Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak určit délky úhlopříček?

Od: honzasin odpovědí: 8 změna:

Ahoj. Prosím pomozte mi s jednou úlohou. Nechci ani vědět výsledek. Ale jak to vypočítat. Děkuji mockrát :)

Určete délky úhlopříček kosočtverce, měří-li strana kosočtverce 10cm a poměr délek úhlopříček je 3:4.

Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

4x

úhlopříčky se navzájem půlí a svírají pravý úhel. Příklad je na pythagorovu větu.

ladaadal*
hodnocení

3x

Taktak, jak píše figurek. Nakresli si to na papír, zvýrazni si trouúhelníky (ty správné už tam uvidíš) a pak už ti to dojde samo. Když to člověk vidí nakreslené, líp se přemýšlí.

figurek*
hodnocení

3x

na, opisuj. Áčko si už dopočítej sám.

doplněno 07.10.12 17:03:

teď vidím, že jsem zase psal moc rychle. Ve čtvrtém řádku od konce není devatenáct šestnáctin, ale devět. Jako v tom předchozím.

Jak určit délky úhlopříček?
honzasin
hodnocení

Hrozně moc ti děkuji! :) Už to mám konečně hotové a to jen díky tobě. Fakt moc děkuji! .) :)

honzasin
hodnocení

Děkuji moc za odpovědi. Zkouším to podle pythagorovy věty , ale pořád mi to nějak nevychází.. :(

A v čem to nevychází? Mně ta Figurkova rada přijde dost návodná; na jaký trojúhelník ji aplikujete? Ladadal taky radí dobře. Tak to zkuste ještě jednou a případně napičte, v čem máte problém.

honzasin
hodnocení

Nakreslil jsem si kosočtverec, který má všechny strany stejně dlouhý(10cm), ale když počítám ,tak mi vychází ty úhlopříčky pořád stejně dlouhý. Přesněji 14,14 cm, tak necím ,kde dělám chybu :(...

Počítám:

c2 = 10na druhou + 10 na druhou

c = odmocnina z 200

c= 14,14

a jak dál? :( :(

Děkuji.

Chyba je v tom, že hledáš pravý úhel u vrcholů kosočtverce , ale to by byl čtverec. Pravý úhel je ve středu kosočtverce, úhlopříčky jsou na sebe kolmé, ne strany. (To snad Figurek napsal jasně.) Takže nemúžeš hledat úhlopříčku jako přeponu, poloviny úhlopříček musíš brát jako odvěsny (a tam pak můžeš zamontovat ten jejich poměr).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]