Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prekérní čárka před i za slovem je

Od: libi* odpovědí: 4 změna:

Zdravím všechny!
Nevím si rady s čárkou v tomto souvětí a aplikace čárky před slovem "je", viz závorka:

A co ještě dále odlišuje dnešní dobu od té někdejší (,) je, že na špici tohoto národa nestojí nikdo, kdo by v době krize šel do zahraničí, nýbrž že na jeho špici je někdo, kdo vždy znal pouze boj, a tím také vždy jeden princip: Bít se, bít se a opět bít se!

Chci použít s kolegou tento citát a kolega mě tluče do hlavy, že slovo "je" má být odděleno z obou stran čárkou. Já tvrdím, že je to nemysl, protože k tomu není gramatický důvod a navíc už jenom z hlediska přirozeného frázování by čárka před "je" frázování celé věty zbořila.

Pomůže mi prosím někdo najít jednoznačné řešení a hlavně sdělit důvod PROČ tam čárka být má či PROČ tam čárka být nemá?

Mockrát děkuji za jakoukoli pomoc.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Já bych to napsal takto:
A to, co ještě dále odlišuje dnešní dobu od té někdejší, je fakt, že na špici t...

eulalie*
hodnocení

1x

No já nevím, ale já bych tam tu čárku z obou stran "je" taky viděla. V první větě máte sloveso "odlišuje", pak další sloveso je "je", tak snad by měla být tato slovesa čárkami oddělena, ne?

dzordz*
hodnocení

1x

Čárka tam nebude.

Čárka by tam mohla být jen např takto: A to, co odlišuje, je, že nestojí..

doplněno 08.09.12 19:51:

No jo, bude tam :) Jsem napsal vlastně to, co tam už je, jen trochu jinak :D

ladaadal*
hodnocení

0x

Já bych napsal obě čárky, jak to má tazatel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma čárka před ale

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]