Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám za úkol provést Friedel-Craftsova elektrofilní substituci, tedy :
mám za úkol provést reakci s heterocyklem na bázi pyrimidinu, který je však v normálním prostředí
v pevném skupenství, s ethylchloridem, který je sice do 13,1 st.C. kapalný, za přítomnosti Lewisovy
kyseliny AlCl3 - bezvodého, coby katalyzátoru - opět látka pevného skupenství, který aktivuje alfa uhlík
na heterocyklu. Výsledkem je pak (heterocyklus-C2H5) + HCl + katalyzátor v nezměněném tvaru.Na
tom není nic divného. Reakce by měla probíhat přikapáváním C2H5Cl do směsi heterocyklu a
katalyzátoru. Já tedy potřebuji rozpoštědlo, ve kterém bych mohl rozpustit heterocyklus a katalyzátor,
aby reakce korektně proběhla v kapalném prostředí. Voda to být nemůže, s tou ihned prudce zreaguje
AlCl3 za vzniku HCl, tedy mě napadá C2H5OH nebo diethylether, coby pomocné rozpoštědlo, ale
nevím. Proto moc, moc prosím v jakém kapalném rozpoštědle rozpustim heterocyklus + AlCl3, aby však
byl chemicky netečný k látkám do rakce vstupujícím, zároveň ke všem látkám, vystupjícím
z reakce i vystupujícím z reakce == tím vytvořím kapalnou směs heterocyklu a AlCl3 = do které budu pod
chlazením přidávat C2H5Cl. Při a po reakci opět rozpoštědlo nesmí reagovat s výsledným produktem
(tzn. heterocyklu + C2H5 a AlCl3). Jakmile pak reakce proběhne dokonce, pak potřebuji separovat z
reakční směsi katalyzátor AlCl3 navíc ve tvaru bezvodém a co nejčistším, už jen proto, že bezvodý AlCl3 je
pekelně drahý, ale hlavně potřebuji z reakční směsi extrahovat v co největší čistotě výsledný
heterocyklus + C2H5. Proraďte prosím typy požívaných rozpouštědel, alespoň v obecné rovině, ale nejlépe
prosím uveďte konkrétní reakční případ. V nejhorším mě někam nasměrujte. Moc Moc MOc děkuji za radu.
Zdraví René a ještě jednou děkuji za pomoc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.