Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozbor stavby slova

Od: terinecka* odpovědí: 11 změna:

Prosím,kdo má pravdu u slova ZAHRADNÍK:

manžel-kořen zahrad,přípona ník

já-předpona za,kořen hrad,přípona ník

Taktéž prosím o rozbor slov skokan,podkova,poškolák,přihláška,prastarý,zábava,nános.

Podle mne je to správně takto:skok-an,pod-kov-a,po-škol-ák,při-hláš-ka,pra-star-ý,zá-bav-a,ná-nos.

Díky za rady.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

zahradník: za - hrad - ník

zahrada je za-hrad-a, místo zahrazené, oplocené

skok - an

pod- kov - a

po- škol- ák

při - hláš-ka

atd., máte to správně

lucimera*
hodnocení

0x

U zahradníka je podle mě správá vaše verze, protože defakto je něco "za hradem", když to řeknu takhle polopaticky.

A zbytek uvedeného je správně, myslím, že by to mělo tak být. ;)

hop®
hodnocení

0x

Manžel.

Zahradník je od slova zahrada, nikoli hrad...

doplněno 25.09.12 20:06:

...třeba podhradí je něco jiného, pod-hrad-í...

doplněno 25.09.12 20:11:

Nehádám se...

terinecka*
hodnocení

Ono na internetu jsme našli rozbor zahradní a bylo to za-hrad-ní,takže asi mám pravdu já.

ahrada je v ohradě, což je druh hradby, která hradí hrad. Asi obravdu není od slova hrad, ale jak zahrada, tak hrad vycházejí z kořene

-hrad-

doplněno 26.09.12 14:01:

První slovo jesamozřejmě Zahrada, a dál jsem měl na mysli druh hradby, hradba může hjradit také hrad

ducati996*

Taky bych se přiklonila k verzi že je to od slova zahrada.

terinecka*
hodnocení

A ještě repete,prosím...slova potraviny,svítilna,nebydlící.Potřebuji určit i koncovky,jestli tam jsou.Díky.

po- trav-iny

základ je trav, příbuzná slova trávení, strava...

svít-ilna

základ je svít (svět), příbuzná slova světlo, osvícení (tam se ještě mění t v c)

ne-byd-lící

základ je byd, příbuzná slova bydliště, bydlo, vůbec si ale nejsem jistá, jestli k tomuto základu patří i příbytek, nábytek. Nevím.

Koncovky - omlouvám se, nejsem češtinář, za koncovky považuji vše, co je za základem slova.

terinecka*
hodnocení

Díky,tak to mám (snad) správně.

lucimera*

Myslím, že u těch potravin je to takhle:

po-trav-in-y

po je předpona, trav kořen, in přípona a y koncovka

Ale nevím, třeba se mýlím *nevi*

kubus
hodnocení

0x

Dobrý den,

Kořen je hrad.

Kořen je nejmenší část slova nesoucí význam. Kořen ale není nejmenší společná část příbuzných slov.

Není správné obhajovat, že zahrad je kořen slova proto, že je to neměnná část určité skupiny příbuzných slov. Opakuje se to ve slovech příbuzných ke slovu zahrada, což je však slovo vytvořené pomocí předpony za a kořene hrad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]