Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skandinávské jazyky a jejich studium

Od: abecon* odpovědí: 3 změna:

Zdravím

Již dlouhou dobu hořím touhou poznat Skandinávii. Chtěl bych se začít učit Skandinávský jazyk. Zatím vede Norština, která je prý ale těžce srozumitelná. Slyšel jsem, že podobnost Norštiny a Švédštiny je asi jako Čeština a slovenčina. Ze hry není ani Dánština. Myslím, že buňky na jazyky asi mám, domluvím se bez větších problémů anglicky a o základních tématech dovedu hovořit i německy. Jde mi zejména o informace ohledně náročnosti jednotlivých Skandinávských jazyků, možnosti jejich uplatnění v profesi a studiu v kombinaci s angličtinou. Budu rád pokud doporučíte i studijní materiály a knihy pro samouky. Díky za jakékoliv odpovědi.

Honza

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Narazil jsem na tohle:

http://norge.cz/

dzordz*
hodnocení

0x

Švédština a dánština prý jsou fajn, ale říká to osoba, která je do nich blázen, tak možná trochu s rezervou :) Učila se na ff uk.

Nějak nezmiňujete finštinu? Jinak islandština (pokud by patřila do výběru taky) je (zcela objektivně) masakr, snad vede i nějaké žebříčky obtížnosti.

doplněno 17.09.12 22:44:

Jo, a maďarština je v těch žebříčcích taky hodně vysoko, akorát tu nebyla v nabídce ;)

Ona finština je z jiného soudku. Ty skandidávské jazyky jsou germánské, a to (prý, ale asi je to pravda) dost podobné. Naproti tomu finština je ugrofinský jazyk, v Evropě nejbližší maďarštině. Tedy ne tak blízký, že by Fin Maďarovi rozuměl, nejbližší strukturou a melodií řeči. Když Maďar slyší finštinu z dálky, tak, že nerozeznává jednotlivá slova, typne si, že slyší maďarštinu.

Jinak na okraj, norštiny jsou dvě, bokmål [ˈbuːkˌmɔːl] a nynorsk [ˈnyːˌnɔʂːk]..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]