Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli ze mě může být programátor i když zatím neumím ani jeden programovací jazyk a nikdy jsem to nezkoušel? Jsem na gymnáziu a četl jsem od uživatelů, že na vysoké škole výpoč. techniky se učí programování od základů. Takže se ptám. Je možné že mě ta vysoká škola to programování naučí? Díky za odpovědi.
Samozřejmě že můžete i na VŠ začít od píky. Znám gympláky, kteří začali teprve v prvním ročníku např. na ČVUT. Ale jde o neuvěřitelně dynamický obor, který vás musí skutečně bavit a zajímat.
Určitě mě zajíma, jenže jak jsem řekl. Zatím nevím, aby to se mnou nedopadlo v budoucnu nějak špatně, že bych se dal zrovna na obor který mi vubec nepujde. Protože jak jsem řekl, zatím vím o programování asi jen to, že se pracuje se zdrojovím kodem, nejlepe přes C++. Jinak celkově mě počítače baví. Zároveň i sport. Jaká si myslíte, že by pro mě byla vhodná škola? Rád něco montuju v PC, dělám grafiku v Adobe after effectu nebo Photoshopu atd.
Určitě může, já jsem začal se základy programování až ve čtvrťáku na průmce, před tím počítače nebyly
Ale budeš mít trošku těžší startovní pozici, než děcka, která začínají s programováním už na základce...
A jak jsi na tom teď? Jinak asi začnu něco zkoušet třeba s Javou. Nevíš podle čeho se to dá pro začátek začít učit?
Teď už mě pár let živí něco úplně jiného, ale chvíli jsem dělal systémáka ve výpočetce akademie věd, potom programátora a správce sítě v bance. Jen jsem tím chtěl říct, že nikdy není pozdě a pokud tě počítače baví, není nic ztraceno...
Jestli vás baví grafika, tak vás uživí taky. Jestli jste fakt dobrej, možná i líp, než IT.
Nebo to skloubit a dělat web design, frontend a ui design, ux nebo nějakej podobnej moderní obor
Odkážu vás sem: blog.filosof.biz/... (a připojená diskuze)
Některé názory asi nutno brát trochu s nadhledem, některé jsou až moc subjektivní a neobjektivní a některé jsou uhozené. Ale celkově by vám to mohlo hodně napovědět.
Programování není jedna disciplína, ale spíše tři. 1) Musíte dobře rozumět úloze, kterou programujete. 2) Musíte ji umět rozebrat na malé kousky a ty kousky řadit za sebe. 3) Musíte znát gramatiku programovacího jazyka a umět zacházet s jeho grafickým prostředím.
Je záhodno aspoň něco umět, ještě než nastoupíte na VŠ. Jestli nebudete mít o ničem páru, pak přijdou problémy. Učitel totiž pojede tak rychle, že nebudete stíhat a nebudete rozumět vůbec ničemu.
Takže vám radím, jako jsem tady radil už několikrát : Jestli se chcete učit jezdit na motorce, naučte se nejdříve jezdit na kole. Než se přihlásíte na programátorskou VŠ, naučte se programovat ve VBA, Visual Basic pro Aplikace. Máte ho zadarmo ve svém PC. Je dobré VBA umět, protože ve VBA se píší upgrade na Excel. To je v praxi a v životě mimořádně užitečná věc.
Dobrý den
Lepší než programátor je vystudovat strojařinu, nebo architekturu nebo jiný obor a s tím spojit programování. Jinak samotný programátor nedoporučuji.
Stavařinu a architekturu bych dnes, raději nestudoval práce ubývá, ale elektro je k nabouchnutí s prací a Vámi zmiňovaná strojařina.
Co je to za bullshit?
Programuji 7 rokem, platem jsem přibližně kolemm hranice 600 kč na hodinu a nějaká strojařina mi nešahá po paty. Také píčoviny jako že vám nedopručuju samotné programování, to může říci fakt jenom kazatel, nebo nějaký trotl co to vzdal ...
No programoval jsem spíš amatérsky databázové systémy. Ař to byl kdysi Basic, Redap, Informix pod Unixem a konče VBA.
Ovšem Ti co to studovali se nikdy nedokázali vžít do práce uživatele. Funkčně správné (občas) ale krkolomné ovládání. Ostatně to teď bylo vidět na databázích Ministerstva dopravy i Sociálních věcí. Štěstí že takoví dobře placení šumaři snad neprogramují bankovní systémy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.