Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Konec studia

Od: lukasik odpovědí: 7 změna:

Ahoj, ukončil jsem před 3 měsíci studium, tet uz pracuji, no a ty 2 měsíce jsem neplatil sociální a zdravotní. Chci se tedy optat kde to uhradit (musim na sociálku nebo na pracáku se soc.a zdravotní platí?) a jestli je nějaký postih za to že jsem to nezaplatil dříve. Na pracáku jsem se neregistroval.

Děkuji za případné rady Pavel

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nevím, neumím vám poradit. Jen vím, že nesmíte dělat mrtvého brouka, protože vám naskakují penále. Musíte se zeptat přímo na úřadech a zaplatit. Nejlépe včera. *hej* Neotálet!

iz*
hodnocení

2x

K sociálnímu pojištění se nikdo nemůže přihlásit dobrovolně. Povinné je pouze pro zaměstnance a OSVČ.

Tzn., že na sociálním pojištění nic nedlužíte, jenom se Vám ty 2 měsíce nezapočtou do odpracovaných let. Zdravotní pojištění zaplaťte na své zdravotní pojišťovně, případně se s ní můžete zkusit dohodnout o splátkách. Pokud dlužné pojistné brzy doplatíte, můžete zdravotní pojišťovnu požádat o prominutí penále.

lukasik
hodnocení

Takže kdyz jsem u všeobecný, tak třeba zítra zajedu do své pobočky a tam bych to měl tedy vše zařídit. Děkuji za odpověď snat to zítra vyjde a bude od toho klid...

Pavle, určitě to neodkládejte, ať Vám neskáče zbytečně penále. Jen doplňuji - až půjdete na pojišťovnu, vezměte s sebou potvrzení o ukončení studia a pro jistotu i pracovní smlouvu. Pokud nemáte hrazeno zdravotní opravdu celé dva měsíce, tak za měsíc to činí 1.080,- Kč (čili 2. 160,- Kč celkem). A jak psala ivzez, co se týče penále, tak můžete požádat o prominutí penále po zaplacení dlužné částky.

hodnocení

0x

"musim na sociálku nebo na pracáku se soc.a zdravotní platí?"

Reaguji na tuto vaši větu.

Pokud jste byl vedený na úřadu práce, zdravotní pojištění vám bylo placeno.

daff

Dit psal, že se na pracáku neregistroval tak to zaplacený mít nemůže.

lukasik
hodnocení

Ahoj, tak jsem to dneska všechno zařídil, platil jsem pouze za 1 měsíc pojištění 1080 kč, asi bez žádného penále. Ten druhý měsíc jsem měl prý prázdniny po řádném ukončení studia, takže to hradila ještě škola. Na pracáku mi řekli že se sociální neplatí pokud nejsem OSVČ, takže na pohodu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]