Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Názvosloví solí

Od: keysina odpovědí: 11 změna:

Dobrý večer :) Mohla by mi nějaká dobrá duše pomoci s úkelm z chemie? Jde o názvosloví solí kyslíkatých kyselin (které já osobně prostě nepobírám :D)

Potřebuju ze jmen udělat vzorečky

1. Dusičnan draselný

2. uhličitan sodný

3. dusitan železitý

4. siřičitan lithný

5. chloristan vápenatý

6. křemičitan hořečnatý

7.fosforečnan vápenatý

8. síran hlinitý

9.chroman stříbrný

10. manganistan draselný

11. síran amonný

Pokud byste mi to někdo byl ochotný trochu vysvětlit, budu ráda .. :)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kachnicka*
hodnocení

3x

Tákže, pokusím se ti to vysvětlit, ale nic si od toho neslibuj :D Budu postupovat v bodech.

Dusičnan draselný:

1.Napíšeš si vzorec kyseliny dusičné. HNO3 Proč dusičné? Protože tam máš dusičnan- to je jasné ne? Kdybys měla uhličitan, tak je to kys. uhličitá. Jen si dej bacha- Síran je kys. sírová, né síranová :D

2. Odděláš si to "H" a nahradíš ho druhým prvkem, který máš zadaný. V tomto případě je to draslík, což je K. Takže teď máme vzorec KNO3.

3. To ale nestačí. Máš zadaný draselný, což má příponu NÝ, což je jedna. :D V tomto případě to teda zůstane stejný. Výsledek: KNO3

Sorry, ale neumím psát dolní indexy, ale chápeš ne? :D Je to blbý, takhle to vysvětlovat přes web, ale aspoň něco. :D Jenže ti nemůžu moc pomoct, protože nevím, co všecko umíš. Umíš ty přípony? Ný, natý, itý, ičitý atd? Protože bez toho ti to asi těžko můžu vysvětlit. :D Kdyžtak ještě napiš, pokusím se ti poradit. ;)

Plácy plácy plácy. Podle tohohle bych to nepochopil ani já. Zaprvé je potřeba umět koncovky oxidačních čísel. Bez toho to nejde cs.wikipedia.org/...

doplněno 11.09.12 23:00:

Já bych to dokázal i vysvětlit, ale takhle na dálku se to těžko vysvětluje. Takže se nauč ty koncovky zpaměti (není to těžké) a skoč si za učitelkou, že tomu nerozumíš. Není se za co stydět. Chemie je docela náročná a jak nebudeš umět jednu látku, tak budeš plavat až do konce základky.

keysina
hodnocení

Děkuju :)Už se v tom začínám trochu orientovat .. :)

Ještě k bodu 3. -> Takže kdybych měla draselnatý tu 2 byck napsala za to K? Takže dusičnan draselnatý bych měla K2NO3?

(Já vím, že nic draselnatého bych nikdy neměla .. :D Šlo mi jen o umístění té 2 ;)) :)

A vážně strašně děkuju :)

kachnicka*

Nene.. :D Promiň, to jsem ti tam zapoměla napsat. Když tam máš jinou příponu třeba natý, tak tu 2 musíš napsat až za NO3. A protože dvakrát je tam celý NO3, musíš ho dát do závorky. :P Takže kdybys čistě teoreticky měla dusičnan draselnatý tak by to bylo K(NO3)2. Chápeš? Já vím, že to nevysvětluju nejlíp, ale přes net to prostě moc nejde :D A klidně si ještě napiš, kdybys něco nechápala. ;)

keysina
hodnocení

Jo tak :) Tak v tom případě mi to je jasný :))

Takže třeba u uhličitanu sodného mám vzoreček Na2CO3 a tu 2 za Na tam mám teda kvůli kyselině uhličité? :)

kachnicka*

Ano, přesně tak. :) Ale dávej si bacha! Když budeš mít například Síran vápanatý. Tak nemůžeš napsat Ca2(SO4)2. Ty dvojky se ti vykrátí, takže ti zbyde CaSO4. Doufám že jsem tě tím nespletla. :D Jinak kdybys chtěla, tak mi můžeš poslat svoje výsledky a já ti to zkontroluju. Taky by mi neuškodilo zopakovat si názvosloví :D

jabraka*
hodnocení

1x

Názvosloví solí především vychází z kyseliny.České názvosloví zná osm základních mocenství a koncovek,z nich odvozených.Ta se musí našprtat nazpaměť jako básničku.

1. Ný-

2. Natý-

3. itý -

4. ičitý -

5. ečný(ičný)-

6. ový -

7. istý -

8. ičelý.

připojení kationtu pak se řídí počtem volných vazeb k použitému aniontu.

Tedy připojí se vždy tolik volných vazeb kationtu,aby se nasytily vazby aniontu.

