Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejasnosti - šest dotazů pro mistry čj

Od: anzionka® odpovědí: 5 změna:

Ahoj,

zdravím vás. Píšu jeden text a mám v něm pár nejasností. Mohl by mi to prosím někdo objasnit?

1. Je správně historicko-výtvarně-divadelní exkurze? Myslím s těmi spojovníky.

2. To nás nemohlo zaskočit, byli jsme vybaveni/vybavení něčím. Krátce nebo dlouze? Jak to poznám?

3. Mám v textu určité třídy, myslím jako ve škole, dvě třídy dejme tomu 5.B a 6.B + 3.A a 3.E. Teď chci napsat, že béčkaři šli někam a čtvrťáci jinam. Béčkaře bych dala do úvozovek. Mám tam dát i třeťáky?

4. Lámat si hlavu něčím nebo nad nečím?

5. Jak v textu, který je psán v minulém čase, nahradit sloveso být?

6. Dává vám tahle věta smysl? U této budovy, která byla jako první divadlo v Evropě vybavena elektrickým osvětlením... Je dobře?

Díky za odpovědi. Zdraví Anzionka.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

2x

Ahoj, nejsem si jistá, ale aspoň k pár bodům:

3. Třeťáky bych do uvozovek nedávala. "Béčkaře" ano, je to více slangovější, ale třeťák je všeobecně známý. :)

4. Řekla bych, že s něčím "Nelam si s tím hlavu." *nevi*

5. Nějakým slovesem v činném rodě. Třeba "byl uživán" = "lidé ho užívali", "byl vysoký" - měl vysokou postavu, vypadal jako... atd.

6. Pokud za třemi tečkami následuje čárka a pokračování věty, tak ano. :)

hodnocení

Díky. Jen u té 4. to je lámat si hlavu nad těžkým problémem nebo lámat j si hlavu těžkým problémem. Nejde přece lámat si hlavu s těžkým problémem.

hodnocení

2x

Nejsem češtinář, ale v jednom zaměstnání jsem psala hodně. Vždycky jsem se řídila pravidlem, že nejlepší je cesta nejmenšího odporu. Kde jsem si nebyla jistá, napsala jsem to jinak. Takže stejným způsobem radím i zde.

1. exkurze se zaměřením na historii, výtvarné umění a divadlo...

2. vybaveni - krátce. Zdůvodnit přesně neumím.

3. starší žáci šli někam, mladší jinam

4. Říká se: Nelámej si s tím hlavu. Takže s

5. U tohoto divadla, které bylo prvním evropským divadlem vybaveným... které bylo v Evropě jako první vybaveno...

doplněno 13.09.12 18:29:

K těžkému problému se lépe hodí sloveso netrápit se.

Nějak jsem pominula minulý čas slovesa být, ale tam je snad opravdu nejvhodnější minulý čas sloves a činný rod.

hodnocení

Také děkuji. U jedničky jsem to změnila podle vás. Dvojku jsem jinak přeformulovala. U té trojky, chtěla bych tam nechat béčkaře a třeťáky, je to pro ty, kteří ten text budou číst srozumitelnější. U čtyřky, myslím, že sloveso lámat si hlavu nahradím jiným. A u té pětky, nechtěla bych, aby se v první části věty objevilo slovo divadlo, proto jsem tam mám budova.

iz*
hodnocení

0x

(1) Ne.

(2) vybavení = podstatné jméno vybaven je příčestí slovesa vybavit - ve větě se použije krátce (Byli jsme vybaveni...)

(3) Bez uvozovek, malým písmenem.

(4) Lámat si hlavu něčím - bez předložky lámat si hlavu nad něčím Obojí je správně.

(5) Proč chcete sloveso být nahrazovat? I v minulém čase má své místo. Jenom v případě, že by se mělo opakovat častěji bych dala přednost dalším slovesům.

(6) Ano.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]