Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Anorganické názvosloví - předpony

Od: lukyykul odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, který mi hlavou vrtá už delší dobu a týká se anorganického názvosloví - konkrétně jsem na daný problém narazil u solí, ale je možné, že se vyskytuje i u jiných typů sloučenin. Dost dobře nechápu, kdy předponu v názvu MUSÍM, MŮŽU nebo NESMÍM uvést. Třeba u polykyselin musím uvést počet alespoň dvou prvků, ale jak je to tady, je mi záhadou. Dá se to nějak logicky odvodit nebo se to musím naučit nazpaměť?

Když mám například Ce2(WO4)3 můžu ho pojmenovat jako wolframan ceritý, ale i wolframan diceritý

Ag3AsS3 tento vzorec jsem ale našel jen pod jedním názvem a to trithioarsenitan stříbrný , byla by tedy chyba napsat tristříbrný?

A ještě do třetice dithiokřemičitan dihořečnatý Mg2SiS2o2

Předem děkuji za ochotu.:)

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mrkva1
hodnocení

0x

předpony můžete užívat vždy, di, tri..., bis(..) tris(..) i předponu oxo-, takže slovo NESMíM je tu bezpředmětné.

Předpony MUSíTE uvést tehdy, když by by mohlo dojít k záměně např Al(PO3)3 versus AlPO4, takže první musíte nazvat tris(fosforečnan) hlinitý nebo trioxofosforečnan hlinitý nebo i tris(trioxofosforečnan) hlinitý a druhý raději tetraoxofosforečnan hlinitý i když se mu běžně říká jen fosforečnan hlinitý. JAsné? :)

takžeCe2(WO4)3 můžete pojmenovat jako wolframan ceritý jelikož wolfram asi netvoří jiné anionty s jinými počty kysíků , ale i tetraoxowolframan ceritý, wolframan diceritý , tris(wolframan) ceritý atd nebo klidně i přeplácaný název ve kterém je vše tris(tetraoxowolframan) diceritý

Mg2SiS2o2 existuje vůbec takováto sloučenina?

mrkva1

jo a zapomněl jsem dodat, že chemické názvosloví je jeden velký bordel

lukyykul
hodnocení

Děkuju za odpověď:)

Ohledně posledního názvu... nemám tušení, našel jsem ho v sestřině sešitu:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]