Nejste přihlášen/a.
Zdravím, uvažuji o studiu informatiky na VŠE. Zajímalo by mě to, jaký je obsah předmětů, které se týkají přímo práce s počítači - kromě programování si nedokážu představit, co přesně bych tam studovala. A také bych ráda věděla, kolik hodin týdně bych ve škole musela být - nějaký přibližný rozvrh, chci vědět, jestli se budu vracet domů nějak rozumně nebo nebudu mít žádný volný čas... Takže prosím někoho, kdo tento obor studuje nebo studoval, jestli by mi k tomu mohl něco říct
Já tedy tento obor konkrétně nestudovala ale studuji na jiné fakultě na VŠE a mám pocit, že studium pozkytuje velké množství volného času. Samozřejmě záleží na tom, jak si nakombinujete předměty a za jak dlouho chcete školu dokončit. Veškeré informace najdete na stránkách stačí si to tam proklikat
tady najdete všechny předměty, které na daném oboru budete studovat...
Já na čtvrté fakultě dva roky studoval obor Aplikovaná informatika a musím říct, že pokud se člověk zajímá o počítače už odmalička, není to pro něj to pravé. Trochu se tam programuje, probírá se i projektové řízení, databáze, koncept návrhu IS, podnikové informační systémy a způsoby získávání dat. Jsou to ale jen nejnutnější základy (na kterých ovšem můžeš snadno stavět, pokud nyní nic nevíš a začínáš od nuly).
V prváku jsme kromě Základů programování (programuje se v Javě a probírají se jen základy; celosemestrálním úkolem je naprogramovat jednoduchou hru, textovou adventuru) měli i předmět zvaný Informační a komunikační sítě, jehož název je výmluvný (řeší se tam problematika sítí, naučí se základy práce s SSH atd.; ale opět pouze ty nejzákladnější základy). Na Základy programování pak navazují Základy softwarového inženýrství, kde se na adventuru z minulého semestru nabalí grafické uživatelské rozhraní a zpracuje se jeden libovolný týmový projekt (který si každý tým vybere na "dražbě" projektů). Tím povinná výuka programování končí, dál už maximálně v rámci volitelných předmětů. Pak jsou tam ještě Databáze, kde se učí SQL příkazy, Zpracování informací a znalostí, kde se probírají např. regulárních výrazy a dolování dat, Podnikové informační systémy, kde se zase dozvíš, co se skrývá za zkratkami jako ERP, CRM, TPS, BI, DMS, SCM a další (dokonce si tam člověk o cvičeních studenti sáhnou i na Axaptu, v týmu odprezentují jeden typ podnikové aplikace a individuálně zpracují semestrální práci popisující jiný typ aplikace, než prezentovali). Pak je k dispozici také halda zajímavých volitelných předmětů, v rámci kterých už se člověk také něco zajímavého dozví.
Ve škole se na cvičeních pořád sedí u počítače (krom výjimek jako Matematické základy informatiky a většiny neinformatických předmětů), jede se od úplných základů a pro člověka alespoň trochu problematiky znalého je to až příliš lehké a značně nezáživné. Je možné semestr klidně prosedět v hospodě a jen občas udělat nějakou tu semestrálku (pár takových bláznů znám a vždy v pohodě prošli). Jinak rozvrh si sestavuje každý student sám, takže není problém si jej přizpůsobit dle potřeby.
Na základě mých zkušeností mohu prohlásit, že pokud člověk chce mít hodně volného času a titul (téměř) zadarmo, je to ideální volba. Pokud se však chce taky něco naučit, za mě doporučuji jít někam jinam nebo si přibrat druhé paralelní studium. Mně osobně to skoro nic nedalo (krom pár dobrých kontaktů v oboru a ekonomických znalostí, které jsou podávány v rámci celoškolského ekonomického základu + zajímavého oborově povinného předmětu Úvod do filosofie), proto jsem se po těch dvou letech rozhodl bakaláře dodělat na Fakultě mezinárodních vztahů, kde studium poskytuje mnohem širší rozhled.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.