Tedy: chloristan(+) vápenatý(2-) tedy ClO4- ,Ca 2+ sloučenina Ca(ClO4)2

JABRAKA

kachnicka*

Nechcu nic říkat, ale takhle to slečna určitě pochopí :D I naše prof. nám to vysvětlovala pomocí odštěpených kationtů a vazeb a podobných srandiček. :p Většinou to tak nikdo nepochopí :D Podle mě je nejlepší učit se to pomocí: Oddělat "háčko" nahradit prvkem a čus :D Samozřejmě, pokud to slečna nechce studovat a záhy se tomu i věnovat ve své kariéře, v tom případě by opravdu bylo na místě, aby tomu rozuměla do hloubky :P

keysina
hodnocení

Naše chemikářka nám to vysvětlovala právě s těmihle kationty a anionty - že jsem to od ní pochopila se říct nedá .. :D

Ještě k těm výsledkům - Jestli teda můžu, tak je sem dám.. :)

1) Dusičnan draselný - KNO3

2) uhličitan sodný - Na2CO3

3) dusitan železitý - Fe(NO2)3

4) siřičitan lithný - LiSO3

5) chloristan vápenatý - Ca(ClO4)2

6) křemičitan hořečnatý - Mg(SiO3)2

7) fosforečnan vápenatý - Ca(PO3)2

8) síran hlinitý - Al(SO4)3

9)chroman stříbrný - AgCrO4

10) manganistan draselný - KMnO3

11) Síran amonný - NH ,,něco" SO4

Strašně moc děkuju .. :)

Jo a mžu ještě dotaz? Jak je to s aniony / anionty (:D) kyseliny? Chemikářka mi to vysvětlovala tak, že :

1) Jaké kyseliny se daný vzorec týká? (Už tady jsem na ní blbě koukala .. ;D )

2) Jaký mám anion kyseliny

3) Jaký mám kation kovu + náboj

a za 4) by mi měl vzniknout ten vzorec ... Jestli můžu být upřímná - nikdy mi podle tohohle vysvětlení nevznikl .. ;D :D

noviny*

Ahoj,

kachnicka ti nenašla všechny chyby, tak to zkusím dodělat. Vypíšu dobré odpovědi toho, co máš špatně:

siřičitan litný - Li2SO3

křemičitan hořečnatý - MgSiO3

fosforečnan vápenatý - Ca3(PO4)2

síran hlinitý - Al2(SO4)3

chroman stříbrný - Ag2CrO4

manganistan draselný - KMnO4

síran amonný - (NH4)2SO4

Aby jsi mohla dobře utvořit název, měla bys vědět proč to tak vlastně je. Například proč je siřičitan litný Li2SO3 a né LiSO3? Všechno je to založeno na oxidačních číslech. Každý prvek v té soli nebo kyselině má svoje oxidační číslo a jejich součet se musí rovnat nule. Zamíchám do toho i názvosloví kyselin. Myslím, že ti to pomůže.

Pamatuj si, že kyslík má vždycky oxidační číslo -2 a vodík vždycky +1. To je základ.

Takže proč je kyselina sírová H2SO4? Protože kyslík má -2 a je tam čtyřikrát, vodík +1 a je tam dvakrát. Když to sečteš zjistíš, že výsledek je -6. To znamená, že aby se to všechno rovnalo 0 musí mít síra oxidační číslo 6, to znamená šestou koncovku (-ová), tedy kyselina sírová. Taky si zapamatuj, že když má kyselina lichou koncovku je tam jeden vodík, když sudou jsou tam dva (příklady: H2SO4 (kyselina sírOVÁ) - sudá koncovka - dva vodíky, HNO3 (kyselina dusIČNÁ) - lichá koncovka - jeden vodík)

Když potom chceš vytvořit sůl, tak ji musíš složit z iontů (to jsou kationty a anionty). Aniont je to, co zbyde z kyseliny, když z ní vyndáš vodík. Takže u kyseliny sírové je to SO4. Každý iont má svůj náboj. Jaký má aniont náboj zjistíš podle toho, kolik měl u sebe vodíků v kyselině. H2SO4 má dva vodíky, takže SO4 má náboj -2. HNO3 má jeden vodík. takže NO3 má náboj -1. Jaký má naboj kationt zjistíš z názvu. Když se ta sůl jmenuje síran hořečnatý, tak hořčík má náboj 2+ (protože je to hořečNATÝ-TEDY KONCOVKA 2). Když je to siřičitan litný, tak lithium má náboj 1+ (protože je to litNÝ-TEDY KONCOVKA 1). Když potom tvoříš sůl, tak se součet nábojů aniontů a kationtů musí rovnat 0. Takže v Li2SO3 musí být lithium dvakrát, protože má náboj +1 a SO3 má náboj -2. V Al2(SO4)3 (to je síran hlinitý) je hliník dvakrát, protože má náboj 3+ a SO4 je tam třikrát, protože má náboj -2. Když to včechno sečteš, dostaneš součet 0. A to je cílem.

Jsou v tom i složitější případy, jako třeba Ca3(PO4)2 (fosforečnan vápenatý). Problém je v tom, že to vychází z kyseliny H3PO4, takže PO4 má náboj -3. Ale tím se nezatěžuj. Tenhle případ si jenom zapamatuj a s jiným se asi nesetkáš.

Pak problém, jak vytvořit (NH4)2SO4 (síran amonný). Tady si jenom zapamatuj, že vždycky když se to jmenuje "amonný" Tak je kation NH4, který má náboj +1.

V klidu si to přečti a snad už ti to bude jasné. Ale kdybys to stejně nepochopila, tak určitě napiš.

kachnicka*

Takže s těma dalšíma otázkama ti nepomůžu, protože nevím :D To se omlouvám. Jinak jsem to prošla a máš tam pár chybiček.

1. Siřičitan lithný je Li2SO3

2. Síran hlinitý je Al2(SO4)3

3. Chroman stříbrný je Ag2CrO4

4. Manganistan draselný je KMnO4

5. Síran amonný je (NH4)2SO4- to ti ale s prominutím nehodlám vysvětlovat, protože to je na dlouho a stejně nevím jak :D Tak buď se zeptej učitelky, nebo se to třeba nauč, ale nevím. :P

Jinak si to znova projdi a kdyžtak napiš, kdybys nechápala, v čem máš chybu ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]