Nejste přihlášen/a.
Myslim tim jazyku apod.? Cetl jsem uz nekolik clanku i reakci z MSMT, ze bylo zruseno a tudiz jako student nemam narok na placene pojisteni a dalsi vyhody od statu?
Ano existují tyto školy, jak napsal již kolega níže. Aby za Vás stát hradi zdr. poj. musíte být studentem denního studia. Taková jazyková pomaturitní škola, je zakončena státní zkouškou jazyka, který studujete. To je velmi váhodné pro další volbu povolání. - pt
Školy, které v tomto školním roce studium nabízejí:
Takže zřejmě pomaturitní studium pořád existuje.
doplněno 04.01.13 15:40:Jinak doopravdy vyhláška č. 322/2005 Sb. byla k 1. září 2012 zrušena a v letošním školním roce toto studium pouze dobíhá na základě přechodných ustanovení k vyhlášce č. 28/2012 Sb., o dalším studiu, popřípadě výuce, které se pro účely státní sociální podpory a důchodového pojištění považují za studium na středních školách.
Pokud vím, tak student, aby stát za něj hradil pojištění, musel na pomaturitní studium nastoupit v témže roce, kdy dělal maturitu.
Diky za odpovedi.
dobiha tedy znamena, ze pokracuje jako predtim a nebo ze ti co jsou zapsani pred 1.9.2012 tedy podle toho jedou a ostatni maji smulu? Nektere skoly nabizeli toto studium az do listopadu 2012 i s vyhodami jako placeni socialky atd.
jde mi o to, pokud jsem nastoupil 15.9. do jazykovky, jestli je muj statut studenta platny a zda mam narok na alimenty.
Všem studentům, kteří v předešlém akademickém roce ukončili střední školu maturitou, zůstává status studenta se všemi výhodami s ním spojenými (rodinné přídavky, slevy na daních, slevy na dopravu, státem placené sociální a zdravotní pojištění...).
Na alimenty, vzhledem k tomu, že stále studujete, je též nárok, ale podle jiného zákona.
Pokud by to bylo zanikle pomaturitni studium, jednalo by se o kurz a tim padem by student byl povinnen se registrovat na UP jako uchazec o zamestnani. Ne zajmce o praci. A pak by se na me tedy alimenty nemohly vztahovat. Mel jsem za to, ze to prechodne ustanoveni znamena, ze jsem sice student jazykovky a plati za me jeste pojistne stat, ale nejsem jiz studentem z hlediska zakona o skolstvi. Neni mi to vubec jasne, ty zakony jsou zmatene.
Nikdo není povinen se registrovat na úřadu práce.
Jde o právo, nikoliv povinnost nezaměstnaných.
Úřad práce eviduje jako uchazeče o zaměstnání pouze ty osoby, které mohou třeba hned druhý den nastoupit do zprostředkovaného zaměstnání.
Tzn., že by Vás jako uchazeče neměl zaregistrovat ani v případě, že byste neměl status studenta.
Četla jsem, že vláda uvažovala o zrušení statusu studenta u jazykových pomaturitních kurzů, ale nevím, jak to nakonec dopadlo.
Informaci ohledně statutu by Vám ale měla poskytnout Vaše jazykovka. Vystavila Vám škola potvrzení o studiu pro rodiče (pro účel slevy na dani) a potvrdila Vám studium v žádosti o přídavek na dítě?
Pokud vim, UP ma dva ruzne statusy a tedy uchazece o zprostredkovani zamestnani a pak dalsiho, ktery je pouze veden na UP, ale nehleda se mu prace. To by meli byt studenti po skole, kteri se nedostali na VS nebo na dalsi studium, meli by se registrovat z duvodu nejakych poplatku od statu.
A druha vec, jazykovka mi muze nakukat cokoliv, nasel jsem, ze nekolik, dokonce i velkych jazykovek letos neotevrela studium, kvuli tomu zakonu, zatimco dalsi jazykovky vesele nabizeli studentsky status az do listopadu 2012. Jde tedy o podvod?
Neptam se na nazory... si myslim, ale nekoho, kdo opravdu vi jak to je.
Diky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.