Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
ve fyzice jsme měli loni příklad, kdy byl elekrický obvod ve tvaru kosočtverce, napětí mezi horním a dolní vrcholem a pravý a levý vrchol byl spojený příčkou. Tou příčkou neprocházel žádný proud, učitel říkal že proč to tak je se dozvíme až v jiném ročníku. Teď tu mám podobný příklad a potřebuji to zdůvodnění. Nevím pod čím to mám hledat.
Tou příčkou nemůže protékat žádný proud, protože v tu chvíli není součástí žádného obvodu. Zkuste si představit, že ten kosočtverec co nejvíce zúžíte. Čili ta příčka bude 1mm. Už?
Je to stejné, jako byste chtěl měřit proud ve vodiči ne po směru proudu, ale kolmo. Proud ve vodiči teče také rovně s vodičem. Neteče z jednoho boku drátu na druhý.
Proud tou příčkou začne téct, až ji propojíte třeba přes žárovku se zemí. V tu chvíli se stane součástí obvodu. Do té doby je to pouze fyzická část
Nebo mně ještě napadlo předstevte si, že byste z drátu vytvořil ten kosočtverec. Ale ne z jednotlivých drátů. Prostě měděný drát rozříznete podélně a necháte oprostřed takovou spojku-to je ta příčka. A teď tam pustíte proud. Proud poteče z jednoho konce vodiče na druhý (při uzavřeném obvodu) a není důvod, aby tekl tou příčkou. To samozřejmě platí, pokud ty větve budou stejně dlouhé a silné.
Já to chápu, potřebuji to fyzikální co nejjednodušeji zdůvodnit, proč s ní nemusím při výpočtech počítat.
doplněno 08.09.12 14:41:Tedy bez složitých výpočtů v jedné větě.
Ono by to mělo vyjít výpočtem, ale názorný důvod je ten, že když ty ramena toho kosočtverce nudou stejmá a i jejich úseky mezi připojením té příčky, tak mezi příslušnými uzly nebude žádný potenciální rozdíl (žádné napětí). To by taky mělo vyjít z výpočtu, ale vzhledem k tomu, že je to symetrické, tak ty ztráty potenciálu na obou větvích vyjdou stejné Tak nějak jak to názorně píše knírek (i když s tím tvrzením, že příčka není částí žádného obvody, by se myslím dalo úspěšně polemizovat, a s tím uzemněním se mi to taky nějak nezdá.
Máte pravdu, správně mělo být napsáno: příčka není součástí žádného uzavřeného obvodu. Kdyby byla, musel by jí protékat proud.
S tím uzeměním to bylo myšleno tak, že když se napíchneme na tu příčku a přes žárovku to připojíme na zem (nebo mínus pól, pokud je kosočtverec plusovej), žárovka se rosvítí, vytvořili jsme uzavřený obvod a příčkou začne protékat proud. Takže dokud z té příčky nezačneme odebírat proud, není součástí žádného uzavřeného obvodu.
Asi to vysvětluju blbě, ale tak nějak mi to bylo vysvětleno když jsem se učil elektrikářem a díky tomu jsem to pochopil.
je to tím, že na pravém a levém vrcholu je stejné napětí. Proud vzniká jen tam, kde je rozdíl mezi dvěma napětími.
Rozumíš vzorečku U = R x I ?
Napětí U je proud I vynásobený odporem R.
Odpor R je nějaká konstanta, nějaké neproměnné číslo. A teď si do vzorečku U=RxI místo U dosaď nulu. Jaký vyjde I? Samozřejmě nula. Jak jinak.
Figurek napsal tu nejpřesnější odpověď.Proud poteče jen tehdy,když mezi dvěma místy obvodu vznikne elektrický potenciál.
JABRAKA
děkuji. Ono je to možná tím, že nejsem učitel a tyhle elektrikářské základy skutečně potřebuji. Ti kantoři si občas neuvědomují, jak strašně je na nich to jejich povolání vidět.
Nesouhlasím. Jednak nejde o potenciál, ale o rozdíl potenciálů, a jednak figurek nevysvětluje, proč je ten rozdíl nulový. Ono, po pravdě, i samo zadání je dost povšechné, v tom obvodu musí být nějaké resistory, jinak by celý obvod prostě vyhořel (jak potvrdí elektrikář Figurek. Celkem lze předpokládat, že to zapojení je symetrické, jinak by ta otázka postrádala smysl a tvrzení by nejspíš nebylo pravdivé.
Stejné napětí vůči čemu? A proč? Na to se tázající ptal, jak to zdůvodnit, pokud možno bez výpočtu. Ve skutečnosti ta je proto, že mezi těmi dvěma uzly je nulové napětí, což je ale jinými slovy (jak figurek samozřejmě správně, ale trochu zbytečně, vysvětluje) totéž, jako že při spojení těch uzlů neteče žádný proud.
Napadla men taková jednoduchá úvaha: kdyř jsou obě tya ramena stejná, tak když je zaměním, musí to vyjít nastejno. A kdyby mezi těmi dvěma vrcholy tekl nejeký proud zleva doprava, tak po tom přehození by tekl zprava doleva, ale díky symetrii by tekl jako předtím zleva doprava. A to jde leda tak, že je nulový.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.