, že to úraz není". Bude-li škola takhle liknavá, obraťte se na zřizovatele a na školní inspekci.

vvvv
hodnocení

0x

Navštívila bych ředitele školy s žádostí a pokud by mi nevyhověl, informovala bych ho, že podám trestní oznámení a budu požadovat náhradu škody po tom, kdo měl za díte v tu chvíli zodpovědnost. Spolužačce dcery se to stalo a platili za nový zub 12 000 a to nejsou malé peníze.

martinaa*
hodnocení

0x

Za nás se to řešilo tak, že úraz hradili rodiče toho, kdo ublížil...?*nevi*

Možná hloupý nápad, ale pokud je konkrétní viník, s jeho rodiči bych si opravdu promluvila, jak budete situace řešit.

hahanaj*

ano jistě dotyčný má pojištění ze kterého by se to mohlo uhradit, je nutné se s rodiči dotyčného domluvit

gita65
hodnocení

0x

Já si myslím, že to není uraz, za který zodpovídá škola. Můj vnuk si zlomil ve škole ruku, když mu spolužák podrazil nohu, když byl vyvolán k tabuli. Syn musel vše vyřizovat s rodiči spolužáka. Bylo by prý něco jiného, kdyby vnuk upadl třeba po mokré chodbě. Nebo kdyby se mu to stalo při hodině tělocviku. Toto konkrétně zavinil spolužák.

martinaa*

Vidím to úplně stejně.

doplněno 23.10.12 11:18:

Tazatelko, nedejte se a pěkně si k ředitelce pozvěte rodiče spolužáka, který úraz způsobil. V případě, že ani ředitelka, ani rodiče nebudou chtít "škodu" nahradit, klidně se spojte s právníkem.

Nikam netelefonujte, protože to nemá význam. Vezměne papír a pošlete do školy doporučeně vznesení nároku na odškodnění úrazu dítěte, který se stal v době vyučování. Vy nemusíte vědět, jak se stal, ale je pro Vás důležité, že to bylo v době, kdy za dítě zodpovídala škola.

andrea1: pletete si zákonné pojištění zaměstnanců s pojištěním odpovědnosti za škodu.

doplněno 24.10.12 00:07:

andrea1: máte v tom ještě větší zmatek než jsem myslel

doplněno 24.10.12 20:04:

andrea1: Fakta jsem již uvedl, ale napíšu je tedy ještě jednou. Prvním Váš příspěvek krásně popsal situaci, klobouk dolů. Jediná jeho vada je ta, že se vůbec nevztahuje k otázce. Popisujete zde pojištění dle vyhlášky Ministerstva financí ČR č. 125/1993 Sb, tj.zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání. Můžete nazvat jak chcete, klidně úrazové, ale je to pouze na zaměstnance, určitě ne na žáky nebo kohokoliv jiného.Teď musíme pojistit zbytek, včetně žáků. A to už je komerční pojištění.Ve druhém příspěvku tušíte, že pojištění odpovědnosti za škody existuje. To, co se z toho dá hradit píšete dobře, ale kvúli tomuto by si ho nikdo nezřizoval. Pojištění odpovědnosti je na zdraví, životě a majetku. Z tohoto pojištění se hradí i školní úrazy.Problematika to je široká, takže nejde plně rozvést. Pokud máte nějaké další pochybnosti, kontaktujte mne vnitřní poštou.

andrea1*

Bavíme se o úrazovém pojištění a nikoliv o pojištění pro případ vzniklé škody, kterou může např. být zcizení nebo poškození majetku dítěte. Toto jsou dvě samostatná pojištění. Pletete se vy.

doplněno 24.10.12 13:54:

pckop - uveďte fakta. Tento dialog nikam nevede

doplněno 25.10.12 20:13:

Chtěla jsem odeslat mail prostřednictvím pošty, ale neodešel mi, objevilo se sdělení, že nejste registrovaný pro zasílání mailu čemuž nerozumím, protože máte u nicku značku registrace. Takže informace pro paní správná co se týče Záznamů o úraze. Máte pravdu, že úraz. pojištění se u žáků uzavírá v rámci odpovědnosti za škodu. Také může být ale uzavřeno samostatné skupinové úrazové pojištění žáků.

kolopolo*
hodnocení

Tak dnes jsem byla u zubaře,který mi potvrdil že to školní úraz je.Zub není ještě opraven,paní ředitelka si asi myslela,že se to něčím zaplácne a je po problému.Čím déle bude trvat oprava toho zubu tím více bodů pro pojišťovnu,která je povinna body proplatit.Ještě dnes ráno mě ředitelka poučovala,že to úraz není.No to je ochota od paní ředitelky.Úraz který se stane ve škole musí škola řešit i bez toho aby rodič se domáhal informací.Mě nikdo ze školy nekontaktoval,za což se mi už omluvily.Ale jinak jsem musela jak ten největší pitomec sdělovat škole co mají vůbec za povinosti.Takže nedejte se a ihned vše řešte.Od toho je škola pojištěná,proti všem úrazům. Díky všem

sebod*

kolopolo. A nezapomeňte na to, že i když se bude zub opravovat třeba za pět let, tak se to stále platí z pojistky školy (teda jestli pojišťovna nezkrachuje)

iz*

A pokud by pojišťovna zkrachovala, musela by hradit škola.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma ulomený zub

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]