Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
prosím vás, za domácí úkol jsem dostal tento příklad. Ovšem vůbec si s ním nevím rady(brouzdal jsem i v knihách a na netu). Pomohl by mi s ním někdo? Předem děkuji. PS: výsledek znám, jde mi spíše o postup výpočtu.(2stupň,20min).
Auto pohybující se po vodorovné přímočaré trajektorii se zrychlením 2 m/s2 a při rovnoměrném stoupání se zrychlením 1,6 m/s2. Urči úhel stoupání za předpokladu, že tažná síla motoru a tření se nezmění
To přece není složité...
Část síly pohánějící auto se potřebuje na tření (odpor vzduchu atd.) a část na zrychlování (v prvním případě) nebo na stoupání (v případě druhém). Hmotnost auta se nemění, takže ji z výpočtu vykrátíme... Takže zrychlení v případě 1 se musí rovnat zrychlení v případě 2...
a1 známe, a2 je část tíhového zrychlení Země (auto stoupá) - kukni na goniometrické fce...
PetaPeta už ti to napsala polopatisticky - já bych, pro příště, doporučil si situaci nakreslit - jde o typické skládání sil (resp. rozklad)...
Pro některé je, pro některé ne no :D. Fyzika mi zrovna nepadla do noty no. Ale tak příklad snad nějak vyřeším, a prvák budu muset přežít :D.
Při stoupání bude proti tažné síle motoru působit síla Fp = mg, takže výsledná síla F2, vyvolávající zrychlení a2 = 1,6 m/s2, bude F2 = F1 – mg sinα , kde F2 = ma2 a F1 = ma1.
Vyjádřit sinα a vypočítat úhel stoupání α snad již není problém.
Hmm proč to je tak jednoduché, když to někdo napíše. Ovšem sám bych na to horko těžko přišel no. Tak teda díky .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.