Nejste přihlášen/a.
Ahoj, kamarádka chce jít na taneční konzervatoř, protože ji baví tanec. Dost mě to zarazilo, protože je velmi chytrá, takže má rozhodně na to jít na gymnáziuma apod. S rodiči to ještě neprobrala, ale je do toho fakt zažraná. To, že chce jít na taneční konzervatoř, tuším v Brně, v sobě prý dusí už od druhé třídy - ale až dneska přišla řeč na děsivou věc jménem budoucnost. Tak se ptám - k čemu jí vlastně bude? To z jedníčkářky (chodí do 4. třídy) vyrostě tanečnice, která by se mohla klidně stát i učitelkou? Není to škoda? Já ji do toho mluvit nechci, ale přijde mi to jako promrhání inteligence, nebo jak to nazvat.
Podle mne by byla mnohem větší škoda promrhat talent. Nadaných lidí se rodí málo a podle mne by byl hřích nechat talent zakrnět. Kromě toho si dobrá tanečnice může doplnit pedagogické vzdělání a po skončení umělecké kariéry (to bývá u tanečníků přibližně v polovině pracovního života) začít učit. Obzvláště, je-li talentovaná tanečnice navíc chytrá.
Ve čtvrté třídě je dost brzo řešit střední. Víš, kolik lidí mělo na nižším stupni jedničky a později už ne? A kolik jich dorostlo do toho, že hledali přijatelný kompromis mezi baví mě - a má buducnost?
Je to volba její, jak píšeš, a částečně jejích rodičů. Když půjde na konzervatoř ,má šanci prorazit, když bude hodně dobrá. Naopak se můžeš ptát - a není škoda promrhat její taneční nadání, i když je chytrá?
Třeba za pár let zjistí, že jí to sice baví, ale nechce se tím živitm udělat z toho povinnost. A nebo ji na tu konzervatoř prostě nevezmou... A nebo si uvědomí, že "bavit" není všechno, že třeba prostě není tak dobrá, aby se tím zkusila živit.
V případě, že by byla opravdu tak dobrá - škoda promrhat šanci dělat, co mě opravdu baví. A ta chytrost... může si najít i boční zaměstnání. Jestli je tak chytrá, tak si poradí, uvidíš.
Zatím nemůže dělat nic víc, než na sobě pracovat a mít senzačního koníčka. A i to má něco do sebe!
Ve čtvrté třídě je brzo řešit co chce dělat. I kdyby se pro konzervatoř rozhodla, druhou přihlášku i může na ten gympl dát. pokud ji na konzervatoř přijmou, uvidí, že bude vážně dobrá. Pokud ne a půjde na jinou střední (např. gympl, zdrávka) může to mít jako koníček, nebo si s kamarákama založit taneční skupinu. Plno zpěváků má taky vystudovaného např. automechanika ale zpívá díky superstar atd... Popřej jí hodně stěstí a ať se jí to vyplní
A víš, kolik učitelek mohlo být špičkovými baletkami, gymnastkami či tanečnicemi?
Zatím ať se pohybu věnuje zájmově - na řešení konzervatoř/gympl je ve čtvrté třídě dost času...
A - mimochodem - špičkové tanečnice profesionálně končí (obvykle) něco po třicítce - a pak obvykle učí - tanec...
doplněno 30.09.12 13:02:Break: Přečti si učební plán té školy - nejmíň další 4 roky ´o nic nejde´, jen bude mít navíc tanec - a teprve pak je nějaká diferenciace...
Být učitelkou, znamená sama se dobře učit. Ale taneční konzervatoř - tam už je potřeba něco víc. Tedy především talent, ale i velká řehole, dření, taková zaujatost pro to, co chci dělat.
Kamarádka je ještě mladá na volbu povolání, ale fandím jí, že už v tomto raném věku ví, co chce. A pokud bude pohyblivá, nadaná a navíc za ní budou stát rodiče, říkám: Proč ne?
Jsi asi trochu zklamaná, byly jste dobré kamarádky a myslela sis, že třeba půjdete spolu dál na střední školu. A tak Ti je líto, že ji ztratíš.
Nech ji, ať se pokusí o to, co ji baví. Je to lepší, než aby byla nucena dělat celý život něco, co jí nebude přinášet uspokojení a radost.
Nakonec třeba vynikne. Vezmi si, co je u nás chytrých lidí, co máme učitelů, lékařů, techniků...Ale pan Harapes byl jenom jeden.
Tak jí to nerozmlouvej a drž jí palce, ať se její představy splní. Jaga.
Dost mě zarazilo Tvé spojení: "promrhání inteligence". To si vážně myslíš, že tanečnice či baletka je nějaký hlupák?
Ne, já chodím do sedmé třídy, já bych se s ní na střední stejně neviděla, ale přišlo mi líto, že se vlastně učí pro "nic" - přece jen baletka (nebo něco takového) není povinná mít na vysvědčení samé jedníčky a vyznamenání.
Ale člověk by se přece neměl učit proto, aby měl na vysvědčení samé jedničky, ale aby nebyl blbej... a je jedno, jaké povolání si zvolí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.