Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dynamika hm. bodu - obtížný příklad, help

Od: klokan* odpovědí: 8 změna:

Zdravím,

prosím vás, za domácí úkol jsem dostal tento příklad. Ovšem vůbec si s ním nevím rady(brouzdal jsem i v knihách a na netu). Pomohl by mi s ním někdo? Předem děkuji. PS: výsledek znám, jde mi spíše o postup výpočtu.(2stupň,20min).

Auto pohybující se po vodorovné přímočaré trajektorii se zrychlením 2 m/s2 a při rovnoměrném stoupání se zrychlením 1,6 m/s2. Urči úhel stoupání za předpokladu, že tažná síla motoru a tření se nezmění

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

2x

To přece není složité... ;)

Část síly pohánějící auto se potřebuje na tření (odpor vzduchu atd.) a část na zrychlování (v prvním případě) nebo na stoupání (v případě druhém). Hmotnost auta se nemění, takže ji z výpočtu vykrátíme... Takže zrychlení v případě 1 se musí rovnat zrychlení v případě 2...

a1 známe, a2 je část tíhového zrychlení Země (auto stoupá) - kukni na goniometrické fce...

;)

doplněno 14.10.12 13:24:

PetaPeta už ti to napsala polopatisticky - já bych, pro příště, doporučil si situaci nakreslit - jde o typické skládání sil (resp. rozklad)...

;)

bosny
hodnocení

Pro některé je, pro některé ne no :) :D. Fyzika mi zrovna nepadla do noty no. Ale tak příklad snad nějak vyřeším, a prvák budu muset přežít :D.

klokan*
hodnocení

Mowlo, děkuji za odpověď :). Teoreticky bych to chápal, ovšem prakticky to napsat, už je těžší. Prosím tě, a nechtělo by se ti mi to ještě trošku osvětlit :)? Malý náznak :). Moc děkuji.

petapeta*
hodnocení

2x

Při stoupání bude proti tažné síle motoru působit síla Fp = mg, takže výsledná síla F2, vyvolávající zrychlení a2 = 1,6 m/s2, bude F2 = F1mg sinα , kde F2 = ma2 a F1 = ma1.

Vyjádřit sinα a vypočítat úhel stoupání α snad již není problém.

klokan*
hodnocení

Hmm proč to je tak jednoduché, když to někdo napíše. Ovšem sám bych na to horko těžko přišel no. Tak teda díky :).

klokan*
hodnocení

Petopeto, avšak počítám, počítám a stále to nevychází.. To asi nebude ono.

petapeta*

ma2 = ma1 _ mg sinα

m se krátí a vychází sinα = (a1 _ a2)/g a úhel vychází 2°20‘

klokan*
hodnocení

Omlouvám se, máte pravdu. Dneska mi to nějak nemyslí. Tak velké dík za vyřešení :).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]