Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dělám úkol na Aj a nevím si rady s jednou větou. Ukolem je doplnit zbytek věty podle mě. Věta zní: After class, I would like...ale nechápu znamená to že po škole(ještě to odpoledne) ráda to a to nebo celkově po ukončení studia?
Také ještě bych potřebovala poradit s tím že bereme slovesné tvary, takové to kdyz jsou dvě slovesa po sobě tak to druhé bude mít ing nebo bude v infinitivu? No a já chápu že se to dělí na nejaké slovesa po kterých je tvar ing(agree, decide,..) a po zase jiných inf.(avoid, can´t face,..). A pak jsou remember, forget, stop a try po kterých se musíme rozhodnout my, ale už moc nevím podle čeho. A ještě také nechápu kdyz to není modální sloveso, ani takové to love,hate,... ani to ke kterým máme to zordelené a je to třeba sloveso fly takk nevím v jakém má být tvaru?
Omlouvám se za zdlouhavý popis, budu za cokoliv vdecna. Dekuji
Je to odpoledne, po výuce.
Fly (nebo jiná významová slovesa) s druhým slovesem být nemůže, takže ho nemusíte řešit.
Remember, stop.. mají s ing (vzpomínám si, jak jsme.. přestanu dělat to a to..) a infinitivem (vzpomněl jsem si, že mám udělat.. zastavím, přeruším, abych udělal to a to..) různý význam.
Stran první věty správná odpověď Dzordz, ohledně potíží s rozhodování, kdy použít gerundium ("tvar s -ing") a kdy infinitiv, Vás nepotěším - musíte se slovesa naučit z velké části nazpaměť Správně poukazuje rovněž Dzordz na různou funkci gerundia x infinitivu. Ideální je na toto příkladové sloveso "stop". "Stop smoking." = Přestaň kouřit. Gerundium zde označuje činnost, která bude (má být) přerušena. "He stopped to smoke." Zastavil se, aby si zakouřil. Infinitiv je zde účelový. Potíž je, že např. tato skupina sloves (jako "stop", remember atd.) nevymezuje, s čím se bude pojit, sama o sobě, je gerundiem, resp. infinitivem ovlivněna ve významu. Druhá skupina sloves naopak vyžaduje buď gerundium, nebo infinitiv. Avoid smoking = vyhněte se kouření, ale Alright, I agree to finish smoking (zjednodušeně: Přestanu kouřit) - tady se právě musíte opravdu nazpaměť naučit, které sloveso přitahuje který tvar. A pak jsou také slovesa, kdy je to dost jedno, např. try, love, hate... Na Vašem místě bych si udělala tři sloupce a na ty pak koukala, až by se mi vryly do paměti. A jako vždy, nejlépe číst, nebo také poslouchat písničky, vzpomínám si na klasiku z 90. let skup. Erasure "I love to hate you", nikdy už se pak nespletete
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.