Rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb?

Od: Datum: 17.10.12 22:12 odpovědí: 2 změna: 18.10.12 08:19

Traktor a motocykl vyjedou současně proti sobě po přímé silnici. Počáteční vzájemná vzdálenost vozidel je 15 km,obě vozidla jedou stálou rychlostí.Rychlost traktoru 10 m.s na mínus prvou,rychlost motocyklu je 20 m.s na mínus prvou.Za jakou dobu od startu a v jaké vzdálenosti od počáteční polohy traktoru se obě vozidla míjejí?

Křižovatkou projel traktor rychlostí 36km.h na mínus prvou, Za deset minut projel touto křižovatkou týmž směrem osobní automobil rychlostí 54 km.h na mínus prvou.Za jakou dobu a v jaké vzdálenosti od křižovatky dostihle osobák traktor? Obě vozidla se pohybují rovnoměrně.

Prosím poraďte aspoň postup.K výsledku dojdu sama-DÍKY :)


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: mowla*
Datum: 17.10.12 22:21
 

Tak zkusíme třeba ´jedničku´- vzdálenost je jasná, že? Celková rychlost taky - je to součet rychlostí obou vozidel (jedno ´ukrajuje´ vzdálenost z jedné, druhé z druhé strany) - a prostým dosazením zjistíš, za jak dlouho se potkají... No - a potom dosazením času a rychlosti jednoho z vozidel zjistíš, jakou dráhu toto vozidlo ujelo - takže už jenom musíš domyslet, jak ji určit vůči počátku traktoru...

Jo - mimochodem - nejde o pohyb rovnoměrně zrychlený, ale rovnoměrný...

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 18.10.12 08:19
 
avatar

T a M jedou proti sobě, jejich rychlosti se sčítají. 30m/s, 15 km, takže se srazí za 15000/30=500 sekund. Za tu dobu traktor ujel 500*10=5000 metrů (kontrola: motorka za tu dobu ujela 10000 metrů, 5000+10000 je fakt 15 000m neboli 15km).

Traktor a auto jedou stejným směrem, takže rozdíl rychlostí. 54-36=18km. Za těch prvních 10 minut traktor ujel 6 km, a protože auto jede o 18km rychleji, dostihne ho za 6/18=0.333 hodiny (tj. za dvacet minut). Protože jede 54km/h, za těch 20 minut ujede 18km a tam traktor dostihne. (kontrola: traktor jel 10 min náskok + 20 min stíhání, celkem 30 minut, což je 18 km, obě vozidla ujedou stejnou vzdálenost a fakt se potkají).

Vzhráli jsme, máme jedničku a jsme rádi. *placni*

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.